IMBOLC

Ébredj fel és rázd meg magad!  Amikor azt hiszed, hogy soha nem jön el a tavasz, egy reggel minden másnak érződik: frissítően csíp a szél;  a hőmérséklet csak egy kicsit magasabb;  de a madarak újra kint vannak, és randevút keresnek; és a föld,  esküszöm, hogy vibrál.  És azzal a kis szent vibrálással a növények növekedése felgyorsul, és mielőtt észrevennéd... bumm!  Ez Imbolc.  

Február 1-je és Imbolc felé fordult a kerék, a tél mélysége utáni fény visszatérésének ünnepe.  Ez a tökéletes alkalom arra, hogy világossá tegyük a céljainkat, meghatározzuk az egészséggel és a testünkkel kapcsolatos szándékainkat, valamint növeljük az önismeretünket, és engedjük, hogy felragyogjon valódi fényünk.  

Az Imbolc eredetileg egy tavaszünnep volt, amely a kelta Brigid istennő tiszteletét tűzte ki célul a tűzáldozaton keresztül.  Ezt az évszakváltás kezdetét tartották annak az időnek, amikor Brigid tüze újra felszikrázik és felébreszti a földet.  Számomra ez mindig azt az időszakot jelzi, amikor képes vagyok lerázni magamról a téli zárkózottságot, és többet tudok tenni annak érdekében, amit az év hátralévő részében szeretnék.  Növekszik a munkateljesítményem, megváltoznak a mozgási szokásaim, és úgy döntök, hogy szezonálisabb tavaszi ételekre váltok.  Összességében kezdek világosodni.

 IMBOLC ÜNNEPLÉSE 

Brigid a kút és a kút tűz istennője, és minden víz, amely ekkor otthagyunk neki, nagyon különleges tulajdonságokkal rendelkezik.  Az egészség, a megújulás és az újjászületés jegyében azt mondják, hogy ha megmosod az arcodat a vízben, akkor nem fogsz megöregedni egy  évig, szóval mire vársz?  

Hagyj egy tálat, benne egy kis mennyiségű  friss vízzel az Imbolc előtti éjszakán.  Ajándékba hagyjunk friss túrót, mézet vagy tejet, vagy egy kis kekszet vagy tortát is.  Brigid megáldja a vizet a lehullott harmattal együtt, és használhatod másnap reggel. 

 

SZINEK

Ennek az ünnepnek a színe a fehér és a piros. a fehér a hó olvadását és a juhtejet szimbolizálja, míg a piros a napot és a tüzet.

GYERTYÁK

Az Imbolc egy tűzünnep ezért a lángok nagy szerepet kapnak, hiszen a nap növekvő erejére emlékeztetnek. Gyújts gyertyát minden szobában napnyugta után a nap halálának és újjászületésének tiszteletére!



Brigid - kereszt

Valamint nagyon kedves hagyomány, amit kipróbálhatsz, a Brigid-kereszt készítése, az istennő táplálásának módja, és jó szerencsét hívhatsz otthonodba általa.  Csak néhány apró, rugalmas növényi szárra van szüksége a kertből, amelyeket kereszt alakban összefűzhetsz.  A kereszteket díszként felakaszthatod a kertben és az ablakpárkányra, készen az Imbolc reggelére. Oltalmazó szerepe van. Úgy tartják, hogy megvédi a házat a tűztől. 



ÉTELEK

Az Imbolchoz a tej és tejtermékek kapcsolódnak. az emberek csak akkor jutottak hozzá, ha az állatok a kicsinyeiket szoptatták. Imbolc időszakában készitették ezért a sajtokat és egyéb tejtermékeket amelyeket az év többi részében is fogyasztottak. A juhok, kecskék és tehenek ábrázolása gyakori volt. A sajt-, joghurt vagy vajkészités során mi is összekapcsolódhatunk őseink szellemével.


Rendrakás és takarítás

A ház kitakarítása és a felesleges dolgoktól való megszabadulás tökéletes módja annak, hogy felkészüljünk az előttünk álló év áldásainak befogadására, egyúttal a nemkivánatos energiáktól is megszabadulunk.

Jövendölés

Imbolc kiváló alkalom a jövendölés gyakorlására, főleg a tűzből és olvadó hóból való jóslásra. Médiumi képességeid fejlesztésére ilyenkor érdemes gyakorolni a jövendőmondást, mert precízebb válaszokat kaphatsz.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése