NAPOK ÉS BOLYGÓK - Vasárnap


Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).

Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm






A napok nevei, a számokhoz hasonlóan  bizonyos kódokat rejtenek. Felfedezhető mögötte a bibliai teremtés története, az ókori istenek nevei és egyfajta energia-mintázat.



A bibliai teremtéstörténet vasárnap kezdődik. Korábban Európa-szerte ezt a napot a hét első napjaként tartották számon, bizonyos országokban - az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben és még jó néhány helyen tovább él e hagyomány.

A vasárnap a hét hetedik, záró napja – a napjainkban általános, Európa keresztény részein szokásos felosztás szerint.

Korábban Európában is a hét első napjaként tartották számon, s többek között az arab országokban, az Egyesült Államokban, Grúziában, Iránban, Izraelben, Kanadában, Örményországban és Portugáliában ma is az.


A Bibliában az Ószövetség szerint a hét első napja. A Teremtés hetének kezdőnapja.

Újszövetség szerint ugyancsak a hét első napja: húsvét vasárnapja, amelyen Krisztus feltámadt (Máté 28,1; Márk 16,2; Lukács 24,1; János 20;1 stb.), ezért a keresztény egyházak minden vasárnapot Krisztus feltámadása ünnepeként ülnek meg.

A kialakuló keresztény egyház – részben azért, mert hangsúlyozni akarta különbözőségét a zsidóságtól – az Úr pihenőnapját is a legfőbb napon, vasárnapon ünnepelte.

Ezt a módosítást egyes keresztény közösségek, elsősorban az adventisták az ószövetségi törvény meghamisításának tartják.

A latin nyelvterületen az „Úr napja” a vasárnap jelentése. Olaszul domenica, románul duminica, spanyolul domingo stb.

A kereszténység a vasárnapot Krisztus feltámadásához köti – lásd az orosz Vaszkriszényje, feltámadás szót.



A magyar vasárnap szó valószínűleg a vásárnap összetett szóból ered, még a pogány korban keletkezhetett, mikor jelentése a vásártartással kapcsolatos, majd munkaszüneti napra vonatkozott. A 11. század nagy részében Magyarországon vasárnap tartották a vásárokat. Az szó elején lévő „á” elhasonulás miatt vált „a”-vá. A szó első írásos említése 1405 körülre datálható.


Asztrológiában a NAP kapcsolódik ehhez a naphoz. Az angol Sunday (nap=sun) és a német Sonntag (=Sonne) őrzi ezt a kifejezést.



A Bibliában Isten a világosságot, vagyis fényt teremt a káosz közepén.
Az idea, a tudatosság megszületése, a felismerés, az "isteni szikra".
A teremtés és egyben a teremtő erő megnyilvánulása. Az égi és a földi különválasztása. Távolság és elkülönítés.

A görög mitológia napistene - Héliosz - égi szekerén járt, távol az emberi világtól, s bár mindent látott, mindent hallott, nem avatkozott földi dolgokba.


Energia: a vasárnap kedvez a kreativitásnak, a "nagy" kezdeteknek, az elindulásnak.
Akik vasárnap születtek: lelkesek, tele vannak ötletekkel, gyakran karizmatikus, vezető egyéniségek. Hajlamosak azonban a hiúságra és az öntetszelgésre.
Aki vasárnap házasodik: az örömmel köti össze az életét a másikkal, számára ez egy új, izgalmas kaland kezdete.
Száma: 1
Planétája: Nap
Színe: sárga
Féme: arany
Kristálya: gyémánt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése