FILMEK ÉS CSILLAGOK 3.

RUGALMASSÁG ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

(Rüdiger Dahlke és Margit Dahlke "A Hollywood-terápia" c.könyve nyomán)

Ennek az életszínpadnak a mitológiai képviselője a görög/római isten Hermész/Merkúr az istenek szárnyas követe. Hermész a világok között közvetít. Segíti a kommunikációt, az információk és nézetek cseréjét , a tanulást, kutatást és az új ismeretek szerzését. Azok az emberek akik ezen az életszínpadon mozognak, a világ sokszinűségének megismerése és megélése jelenti a legfontosabb hajtóerőt. Alig fedeznek fel  és adnak tovább egy érdekes újdonságot, máris továbbreppennek egy következő témához, akár a pillangó a következő virágra. Hiszen a  világ olyan színes és érdekes!


A 3. ház: az intellektus háza



A 3. ház bolygója a Merkúr, jegye az Ikrek, amely a legváltozékonyabb, legmozgékonyabb, legkommunikatívabb levegő jegy, ezért ide tartozik minden kommunikációs, értelmi és szociális készségünk, az intellektus és a közvetlen környezetünkkel teremtett kapcsolataink. A szellemi és fizikai mozgékonyság is ide tartozik, és éppen ebből kifolyólag a jegy szülöttei hajlamosak a kapcsolatok mélységét alárendelni a könnyedségnek, változatosságnak. Kulcsszavai: kommunikáció, változékonyság, dinamizmus, változékonyság, kapcsolatteremtés, változás és változtatás, utazások, közvetlen környezet, önkifejezés, intellektus, felszín.


Az Ikrek jegy általános jellemzése


Legmagasabb szintjén az Ikrek jegy szülötte tudásvágyát, remek kommunikatív és kapcsolatteremtő képességét a magasabb szellemi értékek közvetítésére használja. A tudás a legfontosabb számára, amit minél több emberrel meg akar osztani, magasztos elvek szerint gondolkodik és él, megszerzett információival nem él vissza, azokat a közösség szolgálatába állítja.

Középső szinten az Ikrek a tudás helyett a pénzt tekinti hatalomnak, és adottságait üzleti érdekei elérésének szenteli. Mivel gyorsan és ösztönösen képes felismerni mások igényeit, ugyanilyen könnyedséggel ki is tudja szolgálni azokat, de mindig a saját érdekei állnak a középpontban.
Legalacsonyabb szintjén képességeit mások becsapására, átverésére használja fel. Könnyen mások bizalmába tud férkőzni, és az így megszerzett információkkal visszaél, szélhámos és csaló, aki tudását aprópénzre váltja saját érdekei és vágyai miatt.




Kapj el, ha tudsz! (2002) 



Frank W. Abagnale dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt és a hajsza folytatására kényszerítette.








A kezdő (2015)

A menő netes divatcég az egyenlő esélyek jegyében idősebb gyakornokokat is hajlandó fogadni. De erre talán nem készültek fel: beállít hozzájuk egy 70 körüli öltönyös, diplomatatáskás úr (Robert De Niro), és munkát kér. Valaha ő is hasonló szakmában dolgozott, mondja.
A cég főnöke, a megállíthatatlan tempójú és nehezen elviselhető temperamentumú Jules (Anne Hathaway) alkalmazza a férfit, és attól kezdve kénytelenek eltűrni egymást: különböző szeszélyek, különböző szokások és hasonló nyakasság ütközik össze – egészen addig, míg a sok utálatból talán barátság nem alakul.


A levélíró (2011) 


Mikor Maggy névtelen levelet kap tele dicsérő és bátorító szavakkal, a lány el sem tudja képzelni, ki írhatott neki ilyen csodálatos és inspiráló szavakat, végtére is ő egy lázadó tinédzser, akiről apja nem vesz tudomást, anyja pedig csalódásként könyveli el. Felkerekedik hát, hogy megtalálja a levél titokzatos íróját, akiről hamarosan kiderül, hogy ilyen üzenetek szövegezésével próbálja jobbá tenni a világot, és a lányt is hasonló tettre bátorítja. Maggy nagy kedvvel veti bele magát új küldetésébe, azonban egy váratlan tragédia ismét elbizonytalanítja őt, és ezúttal egyedül kell fellelnie magában azt az életörömöt, amit titokzatos levelezőpartnere előtt nem is ismert.


A Walk in the Woods (2015)

Bryson egy némiképp életunt pasas, aki egy napon gondol egy merészet és elhatározza, hogy kipróbálja: vajon életben tud-e maradni huzamosabb ideig az erdőben botorkálva. A túlélőtúra ötlete aztán teljesen megfertőzi őt, olyannyira, hogy még a felesége sem tudja lebeszélni a kalandról, amelyhez azonban legalább egy társra szüksége van. Miután minden más cimborája őrültségnek nevezi a tervét, végül egyvalaki, a kissé hóbortos Katz csatlakozik hozzá, miután neki megtetszik a kihívás gondolata. A páros végül bele is vág a nagy túrába, amely során nem kevés humoros és izgalmas szituációba keverednek.


Social Network – A közösségi háló (2010)


Mark Zuckerberg jobban ért a számítógépekhez, mint a csajozáshoz. A Harvard egyetem diákja ideje nagy részét a gépe előtt tölti. 2003-ban új ötlettel áll elő: egy olyan oldalt indít a világhálón, ahol a haverok közösségi életet élhetnek. A kollégiumi szobából indult Facebook valóságos kommunikációs forradalmat hozott, és alapjaiban változtatta meg a világot, az emberi kapcsolatokat – és megváltoztatta az alkotóját is. Hat esztendővel és ötszázmillió ismerőssel később Zuckerberg a világ legfiatalabb milliárdosa. Egykor békés, nyugodt életről álmodott, a siker azonban felkavarta mind a szakmai, mind a magánéletét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése