FILMEK ÉS CSILLAGOK 1.


HARCI SZELLEM ÉS TETTERŐ

(Rüdiger Dahlke és Margit Dahlke "A Hollywood-terápia" c.könyve nyomán)
Az 1. életszínpadon a kezdet szellemével találkozunk. mert "minden indulásban varázs rejlik" - írta Herman Hesse. Ezt a varázst mind konkrét mind jelképes élrtelemben megéljük a születésünk pillanatában. Az első lépés egy új életterületen az 1. életszínpad visszatérő alaptémája lesz hát.
A legfontosabb itt, hogy kezünkbe vegyük életünk irányítását, cselekedjünk és készen álljunk arra, hogy felelősséget válalljunk minden tettünkért és döntésünkért. Ha pedig valami nem sikerül, akkor újra kell kezdeni és másodszor már jobban csinálni...

Az I. ház: az én háza 

Az 1. életszínpadon  a kezdet szellemével találkozunk."Mert minden indulásban varázs rejlik." írja Herman Hesse. Ezt a varázst mind konkrét, mind jelképes formában megéljük születésünk pillanatában. Ez a mélyen megérintő, mindenen túlmutató mindig bekövetkezik, amikor ember születik. egyetlen más esemény sem képes jobban megvilágítani ennek az életszínpadnak a sokrétűségét.


Ez a ház vezeti be a test, az ego negyedét. A bolygók közül a Mars tartozik hozzá, a jegyek közül pedig a Kos, a kardinális tűz jegy.  A fő terület a túlfejlett ego, az önmegvalósítás területe. Az I. ház csúcsán álló jegy jeleníti meg a jegy szülöttét a külvilágban, illetve megmutatja, milyen energiákkal indul neki a jegy szülötte az életnek. Azt is megfigyelhetjük itt, milyen velünk született túlélési stratégiával rendelkezünk, milyen motivációk hajtanak minket előre, hogyan tudunk érvényesülni az anyagi világban. Kisugárzásnak hívják sokan ezeket az energiákat, melyek mindig robbanásra készek, és burokként veszik körbe az embert, viszont, ahogyan minden energiát, ezeket is lehet pozitívan és negatívan is felhasználni.  A ház kulcsszavai: önmegvalósítás, dinamizmus, testi megjelenés és adottságok, életenergia, motivációk, velünk született betegségek, aktivitás, energia, kisugárzás, test, ego, akarat, lendület, potencia, sport.


A Kos jegy általános jellemzése

Általános jellemzése szerint a Kos jegy a kezdet, a kezdeményezés, a lendület és az energia megtestesítője.
Legmagasabb szintjén szabad, nem a fizikai síkon küzd és harcol, nem az anyagiak, a kézzelfogható dolgok érdeklik, a szellemi kihívásokat keresi, ott tudja életfeladatát beteljesíteni. Kitartása és acélkemény akarata itt sem ismer lehetetlent, elveiért bármire képes, akár az önfeláldozásra is.
Középső szintjén élete fókuszpontjában a vállalkozás áll. Ugyanolyan eltökélten küzd, mint a legfelsőbb szinten, de itt az anyagi világban viszi véghez terveit, és szerzi meg amit akar. Kevésbé szabad, mint a legfelsőbb szinten, fizikai vágyai irányítják.
Legalsó szintjén színtiszta ösztön és agresszió, veszélyes és fékezhetetlen, indulatain uralkodni képtelen, aki saját vágyai beteljesítéséért bármire képes.

Farkasokkal táncoló (1990)

Tennessee-ben javában dúl a polgárháború. Dunbar hadnagy az áthelyezést választja a nyugati frontra – egy hőstett elismeréseként. Amikor megérkezik a Sedgewick erődbe, rá kell döbbennie, hogy az már régóta magányosan áll, és ő az egyetlen lakója. Hamarosan kapcsolatba kerül a sziú törzzsel, köztük a szent emberrel (Vergődő Madár), a harcossal (Szélfútta Haj), a törzsfőnökkel (Tíz Medve), valamint Álló Ököllel, egy fehér nővel, akit még gyermekként fogadott be a törzs. Dunbar becsületes és bátor cselekedetei nyomán fokról fokra kölcsönös elismerés és csodálat épül ki közte és a sziú törzs tagjai között. Dunbar egyre inkább beépül a törzsbe, izgalmas szerelmi kalandba bonyolódik Álló Ököllel, és életre szóló barátságot köt a bennszülöttekkel.

Az utolsó szamuráj (2003)

A polgárháborúnak vége. Az egykori hős, Nathan Algren (Tom Cruise) nem találja a helyét a békés, egyre praktikusabb országban. A vakmerőség, az önfeláldozás, a hűség – az ő katonaerényei – itt már értéktelenné váltak. Ebből az állapotból egy sok pénzzel kecsegtető ajánlat mozdítja ki. Algrennek Japánba kell utaznia, ahol a fiatal, Amerika-barát császár modern hadseregébe kiképzőtisztnek szerződteti. Az új haderőnek a régi hagyományokat tisztelő és követő szamurájokkal kell leszámolnia. Az első csapást maga Algren vezeti. Az elkapkodott előkészületek miatt hiába a modern fegyverzet, a szamurájok diadalmaskodnak, és Algren fogságba esik. A szamurájok parancsnoka azonban nem végez az idegennel, hanem megpróbálja megismerni. Az amerikai pedig lassan megtapasztalja, hogy a szamurájok értékrendje sokkal közelebb áll hozzá.

Félelem nélkül (1993)

Egy rettenetes légi katasztrófa után a baleset egyik túlélője, Max Klein új ember lesz, bár az életében bekövetkezetett fordulat távolról sem mondható pozitívnak. Miután képtelen kapcsolatot teremteni feleségével és visszatalálni korábbi életmódjához, sérthetetlen istennek képzeli magát. A pszichológus segítsége sem ér semmit, ám Max találkozik egy sorstársával, a fájdalomtól és bűntudattól meggyötört Carla Rodrigóval, aki ugyan túlélte a tragédiát, de kisgyereke a roncsok között pusztult el…



Csak egy lövés (1991)

Henry Turner sikeres, de könyörtelen New York-i ügyvéd, aki bármi áron győzni akar. Akkor is, ha ezért feleségével és lányával való kapcsolatát kell feláldoznia. De egy pisztolylövés Henry magasan ívelő karrierjének végét jelenti. Megbénul és elveszíti emlékezőképességét. Egyáltalán nem emlékszik vissza korábbi önmagára. Most, hogy mindent elölről kell kezdenie, Henry Turner-nek meg kell tudnia a kegyetlen igazságot egy teljesen idegen emberről – saját magáról.

Walter Mitty titkos élete (2013) 

Ha az álmaid nem válnak valóra, akkor vagy az álmokban van a hiba vagy benned. Walter Mitty (Ben Stiller) például nem panaszkodhat, ha fantáziálásról van szó. Az ő fejében folyamatosan pereg egy film, amelynek ő a hőse. Civilben fotóriporter, de fejben volt már szuperkém, szuperhős és szuperhősszerelmes is. Egy nap azonban felbukkan az életében az igazi kaland. Egy elveszett negatív nyomában járva, mindennapjai kizökkennek a szokásos kerékvágásból: az ő fejében azonban még mindig másfajta izgalmak kergetik egymást.






Hollywood terápia: harci szellem és tetterő ♂️♈



https://snitt.hu/listak/hollywood-terapia-1-h

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése