Teliholdak nevei


Nemrég olvastam, hogy minden Holdtöltének saját neve van, amely szokás az amerikai kontinensen élő indián őslakosokhoz kapcsolódik.

1./ Az  első a januári volt, amelyet "farkasholdtöltének" neveztek el,hiszen a tél kellős közepén a kiéhezett farkasok falkában gyülekeztek az indián falvak közelében.


2./ A februárit "havas holdtöltének" keresztelték, mivel ebben a hónapban esik a legtöbb hó, a legkeservesebb a vadászat, így aztán nem csoda ha ezt még "ínséges" holdtöltének is nevezték.

3./ A márciusi a"férges" telihold, a hőmérséklet melegebb lesz, kibújnak a földigiliszták. Némely törzs a "varjak" holdtöltéjének hívta, a varjak károgása jelzi a tavasz beköszöntét, de elterjed volt a "kérges" jelző is, a megolvadt hó felszínén keletkezett ropogós réteg miatt.

4./ Az áprilisi holdtölte a "rózsaszín" teliholdnevet kapta az első tavaszi virágok színe miatt.

5./ A következő májusi a "virágos" holdtölte, virágdíszbe öltözik a természet. Szokták még "kukoricavetésinek" is nevezni.

6./ A júniusi az "epres" holdtölte.

7./ A júliusi a "szarvasbikáé" ekkor kezdenek kinőni az új agancsok.

8./ Az augusztusi a "tokhal" telihold.

9./ A szeptemberi az "aratási" holdtölte.

10./ Az októberi "vadászaté".

11./ A "hód" teliholdja novemberi, hogy elegendő hódprémet biztosítsanak a téli öltözékhez.

12./ A decemberi a "fagyos" telihold, mert ilyenkor veszi a tél birtokba az északi féltekén a Földet. Ezt még a "hosszú éjszakák holdtöltéjének" is hívják, mert decemberben legrövidebbek a nappalok.

A cikk innen származik: http://www.stop.hu/articles/article.php?id=808548

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése