Országok és népek Ptolemaiosz szerint 1. (haladóknak)


Milyen módon felelnek meg a területek a trigonoknak és az égitesteknek




Így felelnek meg tehát a Föld egyes vidékein az alkati sajátosságok és a lakosság hajlamai az állatövi jegyeknek. Mint ahogyan az időjárás állapota a vidékeken, melyet én forrónak, hidegnek vagy mérsékeltnek jellemeztem,


különbözőségeket mutat az egyes területeken, ahol az általános állapotuk még erősebben kifejeződik, vagy éppen lágyabban jelentkezik, a környék adottságainak magasabb, vagy alacsonyabban fekvő helyzete következtében, ugyanúgy különböző sajátosságai vannak a népek adottságainak, mint ahogyan egyes vidékek lakói inkább  lovas természetűek szülföldjük lapos síkja következtében, mások a hajózáshoz fordultak, mivel a tenger mossa partjukat, egy harmadik békében és  nyugalomban él, mert hazájuk termékenysége gazdagon az ölükbe önt mindent, így tehát más különleges tulajdonságoknak ismét más jegyek felelnek meg és hasonlóságuk szerint az általános jellemet a főtengelyen fejezik ki. Tehát szükség szerint először nagyjában-egészében áttekintést kell szereznünk, mielőtt a mélyebb vizsgálatokba belevágnánk.

Triplicitások


Now of the four triangular formations recognized in the zodiac, as we have shown above, the one which consists of Aries, Leo, and Sagittarius is north-western, and is chiefly dominated by Jupiter on account of the north wind, but Mars joins in its government because of the south-west wind.

(Tehát, ahogyan korábbi helyen már bemutattam, az állatövben négy trigont állapítottunk meg, felismertük, hogy az első a Kosból, Oroszlánból és Nyilasból álló, melyet északi és délnyugati szél keverékének jellemeztünk, és a nyári, esti  oldalt uralja, ez az időjárás főképpen a Jupiternek van alárendelve az Észak miatt, és a Marsnak Nyugat miatt.)

Tehát a trigonos jegyek közül (amelyek az azonos elemű jegyeket kötik össze a Zodiákusban, az első a tüzes trigon, amely a Kos-Oroszlán- Nyilas jegyekből áll, mint fent láthatjuk és ÉNY-on helyezkednek el, és főképp a Jupiter dominálja (uralja) őket az északi szelek miatt, és a Mars csatlakozik hozzá a kormányzásban, mert a Mars uralja a nyugati/délnyugati szeleket.

That which is made up of Taurus, Virgo, and Capricornus is south-eastern, and again is governed primarily by Venus on account of the south wind, but conjointly by Saturn because of the east wind. 

(A téli, reggeli oldal trigonja: Bika, Szűz és Bak, főképpen a Vénusz alárendeltje a Dél és a Szaturnusznak a Kelet miatt.)

 DK-en található a Bika-Szűz-Bak hármas, és főképp a Vénusz kormányozza őket, mert őhozzá tartoznak a déli szelek, de csatlakozik hozzá a Szaturnusz is, mint a keleti szelek uralkodója.

The one consisting of Gemini, Libra, and Aquarius is north-eastern and is governed primarily by Saturn because of the east wind, and conjointly by Jupiter because of the north wind.

(A harmadik trigon, a nyári, reggeli oldal, az Ikrek. Mérleg és Vízöntő, az északi és keleti szélből összeállva, főképpen a Szaturnusz uralkodik rajta a Kelet miatt és a Jupiter a társa az uralomban az Észak miatt.)

A harmadik trigon az Ikrek-Mérleg-Vízöntő jegyek, azaz a levegős trigon ÉK-en, és főképp a Szaturnusz kormányozza a keleti szelek miatt, de csatlakozik hozzá a Jupiter is az északi szelek miatt.

 The triangle of Cancer, Scorpio, and Pisces is south-western and is governed primarily, because of the west wind, by Mars, who is joined by Venus as co-ruler on account of the south wind.

(A Rák, Skorpió, Halak trigont, a déli és délnyugati szél keverékét, a téli esti oldalon a déli szél által a Mars uralja és társtulajdonosa a Vénusz a délnyugati miatt.)


A Rák-Skorpió-Halak trigon DNY-on található és elsősorban a a Mars kormányozza a nyugati szelek miatt, akihez csatlakozik a Vénusz, mint társuralkodó a déli szelek miatt.

As this is so, and since our inhabited world is divided into four quarters, equal in number to the triangles, and is divided latitudinally by our sea from the Straits of Hercules to the Gulf of Issus and the mountainous ridge adjacent on the east, and by these its southern and northern portions are separated, and in longitude by the Arabian Gulf, the Aegean Sea, the Pontus, and the Lake Maeotis, whereby the eastern and western portions are separated, there arise four quarters, and these agree in position with the triangles.

Ilyen viszonyok meglétekor, és mert az általunk ismert világot négy negyedre osztották, mely megegyezik a trigonok számával, az egész területet a tengerünkön át egy vonallal választják el, melyet Herkules tengerszorosától (Gibraltári-szoros) egészen az Issosi-tengeröbölig tart, és onnan tovább keletre a
hegyek hátán (Taurus-hegység) ez a vonal választja el Északot Déltől.

Az Arab-tengeröbölből (Perzsa-öböl) kiinduló vonal az (Égei-tengeren) a Fekete-tengeren és a Maiotis-tengeren át határt alkot Kelet és Nyugat között, így jön létre a négy negyed, összhangban a trigonok számával.



Hérodosz korából térkép Ptolemaiosz felosztásával

The first quarter lies in the north-west of the whole inhabited world; it embraces Celtic Gaul and we give it the general name Europe. 




(Az első negyed, mely a nyári -esti-oldalhoz [sicc!] tartozik, keveredve Észak-Kelettel és Dél-Nyugattal , a kelták földjét rejti, melyet általában Európa névvel jelölnek.)

Összefoglalva az előbbiekkel együtt:


Az akkori világtérkép ÉNy-i része Európát foglalja nagyjából magába és a Kos-Oroszlán-Nyilas tüzes (férfias) trigonos jegyekhez tartozik, amelyet akkoriban a kelták/gallok népesítettek be, főképpen a Jupiternek van alárendelve az északi szelek miatt, és a Marsnak nyugati szelek  miatt. (Jupiter az éjszakai triplicitás ura ennek a trigonnak, míg a Mars a vegyes triplicitás ura).



Opposite this is the south-eastern quarter; this includes eastern Ethiopia, which would be called the southern part of Greater Asia.

(A második  Dél-keletre ezzel szemben fekvő negyedet – az etióp Kelet környékén, a téli reggeli  oldalon Ázsia részeként – Ausztrália [sicc!]névvel jelölik.)

Magyarán : Szemben az előbbi negyeddel a világtérkép DK-i negyede K-Afrikát és D-Ázsiát foglalta magába, a Bika-Szűz-Bak föld (nőies) trigonos jegyekhez kapcsolódott és főképpen a Vénusz alárendeltje a déli (irány) szelek és a Szaturnusznak a keleti (irány) szelek miatt. (Vénusz a föld trigonnak a nappali triplicitás ura, Szaturnusz pedig az egyik jegyének, a Baknak, a téli napforduló jegyének, az ura).




Again, the north-eastern quarter of the whole inhabited world is that which contains Scythia, which likewise is the northern part of Greater Asia;

(A harmadik negyed  a nyári reggeli -oldalon Észak és Kelet  keverékeként Skythia környékén Ázsia részeként az Aquilonia nevet viseli.)

A világtérkép ÉK-i negyede  a Ikrek-Mérleg-Vízöntő levegős (férfias) trigonhoz tartozik. Az akkori világban Szkítiának hívták, és Ázsia északi részét foglalta magába. Ma  Oroszország nagyjából (Kaukázustól keletre, Szibéria). Főképpen a Szaturnusz uralkodik rajta a keleti szelek miatt és a Jupiter a társa az uralomban az északi szelek miatt. (A levegős trigont nappal a Szaturnusz uralta, és hozzájött a vegyes triplicitás ura a Jupiter, ezek ketten É+K-i szeleket hoztak e vidékre.)




and the quarter opposite this and toward the south-west wind, the quarter of western Ethiopia, is that which we call by the general term Libya.

(A szemben fekvő [negyedik] negyed, a téli -esti-oldalon, a délnyugati és a déli szél keverékével [DNY], az etióp Nyugat tájékán, közös nevén Líbiaként ismert.)

A világtérkép 4.negyede az DNY-i negyed, kb. a mai É-Afrika területe (akkori Etiópia nyugati része), akkor általánosan Líbiának hívták. A nyugati szél által a Mars uralja és társtulajdonosa a Vénusz a dél szelek miatt. (A Mars az éjszakai, a Vénusz a nappali triplicitás ura a Víz jegyekben.)




Again, of each of the aforesaid quarters the parts which are placed closer to the centre of the inhabited world are placed in a contrary fashion with respect to the surrounding quarters, just as are the latter in comparison with the whole world; and since the European quarter lies in the north-west of the whole world, the parts about the centre, which are allied to the opposite angle, obviously are situated in the south-east part of the quarter. 
The same holds of the other quarters, so that each of them is related to two oppositely situated triangles ; for while the other parts are in harmony with the general inclination of the quarter, the portions at the centre [of the world] share in familiarity with the opposite inclination, and, again, of the stars that govern in their own triangles, in all the other domiciles they alone govern, but in the parts about the centre of the world likewise the other group, and Mercury besides, because he is mid-way between and common to the two sects.

(Ezen kívül az egyes negyedek, amennyiben kiterjednek az általunk ismert országok közepéig, további természeti sajátosságokat fogadnak be, melyek minden negyedben a világmindenség egészéhez tartoznak.

Ilyen módon értékelik továbbá, hogy minden negyed rokonságban van két egymással szemben lévő trigonnal, mivel különösen a külső részeiben uralkodnak a trigonok [triplicitás urak], a közepüket ellenben azok az égitestek foglalják el mint uralkodók, melyek a szemben lévő részben uralkodnak.

Európa középső területe, mely a nyári-esti-oldalhoz tartozik, az egész földkerekségre vonatkoztatva a téli -reggeli-oldallal  szemben helyezkedik el.
Ahogyan a külső részének a lakói a Nap-trigonnak alárendeltek, úgy járul hozzá a vele szemben álló uralmához a Merkúr a középső vidékeken, mivel mindkettőben közös természetes minőséget mondhat magáénak.)


Nézzük meg újra ezt a felosztást! A fenti szövegben arról van szó, hogy az ezen ábra által felosztott világtérképen ha vesszük pl. az ÉNY-i negyedet amely kb. [NY-]Európát foglalja magába, akkor láthatjuk, hogy annak a közép felé eső részén már nem a Tűz elem (ignis) uralkodik, hanem a Föld (terra). Vagyis a Tűz jegyekkel (trigonnal) szemben fekvő negyed eleme, azaz a DK-i negyed amely a Föld elemhez tartozik. Ergó a világtérképen az ÉNY-i részek közép felé eső részei [vagyis amely legközelebb esik a Földközi-tengerhez, pl. Görögország, stb.] már a Föld elemű jegyek uralma alá fognak esni + a Merkúr uralma alá, hiszen látjuk, hogy az van a középpontban, mégpedig azért, mert teljesen semleges bolygó így közvetít a negyedek és elemi trigonokráciák között. (És ez mindegyik negyeddel ugyanígy van - tanulmányozzátok meg az ábrát).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése