NAPOK ÉS BOLYGÓK - Szombat

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).


Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm


A sorozat, és a hét utolsó napja, a SZATURNUSZ napja.
Az angol Saturday őrzi nevét a római istennek.
A bibliai teremtéstörténet záróakkordja: a megpihenésé, az áldásé és a megszentelésé.

A nálunk használatos hét a zsidó vallásból öröklődött.
Az ismert teremtéstörténet szerint az Úr hat nap alatt teremtette a világot, a hetedik napon pedig megpihent (sabbath héberül annyit tesz: pihenni). Ezért e napot megszentelte és pihenőnapnak rendelte az emberek számára.

A hetednapos ünnep elszakadt a Hold járásától, megszakítatlan sorozatban következett egymásra.

Azt sajnos nem tudni, van-e kapcsolat a babiloni szibutu, umu sappattu napok és az ószövetségi sabbat között. Azt azonban a bibliakutatás valószínűsítette, hogy a teremtéstörténet hét napos tagolása az Egyiptomból való kivándorlást követően a babiloni periódus elfogadását célozta.

A zsidók a "sabbath"-ot ünneplik "isteni mintára" elmélkedéssel, pihenéssel.
Szombat/ Shabbat/ Sábát

„Emlékezz meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt. Hat napon át dolgozz és végezd minden munkádat, a hetedik nap azonban szombat az Örökkévalónak, ne végezz aznap semmilyen munkát… mert hat napon át alkotta az Örökkévaló az eget és a földet… és a hetedik nap megpihent…” (2Mózes 20:8-11).

E mondatokat a Tízparancsolatban olvashatjuk, melynek alapján a vallásos zsidók hétről hétre megkülönböztetett figyelemmel és szeretettel fordulnak a szombati nap felé.
A sábát amellett, hogy pihenőnap, egyben alkalmat ad arra is, hogy a hét fáradsággal teli elfoglaltságai után egy kis szellemi feltöltődéssel szolgáljon.
A szombat, csakúgy mint minden nap a zsidóságban, a megelőző nap estéjétől aznap estig tart. E nap lényege a pihenés, az Örökkévalóra való emlékezés és az Ő törvényeinek a tanulmányozása.
A szombat minden szigorú előírása ezt a három célt szolgálja. Péntek este a nőknek a gyertyák meggyújtásával, a férfiaknak a zsinagógai istentisztelettel veszi kezdetét a sábát, melyet az ünnep megszentelése, a kidus követ.
A nap kötelezően előírt három étkezésének mindegyikén központi elem a közös ünneplés és éneklés, valamint az asztalnál elhangzó dvár torá, azaz a vallási tanítás.
A szombat reggeli istentisztelet központi motívuma a tóraolvasás, melyet tekercsből olvasnak fel héberül.
A pihenő nap egyik lényeges üzenete a vallásos zsidók számára, hogy felismerjék, az Örökkévaló mindennek teremtője és fenntartója, hiszen e napon ők maguk semmit sem alkotnak.
A zsidó bölcsek 39 főmunkában – meláchá – összegezték a tiltott tevékenységeket, ilyenek például: mezőgazdasági munkák, főzés, mosás, építés, írás és cipelés.
E szigorú előírások megtartása azonban csak az egyik oldalról tűnik nehéznek, valójában ez biztosítja az igazi pihenést a vallásos zsidók számára és a nap emelkedett hangulatát.
A nap végét a hávdálá – elválasztó szertartás – jelzi, mellyel a hívők elválasztják a szombatot a többi naptól és mintegy kilépnek a szakrális térből, a hétköznapok világába, hogy újból elkezdődjön az egy hétig tartó alkotó munka.


Szaturnusz a mitológiában az idő és ezáltal az időtlenség ura, az Univerzum kiegyenlítődésének (karma) megtestesítője.



Energia: a feltöltődésre, megpihenésre és az elhatározások megerősítésére nyújt támogatást. A vasárnappal elindított teremtő energia beérése, egy ciklus lezárása és összegzése az új kezdet előtt.
Akik szombaton születtek: komoly, felelősségteljes emberek, akik számára az adott szó szent. Céltudatosan és tervszerűen cselekszenek, hajlamosak azonban a túlzott merevségre. Sokat várnak el maguktól, éppúgy másoktól is, nehéz nekik (és nekik önmaguk felé) megfelelni.
Aki szombaton házasodik: európai szokás szerint leggyakrabban ezen a napon kötnek házasságot: megerősítve és szentesítve az elhatározást. A szombati házasság a felelősségvállalásról szól.
Száma: 7
Planétája: Szaturnusz
Színe: fekete
Féme: ólom
Kristálya: ónix

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése