NAPOK ÉS BOLYGÓK - Péntek

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).


Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm





Asztrológiában péntek a VÉNUSZ napja.



A germán Frigg vagy Freia istennő azonos a görög Aphroditével és a római Vénusszal: innen a péntek neve Friday/Freitag.
Péntek a hét ötödik napja.
A napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerint.

A szó szláv eredetű, eredetileg ötödiket jelent.
Szlovén petek (öt) szóból ered.

Az ortodox egyház szerint böjti, a katolikus egyház szerint bűnbánati nap.

Az asztrológiában a nap a Vénusz bolygóhoz, illetve az azt megszemélyesítő Vénusz istennőhöz (Aphrodité) kötődik.


Venus (ejtése: venusz) római istennő.
Az ősi Itáliában, mint növényi termékenységgel kapcsolatos, növényi jellegű numen volt jelen (később deus), mely végig kulcsszerepet játszott a római vallási ünnepekben és mitológiában.
Kultusza összekapcsolódott az etruszkok Turan nevű istennőjének alakjával, aki Vulci város (ejtése: vulki) védnöke volt.
A szerelem, szépség, és termékenység princípiuma kapcsolódik nevéhez, de csak másodlagosan. Eredetileg a név jelentése báj, vágy.
A kertek gondozásának védnöke, majd a név jelentése miatt kapcsolták össze a hellenizálódó korban Aphrodité alakjával, és lett belőle az i. e. 3. század folyamán a szerelem istennője.

Iulius Caesar ősének nevezte Vénuszt, és templomot emelt tiszteletére (Venus Genetrix temploma), ugyanis nemzetségét, a Iuliusokat Aeneastól eredeztette.
Így a trójai hős anyját nagy tisztelet övezte Rómában. Iulius Caesar példáját Augustus is követte. Vergilius az „Aeneis”-ben Vénuszról, mint a római nemzet szülőanyjáról ír.

A germán nyelvekben Vénusz istennő germán megfelelője, Freya nevéhez hasonulnak a nap helyi elnevezései.
Angol Friday és a német Freitag Freya napját jelöli.


A Bibliában az ember és a róla való gondoskodás megteremtésének napja. Megjelenik a férfi és a nő, és Isten az ő táplálására rendeli a föld növényeit és állatait.

Vénusz a szépség és a szerelem mitológiai istennője, a fizikai világ és a vele való törődés szimbóluma: a test és a környezet ápolása, szépítése, szeretése. A női teremtőerő.


Energia: a péntek a társas kapcsolatok ápolásának, az élet és a művészetek élvezetének kedvez.
Akik pénteken születtek: vonzódnak a szépséghez, a művészetekhez, ők maguk is szívesen alkotnak. Ha nem főállásban, akkor a maguk örömére. Állandóan harmóniára törekszenek, kedvesek az emberekkel, fontos számukra, hogy kedvező benyomást tegyenek. Hajlamosak azonban könnyen kibillenni, és ha nincs meg a kellő egyensúly, elveszettnek érzik magukat.
Aki pénteken házasodik: annál a szerelem a legfontosabb, és az, hogy biztonságban érezze magát a kapcsolatban érzelmileg is és anyagilag is.
Száma: 6
Planétája: Vénusz
Színe: zöld
Féme: réz
Kristálya: smaragd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése