Az órák bolygóurai

Nem mindenki tudja, hogy a hét napjainak elnevezése az újlatin és germán nyelvekben az ókorban ismert bolygók nevein alapszik: Hétfő – ang. Mo(o)nday (Hold), Kedd  –fr. Mardi (Mars), Szerda – fr. Mercredi (Merkúr), Csütörtök – fr. Jeudi (Jove, Jupiter), Péntek – fr.Vendredi (Vénusz), Szombat – ang. Satur(n)day (Szaturnusz), Vasárnap – ang. Sunday (Nap). Hagyományosan, az adott bolygók az egyes napok uralkodóinak is számítanak.



Nemcsak a napokhoz, de az egyes órákhoz is lehet bolygókat rendelni. Ez egy több lépéses eljárást igényel, mely mindig helyhez is kötött. Első lépésben szükséges kinézni  tartózkodási helyünkön az adott napra a napkelte és napnyugta időpontjait. Ezt követően, a kettőt egymásból kivonva és elosztva 12-vel, megkapjuk egy “nappali bolygó óra” hosszát percben. Az éjjeli bolygó órák tartamát pedig úgy számíthatjuk ki, ha 12-ből kivonunk egy nappali órát. Végül minden órához hozzá rendelünk egy bolygót. A napkelte utáni első órát a nap uralkodója indítja, majd a többit a káldeus sorrend (Szaturnusz, Jupiter, Mars, Nap, Vénusz, Merkúr, Hold) ismétlésével lehet kitölteni.

Az adott óra, az uralkodó bolygó jellegzetességeit hordozza magán. Így pl. a fizikai erőfeszítést igénylő tevékenységek jobban végezhetők a Mars óráiban, az üzlet és kommunikáció hatékonyabb a Merkúr idején, ízléssel kapcsolatos döntések a Vénusz óráiban lehetnek kifinomultak stb. Az egyes órák jellegzetességei az alábbi táblázat bejegyzéseire mutatva jelennek meg.



Ha figyelembe szeretnénk őket tevékenységeink időzítésében venni, akkor előbb a személyes és általános napi tranzitokat érdemes megvizsgálni a honlapon, hogy lássuk az adott nap mennyire kedvező az adott kezdeményezéshez, majd utána, a finomhangolás végett jöhetnek a bolygó órák is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése