Febr.16. Julianna nap

 Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja – tartja a népi megfigyelés, azaz ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napjára, február 16-ra megenyhül az idő. Ez azért is fontos, mert a tavaszra váró váró emberek Juliannától várták a tél szorításának enyhülését, a jobb időt, a természet ébredését.



Egy másik mondás szerint, ha “Dorottya locsog, akkor Julianna kopog”, azaz ha február 6-án enyhe az idő, akkor lehetnek még nagy mínuszok a következő hetekben.

Hazánkban sosem volt jelentős a Julianna-kultusz, de a  népi időjóslásokban feltűnik a mai nap névadója. Néprajzkutatók gyűjtésében olvasható a nagykőrösi mondás, miszerint ha ezen a napon esik a hó, akkor kiszakadt Julianna dunnája.


Julianna kitette a dunnáját és az kiszakadt, vagy Julianna megrázta a dunnáját – szól a rigmus, mely arra utal, hogy az évszakra tekintettel 16-án valójában nem meglepetés a hóesés.

Drávaszögben ezen a napon azt mondogatták az időjárással összefüggésben, hogy bolondoznak a Julisok, ám ha Juliska fésülködik, a tavasz már közeledik.


A népi megfigyelések szerint Julianna napjától általában az idő lassan melegszik, ilyenkor régi időkben már várták, hogy nekikezdhessenek a tavasz eleji kerti munkáknak.


A mai nap időjárását figyelve mindenki eldöntheti: kopog vagy locsog Julianna, a lényeg hogy várjuk bizakodva a tavasz közeledtét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése