NAPOK ÉS BOLYGÓK - Szerda

Ahogy a hónapokhoz, úgy a napokhoz is kapcsoltak a régiek egy-egy bolygóprincipiumot. Igy alakult ki a heti sorrend: Nap (vasárnap), Hold (hétfő), Mars (kedd), Merkúr (szerda), Jupiter (csütörtök), Vénusz (péntek), Szaturnusz (szombat).




Hogy tudd, milyen nap van ma, ill. mely napon születtél, kattints ide:

http://www.onlineconversion.com/dayborn.htm

A szerda asztrológiai analógiája a MERKÚR bolygóhoz kapcsolódik.




Elnevezése a legtöbb nyelvben "közepet" jelent. A germán-skandináv mitológiából átvett Wodan-Odin nevéből lett az angol Wednesday. Odin, bár a harc istene, mégis sokban hasonlít a görög Hermészhez (római Merkúr). Hozzá hasonlóan járja a világot, ravasz, képes az alakváltoztatásra és a láthatatlanná válásra.
Az újlatin nyelvekben mindenhol a szerda a latin "Mercurius" szóból - a 'di' végződés a 'dies' nap szóból jön: mercoledí (olasz) ; mercredi (francia); miércoles (spanyol); miercuri (román)

A Bibliában negyedik napon Isten megteremtette a rendszereket: a mértéket adó égitesteket, a napokat és az ünnepeket. Megszületett a tudás vezető fénye.
Kedd és a csütörtök közé eső nap.
A hét harmadik napja. Azokban az országokban, ahol a hét a vasárnappal kezdődik, ott a negyedik.

A magyar 'szerda' szó szláv eredetű.
A szláv nyelvekben etimológiailag a 'közép' jelentésű szóra vezethető vissza, ami arra utal, hogy a hét közepe.

Az asztrológiában a szerdát a Merkúr bolygóhoz és azt megszemélyesítő Merkúr római istenhez kötik. Görög megfelelője Hermész.
Hermész (görögül Έρμῆς; a rómaiaknál Mercurius, az etruszkoknál Turms) Zeusz és Maia nimfa gyermeke, az istenek hírnöke a görög mitológiában.

Ez volt legfontosabb rangja. Továbbá ő a pásztorok, az utazók, a kereskedők, a súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, az irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője.
Emellett közismert volt az olümposziak között furfangjáról és ravaszságáról.
A költészetet sem vetette meg, és ezért Apollón egyik legközelibb barátja volt.


Hermész mint az istenek hírnöke hordja a kerükeión pálcát (a rómaiak „caduceus”-nak nevezik).

Hermész szárnyas, rövid bőrcsizmát visel, amit a görögök így neveztek: „pteroeis pedila” (római neve: „talaria”). A széles karimájú nemezsapka Aidoneusz kalapja volt (a Láthatatlané), ami láthatatlanná tette a viselőjét.

Hermész fegyvere egy arany kard, emiatt kapta az „aranykardú” állandó jelzőt. Ezt az arany kardot viselve ábrázolták az istenek és a gigászok közötti háborúban.


A Merkúr uralja az Ikrek és a Szűz jegyét is, egyikben a tudás összegyűjtését, a másikban pedig a tudás rendszerezését képviseli.



Energia: szerda a gondolkodás, a tanulás napja, lehetőség a hét elmúlt és elkövetkezendő eseményeinek áttekintésére.
Akik szerdán születtek: intelligensek, nyitottak és érdeklődőek. Szívesen és általában könnyen tanulnak új dolgokat. Hajlamosak azonban a szétszórtságra, a kapkodásra és bizonyos helyzetekben az őszintétlenségre.
Aki szerdán házasodik: mozgalmas, változékony kapcsolatra számíthat, ahol a partnerek közti kommunikáció jut a legnagyobb szerephez.
Száma: 4
Planétája: Merkúr
Színe: tarka
Féme: cink
Kristálya: achát

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése