NAPOK ÉS BOLYGÓK - Hétfő

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).

Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm



Asztrológiában a hétfő a HOLD napja, angolul Monday (hold=moon), németül Montag (=Mond).

A Bibliában második nap Isten elválasztja az égi vizeket a földi vizektől. A hold uralma alatt állnak a tengerek, a tavak, de az emberi keringés és ciklikusság is.

Az érzések, az érzelmek megszületése. A kollektív tudattalan és a saját belső világ, ami ugyanabból a "vízből" született..




A görög mitológiában a hold istennője - Szeléné - Héliosz testvére, aki bátyját követve éjszaka lép az égre. Ő már kapcsolatba lép az emberi világgal, szerelmei révén.


A hétfő a hét első napja. A „hét feje” vagy eleje - a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerinti.

A bibliai hagyomány szerint a hét második napja.
Az arab országokban, az Egyesült Államokban, Görögországban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is annak számít.

A babilóniai asztrológusok úgy hitték, hogy a hét égitest – Hold, Merkúr, Vénusz, Nap, Mars, Jupiter, Szaturnusz (az ókorban az Uránuszt, a Neptunuszt és a Plútót még nem ismerték) –, amelyekről azt tartották, a mozdulatlanul álló Föld körül keringenek, isteni lények, akik befolyásolják a földi eseményeket.
Ez a hit kombinálódott a napok számításának már létező rendszerével – a számok egybeesése nyilván elősegítette ezt –, és feltételezték, hogy keringése közben mindegyik bolygó valamelyik nap első órájának a „kormányzója”, és ennélfogva az adott napnak is neki kell adni a nevét.


A Közel-Kelet országai Nagy Sándor hódításainak eredményeként közvetlen kapcsolatba kerültek a Nyugattal, s a keleti hiedelmek és babonás elképzelések elkezdtek átszivárogni a Mediterráneum nyugati partjaira.
Ennek eredményeként a babiloni hét ismertté vált Görögországban és Itáliában, de ennek használata kezdetben valószínűleg csak az asztrológia híveinek körére korlátozódott.

Az egyetlen változás az volt, hogy a babiloni istenek és istennők nevét a megfelelő helyi istenekével helyettesítették. Ez a rendszer fokozatosan egyre népszerűbbé vált, s Nagy Konstantin 321-ben hivatalosan is a naptár alapjává tette.

A hétfő a bibliai teremtéstörténet második napja.
A római katolikus naptár is „Feria Secunda” (második ünnepnap) néven hivatkozik rá. Görög neve pedig deutera, azaz „második”.

A római hagyomány a hétfőhöz a Holdat rendeli.
A legtöbb nyelvben ez a nap „a Hold napja”.
Angol Monday kifejezést, vagy a francia Lundi, az olasz lunedì és a román Luni.



Energia: a hétfő alkalmas a befelé figyelésre, az elmélyülésre, a meditációra.
Akik hétfőn születtek: érzékenyek, fogékonyak és nagyon intuitívek. Érzékenységük miatt azonban könnyen megbántódnak, és hajlamosak az érzelmi manipulációkra.
Aki hétfőn házasodik: igazi szívvel-lélekkel kötött, mély összekapcsolódása két embernek.
Száma: 2
Planétája: Hold
Színe: fehér, kék
Féme: ezüst
Kristálya: holdkő, gyöngy

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése