Február 3. Balázs napja - balázsolás

Balázs napja egészség-, termésvarázslás, gonoszűzés, madárűzés, időjárásjóslás és főként a gyermekek balázsjárásának napja.

Balázs napjához kapcsolódó időjárási megfigyelés: ha ezen a napon esik, akkor nyáron a jég elveri a termést. Egyes helyeken a szőlő négy sarkában megmetszenek egy-egy tőkét, hogy a madarak ne bántsák a termést.. 


Szent Balázs püspök és vértanú eredetileg orvoslással foglalkozott – nevéhez sok csodás beteggyógyítás fűződik. Legtöbbet emlegetett tette egy özvegyasszony halszálkától fulladozó gyermekének megmentése. Az asszony hálából ételt és gyertyát vitt a szent életű püspöknek. 

Ennek emlékét idézi a Balázs-áldás vagy balázsolás, amikor a pap két gyertyát tart a hívők álla alá, és megáldja őket e szavak kíséretében: Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged Isten a torokbajtól és minden más betegségtől.


Szent Balázs a középkorban a diákoknak egyik kedvelt védőszentje volt, napját fényesen megünnepelték. Innen ered a balázsjárás, az iskolás gyermekek házról házra járó, adománygyűjtő, iskolába toborzó, köszöntő szokása. A játékban tízen szerepeltek. A perselybe összegyűjtött pénzt az iskola vagy a templom céljaira fordították, az ajándékképpen kapott ételeket pedig megették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése