NAPOK ÉS BOLYGÓK - Csütörtök

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).


Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm




A csütörtöki nap a JUPITER-hez kapcsolódik. Ez a nap is egy skandináv-germán isten után kapott nevet. Thor neve került át az angolba: Thursday. A német jelentése Donnerstag, azt jelenti, a mennydörgés napja.

Ötödik napon Isten bőséget teremtett. "Pezsdűljenek a vizek élő állatok nyüzsgésétől; és madarak repdessenek a föld felett, az ég mennyezetének színén."


A görög Zeusz (Jupiter) - a villámok és a mennydörgés ura - számtalan gyermekéről is volt ismert, istennőktől és halandóktól egyaránt születtek utódai. Asztrológiában ő a kitágulás, a gazdagság és a jószerencse bolygója.
A hét szerda és péntek közé eső napja.
Általában a negyedik nap.
Azokban az országokban, ahol vasárnappal kezdődik a hét, az ötödik.

Magyar neve a szlávból (szlovén četrtek alakból) származik, jelentése: „negyedik”.

Az újlatin nyelvekben neve Jupiter római isten nevéből ered.
Görög megfelelője Zeusz.
Germán nyelvekben (és a hét napjainak nevét a svéd nyelvből kölcsönző finnben) pedig Thor (óészaki mennydörgés isten) nevéből.Thursday – Thor’s Day.

A kereszténységben a nagycsütörtök a húsvétot megelőző csütörtök – a hagyomány szerint az utolsó vacsora napja.

Az Egyesült Államokban a hálaadás napját november negyedik csütörtökén ünneplik.

A kvékerek hagyományosan „az ötödik nap”-ként hivatkoznak a csütörtökre (a hetet vasárnaptól számítva), a pogány Thor isten említését elkerülendő.

A hindu vallásban a csütörtök guruvar, más szóval a guru napja.

A fekete csütörtök 1929. október 24-ére utal, amikor a New York-i tőzsdén lezuhantak a részvényárak. Rendszerint ezt a dátumot tekintik a nagy gazdasági világválság kezdetének.

A „csütörtököt mond” szólás magyarul a kudarcot jelenti. Eredetileg a csettet vet, csöttöt mond kifejezésből ered, ami a fegyver ravaszának hangját utánozza, s ez módosult időközben – tréfás behelyettesítéssel – a fenti alakra.

Erich Kästner Május 35 avagy Konrád a Csendes-óceánhoz lovagol című meseregénye is csütörtökön játszódik.

Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regénye elején Arthur Dent, az egyik főszereplő ezt mondja: „Ma csak csütörtök lehet. A csütörtök sose volt az én napom.” – Néhány perccel később elpusztul a Föld.



Energia: a csütörtök az anyagi (pénzügyi tervek, befektetések) és jövőtervezéssel kapcsolatos döntések meghozatalára megfelelő.
Akik csütörtökön születtek: jó kedélyű, örök derűlátók, nagyon pozitív világszemlélettel. Hajlamosak azonban a túlzásokra, a mértéktelenségre és az irracionális optimizmusra.
Aki csütörtökön házasodik: annak kapcsolatában a bőség és az anyagi dolgok kerülnek előtérbe.
Száma: 5
Planétája: Jupiter
Színe: ibolya
Féme: bronz
Kristálya: ametiszt





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése