KÖNYVAJÁNLÓ


Adam Alter: Kijózanító ​rózsaszín

- és más, a gondolatainkat, érzéseinket és viselkedésünket befolyásoló rejtett tényezők


Hú, hát jó tömény könyv volt! Nagyon érdekes, de semmi lazítás vagy sztorizgatás csak kísérlet kísérlet hátán. Szinte csak azokat sorolja és ismerteti az eredményeit. Hogy milyen hatással vannak ránk a nevek, címkék, jelképek, mások befolyása, a kultúránk befolyása, a színek, a helyek, az időjárás és a hőmérséklet, stb.

Arra nagyon jó, hogy felhívja a figyelmünket, amikor azt hisszük saját magunktól döntünk, az általában egyáltalán nincs így, hanem ezer és egy dolog befolyásol minket a döntéseinkben, amikről nem is vagyunk abszolút tudatosak.
És ez nemcsak egyedi esetekben van így, ezek a tudattalan hatások egész életeket befolyásolhatnak a szerző és a kísérletet vezető tudósok szerint.

Persze azért kivételek mindig vannak, én magam is vitáztam sok esetben a megállapításokkal, nem is az igazságtartalmukkal, hanem, hogy ismerek nem egy kivételt alóluk
(l. Schwarzenegger, aki a kormányzóságig vitte egyáltalán nem gördülékeny hangzású neve ellenére, vagy a sportolók ruhája színénél, hogy a megállapított győztes pirossal ellentétben a műkorcsolyában női egyéniben olimpiákon csak és kizárólag kék ruhában nyernek a versenyzők, stb.)

Mondjuk az időjárás és a viselkedés összefüggéseiről még olvastam volna kétszer ennyit is, mivel magamat is meteorofóbnak tartom.



Illetve jobban esett volna, ha a végén nem csak 2-3 mondatban foglalja össze a könyv eseteinek tanulságait, hanem jobban kibontva, hogy a mindennapi életünkben is használható tippeket kapjunk (ha már ennyi kísérletet végeztek a témában!).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése