Február 24. – Jégtörő Mátyás napja

Szent Mátyás apostol az Úr tanítványai közé tartozott. Követte Jézust "János keresztségétől fogva egészen mennybevétele napjáig".


Sorshúzással választották az apostolok közé, Júdás helyébe, hogy velük együtt tanúskodjék Krisztus föltámadásáról" –olvashatjuk Mátyás apostolról az Apostolok Cselekedetei első fejezetében. Minthogy az áruló Júdás felakasztotta magát, tizenegyen maradtak az apostolok. Jézus mennybemenetele után, pünkösd előtt az ő helyére választották Mátyást a tanítványok szűkebb köréből.


A szent magyarországi tiszteletének kialakulása a középkori aacheni magyar zarándoklatokkal függ össze: a magyar zarándokok mindig útba ejtették Trier városát, hogy megtekintsék a szent apostol ereklyéit, melyet a Szent Mátyás-apátság bazilikájában őriznek; s hazatérvén terjesztették Mátyás tiszteletét.


A szent és a név magyarországi népszerűségét Mátyás király is nagyban növelte. A szentek nevei mindig is kedveltek voltak, hiszen a kisgyermekek nem kaphattak pogány nevet. Azt a keresztény nevet kapták, amelyik szentnek születésük napján épp az ünnepe volt: így lett a gyermek védőszentje. Hunyadi Mátyás e napra virradóra született, és az akkori szokás szerint ezért kapta a Mátyás nevet.


Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett Szent Mátyás apostol Jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”.



Sok népi hiedelem és szokás fűződik nevéhez és ünnepnapjához.

●Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát.

●A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek.

●A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást.

●Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz.

●A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele.


A szökőnapot a régiek Mátyás ugrásának hívták, mivel február 24-én toldottak be egy napot, így Mátyás ünnepe február 25-ére csúszott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése