JÚNIUS

"Milyen lehet vajon egy olyan világban élni, ahol mindig június van?"
(L. M. MONTGOMERY)

A június bőkezűen szórja ajándékait. Újra napfényes és meleg napok köszöntenek ránk. Virágoznak a rózsák és a pünkösdi rózsák, és ez a tejszínhabos eper szezonja is. Vége a tanításnak, kezdődnek a nyári táborok, és a vakáció képei táncolnak a fejünkben. Szélesebb a mosolyunk, hangosabb a kacagásunk, és repes a szívünk. Ebben a hónapban újra felfedezzük, hogy sokkal inkább az élet gazdagsága, nem pedig az élet javai okoznak valódi elégedettséget.


Örömteli, egyszerű dolgok júniusra



Utazz vissza az emlékeidben – alkonyatkor menj ki a kertbe szentjánosbogarat vagy szitakötőt fogni. Készíts elő nekik egy régimódi szállodát egy elmosott majonézes üvegben, szúrj lyukakat a fedelébe, és tegyél bele nekik füvet is (emlékszel még erre?). Csak nehogy elfelejtsd hazaengedni őket egy rövid tartózkodás után.

Amikor hazajössz a munkából, készíts egy kancsó jeges limonádét, és beszélgess a többiekkel. Míg a legtöbb nyári napra tökéletesen megfelel
a hagyományos változat, ma kényeztesd magad régimódi, friss citromból
és cukorszirupból készült nektárral. Íme a recept. Forralj két bögre kristálycukrot egy bögre vízzel és három citrom vékony csíkokra vágott héjával öt percen át. Hagyd kihűlni a szirupot, és add hozzá nyolc citrom -
levét. Szűrd le, és tedd be egy fedett edényben a hűtőszekrénybe. Egy-egy pohár jéghez vagy szódavízhez adj belőle két-két evőkanállal, és kész
a limonádé.

Figyeld az eperfesztiválokat, vagy rendezz egyet te magad! Viktória korában ezeket az eseményeket eperlakomáknak nevezték, és a menü minden elképzelhető epres csemegét felvonultatott. Rendezz rögtönzött desszertpikniket, és úgy hívd meg a barátaidat, hogy hozzák el a kedvenc epres szenzációjukat. Merüljetek el az élvezetekben!

Jusson eszedbe, hogy a fagyi jót tesz a léleknek. Készíts egy nagy adag házi fagylaltot, kényeztesd magad ebéd után, és barátkozz össze a mozgó fagylaltárussal.

Az egyik júniusi hétvégén vegyél egy egész görögdinnyét, és legalább egy napra tedd be a hűtőbe, hogy jéghidegre hűljön. Vágd fel nagy darabokra, és ülj ki a családoddal vagy a barátaiddal a tornácra vagy a teraszra dinnyét enni és magokat köpködni. Távköpő versenyt is rendezhettek.
Akassz ki egy függőágyat. Feküdj bele.

A június 21-i nyári napfordulót ünnepeld kerti kempingezéssel. Állíts sátrat, vidd ki a hálózsákot, és rakj tábortüzet. Kínálj hot dogot, vagy süssetek szalonnát, kukoricát és a parázsban krumplit. (Amerikában az a szokás, hogy két grahamkeksz közé tesznek egy vékony szelet csokoládét és egy nyárson sütött mályvacukordarabkát. Próbáld ki, de vigyázz, mert függőséget okoz!) Meséljetek rémtörténeteket, és aludjatok kint, a holdfényben.

Tarts Szent Iván-éji partit (június 23.), ahogyan Tasha Tudor stillwater szektája szokta. Tasha Tudor képeit, kártyáit és könyveit megtalálod a www.cellardoorbooks.com weboldalon.

Kényeztesd igaz énedet a legelragadóbb szalmakalappal, amit valaha láttál.
Fesd pirosra a lábkörmödet.

Lehet, hogy igazi titkos kertet nem ültethetsz, de olyan titkos helyet kialakíthatsz magadnak, ami csak a tiéd – építs wigwamot a hátsó kertbe, és ültess köré vörös futóbabot, hajnalkát vagy cukorborsót. Amikor megjelennek a hajtások, futtasd őket madzagokra. Rendszeresen vonulj vissza ide, és elmélkedj az élet értelmén. Mindenkinek szüksége van egy olyan menedékre, ahol nincs telefon és fax.

Még ha meg is vagy győződve arról, hogy nem lehet kerted, mert nincs hozzá helyed, Malcolm Hillier csodálatos könyve, a Kertek kertje ihletet ad majd, hogy belevágj egy lapáttal és egy cseréppel. Rengeteg nagyszerű javaslat és instrukció található benne virágtartók, hordók, dézsák, amforák, kosarak és sok egyéb üreges tárgy beültetésére. Szenzációs ötlet két különböző tulipánhagymát ültetni egymást váltogató rétegekben egyetlen nagy cserépbe, és várni, hogy elénk táruljon a szemkápráztató beltéri szépség.


Ültess rozmaringot az emlékezésért, és egy kis levendulát, zsályát és kakukkfüvet is. Emelie Tolley varázslatos könyvsorozata a gyógyfüvekről arra ösztökél majd, hogy legyél a saját gyógynövényszakértőd.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése