NOVEMBER

SZENT ANDRÁS HAVA – ŐSZUTÓ – ENYÉSZET HAVA


Jön, beáll a fagy – fenyők között szél suttog imádságot. RIEI A november némán sompolyog be közénk, váratlanul éri érzékeinket. Hirtelen, ahogy Thomas Hood angol költő komoran konstatálta kétszáz évvel ezelőtt, „nincs árny, nincs fény, nincs pillangó, nincs méh, nincs gyümölcs, se virág, se levél, se madár”. Kint ezüstszürke fénynyalábok szelik át a minden tettetést nélkülöző, ismerős tájat. Bent, a szobában lobogó, izzó tűz világítja meg a Valóságot. Mint azé a nőé, aki már megtalálta igaz énjét, a november szépsége is belülről ragyog ránk.

A halottak hónapja

A november a kilencedik hónap volt a rómaiaknál („novem” = kilenc). A „novem” a görög „ennea”, „enneva” származéka, ez viszont a „neosz-neá”-ból eredt, s ez azt jelenti, hogy „új, félig felnőtt, tapasztalatlan” – eléggé plauzibilis megjelölése a jobb kéz gyűrűsujjának.


November első két-három napja a halottak kultuszát szolgálja, de nem római hagyatékképpen, hanem kelta befolyás alatt. Ezt bizonyítja, hogy úgy a november elsején megtartott Mindenszentek napját, mint a másodikán (vagy ha ez vasárnapra esik, akkor harmadikán) megült Halottak napját csak a 9. és 10. század óta ünnepli meg az Egyház, holott Angliában, kelta területen már a 8. században is közünnep volt. November 1. volt ugyanis a kelta év kezdete, amikor halotti áldozatokat hoztak az elhunytak tiszteletére.

Amikor aztán a kelta elem a francia Egyházban is megerősödött, akkor a maguk ősi ünnepét – persze átkatolizálva – áthozták a katolikus egyházi évbe is. A november elsejei Mindszentet Kr. u. 835 óta, a másodikán tartott Halottak napját pedig 998 óta tartja meg az Egyház. Az utóbbi ünnep főként a chiliasmus hatása alatt született meg: a Krisztus utáni 1000-ik évre várt világvége szorongásos hangulatában, amikor is a halandók iparkodtak az elhunytak szellemeivel jó barátságba kerülni. Sírjaikon gyertyákat gyújtottak fel, hogy a szegény fázós lelkek ezek fényénél melengethessék magukat. A gyertyát azért is kellett a sírokon meggyújtani, hogy az ezen a napon sírjaikból kiszabadult lelkecskék újra visszataláljanak a sötétben a maguk sírjába, s ne nyugtalanítsák aztán tovább az élőket. Ilyenkor persze illett a sírokat is rendbe hozni, hogy az elhunytak szívesen maradjanak otthonukban.
Sőt némely – főként szláv – vidékeken élelmet is helyeztek a sírokra, nehogy a lelkek bármiben is hiányt szenvedjenek és „hazajárjanak”. Ezen a napon hosszan szólnak a harangok, hogy a harangszóval elfeledjék a szellemek siránkozását. Szóval itt szólal meg igazában az emberiségnek egész halálfélelme, amely a mágikus koroknak egyik leghatalmasabb szellemi mozgatóereje volt.

Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek
(részlet)

Örömteli, egyszerű dolgok novemberre

Az indián legenda arra emlékeztet, hogy mind a jó, mind a rossz álmok felettünk lebegnek alvás közben, és arra várnak, hogy egy-egy elmét rabul ejthessenek éjszakára. Hogy nyugodtan aludjanak éjszaka, „álomfogókat” készítettek: színes madzagból font hálókat lyukkal a közepükön, hogy a jó álmok bejuthassanak a tudat alatti elmébe, ám a rossz álmok a hálóba akadtak, ahonnan az új nap első sugarai tüntették el őket. Indián álomfogókat (és a készítésükre alkalmas készletet) lehet kapni a nagyobb kézművesboltokban, ajándéküzletekben, de katalógusból is lehet rendelni. Készíthetsz egyet magad is egy kisebb hímzőkeretből, amelyre színes hímzőfonalból készített hálót feszítesz. (Ne felejts el lyukat hagyni a közepén!) Fűzhetsz rá vidám, színes gyöngyöket (a zöld a bőség színe, a rózsaszín vagy a piros a szereteté, a kék a gyógyításé és a védelemé, a lila pedig a belső erőé) és madártollakat is. Akaszd az ágyad fölé.

Írd le a saját, személyes áldásodat, és első alkalommal ajánld fel advent idulásakor. Ennek csodálatos ereje van, mert most részletesen át kell gondolnod azokat a dolgokat, amelyekért valóban hálás vagy.
Tölts meg egy kosarat élelmiszerrel, és vidd el egy menhelyre. Ha vannak gyerekeid, engedd, hogy segítsenek a bevásárlásban, a kosár megpakolásában és az átadásában. Ez a zsigereinkig hatolva emlékeztet arra, milyen sok mindenért adhatunk hálát.

Advent első vasárnapját követően ne rohanj el azonnal a karácsonyi vásárlás kedvéért, ahogyan a többiek. Inkább írd meg a bevásárlólistát a karácsonyi vacsorához, készíts adventi koszorút, és kezdj el karácsonyi zenéket hallgatni.

Szánd rá az időt, és szép kényelmesen válaszd ki a saját adventi naptáradat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése