FILMEK ÉS CSILLAGOK 6.

ALKALMAZKODÁS, A BELSŐ ÉS KÜLSŐ ADOTTSÁGOK KIHASZNÁLÁSA

(Rüdiger Dahlke és Margit Dahlke "A Hollywood-terápia" c.könyve nyomán)

Ezen az életszínpadon az embereket elsődlegesen a nem mindig életörömöt sugárzó környezet hétköznapi, egzisztenciális körülményei foglalkoztatják. Ezen az életszínpadon szorongást okozhat az önmagában is nagyon kaotikus élet,a melyet állandó változások jellemeznek és emiatt kiszámíthatatlan. Ezen az életszínpadon oda kell figyelni arra, amit a testünk mondani akar. Ezen az életszínpadon a sors akar megtanítani bennünket, hogy fogadjuk hálával mindent , amit az élet kínál: vegyük át, dolgozzuk fel, majd tegyük félre azt, ami nem nekünk való.




A 6. ház: a megszokás, beilleszkedés háza

A 6. ház bolygója a Merkúr, jegye a változékony Szűz, melyhez gyakran társítjuk az alkalmazkodó, pragmatikus, gyakorlatias karaktert, aki saját szükségleteit alárendeli a közösség, a társadalom érdekeinek, és ennek érdekében elvégzi kötelességét, vállalja a mindennapok állandó feladatait, kötelességeit. Kihívás a jegy szülöttei számára, hogy a kötelességteljesítés ne forduljon át panaszkodásba, sopánkodásba, mártír-szerepkörbe. Kulcsszavak: alkalmazkodás, gyakorlatiasság, rutin, részletek, aprólékosság, aggódás, panasz, szerepek, egyhangúság, alárendelődés, kötelesség.


A Szűz jegy általános jellemzése



Legmagasabb szintjén a Szűz jegy szülötte a legmagasabb tudás megszerzésére is alkalmas, a legkeményebb kihívásoknak is képes megfelelni. Különválasztja a fontos és a lényegtelen dolgokat, fontossági sorrendje iránymutató lehet nagyobb közösségek számára is.
Középső szintjén földhözragadt, az anyagi világ teljes megismerésében próbál kiteljesedni, a fizikai valóságot kutatja és elemzi, a szellemi sík kisiklik kezei közül, gyakran tagadja is létezését.
Legalsó szintjén nem a tudásra magára koncentrál, csak a külvilág elvárásainak akar megfelelni, ezért tudását nem képes elmélyíteni, felszínes és félművelt maradhat, aki semmihez nem ért igazán.


Patch Adams (1998) 



A kórház csendes, steril, komor falai közé hirtelen egy hatalmas cipőjű bohóc ront be, óriási vörös orral az ajtón és végiglépdel a folyosón. Betegek vigyázat, a nevetés ragályos! Íme, Patch Adams (az Oscar-díjas Robin Williams), a doktor, aki nem úgy néz, tesz vagy gondolkozik, mint azok a dokik, akiket eddig ismertél. Mert Patch szerint a humor a legjobb gyógyszer, és hajlandó szinte mindent megtenni, hogy megnevettesse betegeit – még akkor is, ha ezzel a karrierjét kockáztatja. Az igaz történet alapján készült Patch Adams a hasfalrengető humort egy felemelő történettel kombinálja, mely túlmutat a hagyományos vígjátéki kereteken.

Egy csoda teremtése (2004)


Dr. Alfred Blalock (Alan Rickman), a jó hírű sebész és munkatársa, Vivien Thomas (Mos Def), a szegény ácsból lett laborasszisztens sikeresen kutatja a Kék baba-szindrómás újszülöttek szívátültetési módszereit. A korszak faji ellentétei miatt azonban nyilvános elismerést csak Dr. Blalock kap, ami egyre több feszültséget okoz kettőjük között. Vajon az előítéletek gátat szabhatnak-e az orvostudománynak és egy ígéretes barátságnak?





Lorenzo olaja (1993) 


Több éves afrikai kiküldetés után az Odone házaspár visszatér Amerikába az ötéves kisfiukkal. A kis Lorenzón hamarosan súlyos betegség jelei mutatkoznak. Kiderül, hogy adrenoleukodisztrófiában (ALD) szenved, a ritka és gyógyíthatatlan betegség az idegrendszerét támadta meg. Az orvosok szerint a kisfiúnak csak néhány éve van hátra. A szülei, Augusto és Michaela nem hajlandók beletörődni a helyzetbe, harcba kezdenek a betegség ellen. Az orvosok hitetlenkedése ellenére – némi szerencsével és annál is több szeretettel és kitartással – egy fantasztikus gyógyszerre találnak, amely segít a halálra ítélt Lorenzón. 


Eszeveszett küzdelem (2010)

John és Aileen Crowley életét beárnyékolja, hogy mindkét gyermekük ritka genetikai rendellenességben szenved. A kétségbeesett szülők minden lehetőséget megragadnak, ám az orvosok nem sok jóval biztatják őket. Az utolsó szalmaszál Dr. Robert Stonehill, egy visszavonult, makacs és önfejű kutatóorvos. Az ő módszerével talán lehetne segíteni a gyerekeken. A kutatásai befejezéséhez azonban pénzre van szükség. A páros szinte lehetetlen feladatra vállalkozik, amikor megpróbálják meggyőzni a gyógyszergyárakat, támogassák őket, hogy megtalálják a betegség ellenszerét, mielőtt még késő lenne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése