TI KÉRTÉTEK - Kurt Cobain

Kurt Donald Cobain (Aberdeen, Washington, USA, 1967. február 20. 19:38) a Nirvana nevű seattle-i rockegyüttes énekese, szövegírója és gitárosa. Szerepe nemcsak azért volt meghatározó, mert az együttes frontembere és első számú szövegírója volt, hanem mert ő volt a Nirvana „spirituális középpontja” is. Ami a rögtön a legfurcsább a képletében és a legszembetűnőbb, hogy szinte csak Víz elemű bolygói vannak!



Minden más eleme hiányzik, csak az Ascendense van még Föld elemben és ennyi. Ez rögtön hatalmas kiegyensúlyozatlanságot hoz magával, amely talán az egész életének a tragédiáját is magában rejtheti.


Nincs Tűz eleme, amely az életörömöket hozhatná, minimális a Föld eleme, amely racionálitást adna, és nincs Levegő elem, amellyel kapcsolódhatna igazából másokhoz. Azaz marad a minden elborító víz, az érzelmek árja, amelynek se korlátozója se ellensúlya nincs a képletében. Mindent nagyon szubjektíven túlérzékenyen, és csak saját érzelmi szűrőjén keresztül tudott megélni, nem tudott a problémáitól sem eltávolodni, sem ránézni magára akár. 

Sajnos ebben Cortney Love, élete párja sem tudott igazán segíteni neki, hiszen Courtneynak is Víz domináns a képlete. Együtt sodródtak hát az árral....
Ahogy a hivatalos búcsúlevelében írta (alig 27 évesen!):

"Túl érzékeny vagyok. Kicsit tompábbnak kéne lennem ahhoz, hogy ismét úgy lelkesedhessek, ahogy gyerekkoromban.

Az utolsó 3 turnén sokkal jobban elfogadtam az embereket, akiket személyesen, illetve rajongóinkként ismertem, de még mindig nem vagyok túl a frusztráción, bűntudaton és empátián, amelyet mindenkivel szemben érzek. Mindünkben van valami jó, és én azt hiszem egyszerűen túlságosan szeretem az embereket, annyira, hogy az már kurvára elszomorít. A szomorú, érzékeny, nem elfogadó, Halak jegyű Jézus-emberke. Miért nem élvezed egyszerűen? Nem tudom!"

Igaza volt, ő egy Halak jegyű, Szűz Ascendensű emberke, és mind a két jegy Változó jegy, Ez sem segített a "földelésben", hiszen vacilláló, bizonytalan, változékony jellemet adott neki, aki sehol sem találta igazán a helyét.

Valószínüleg alapvető tragédiája volt, hogy a szülei elváltak amikor 9 éves volt, és utána egyikük sem tudott már mit kezdeni vele. Ez egy ennyire érzelem vezérelt gyereknek felért egy világvégével:

„Emlékszem, szégyelltem magamat, nem tudni, miért. Szégyelltem magam a szüleim miatt. Nem tudtam a barátaimra nézni az iskolában többé, mert kétségbeesetten akartam, hogy egy klasszikus, átlagos családban éljek én is: anya, apa. Akartam azt a biztonságot. A szüleim még jó néhány évig nehezteltek rám ezért.”



A képletéről sajnos látszik, hogy az anyja még egy ideig úgy ahogy törődött vele, de aztán,a hogy másik párt talált magának,  összepakolta a cuccait és szó szerint az utcára rakta a fiát, míg apja aki megígérte neki, hogy nem fog újraházasodni, természetesen megszegte az ígéretét amint találkozott egy megfelelő nővel.
A X.h. ura (anya) Merkúr terminusban majd később romlásba teszi Cobain születési uralkodóját, míg a IV.h.ura a Jupiter (az apa) egyáltalán nem tartja recepcióban, nem törődik a Merkúrral (sem Cobain-nel, sem az anyjával). A boldog és ingerlékeny, ugyanakkor érzékeny, tehetséges  és gondoskodó gyerek személyisége drámaian megváltozott; Cobain visszahúzódott és dacos lett a válás után (és nagyjából így is maradt felnőttként is).

Sajnos a szüleivel való kapcsolata mintaként megismétlődött a párkapcsolatában is, a VII.h.ura a Jupiter szintén, amely nem nagyon érdeklődik a Merkúr (azaz az Asc ura) iránt, míg a Merkúr, azaz Cobain odavan a mindenkori párjáért (Merkúr a Jupiter uralma alatt). Cobain anyai kényelmet és egy hagyományos kapcsolatot kívánt. Első komoly kapcsolatában  Tracy Marander ugyanúgy elüldözte mint a szülei, Tobi Vail pedig nem igazán vette komolyan.

Courtney Love és Kurt Cobain a Nirvana  által találkoztak 1991-ben. Love-nak tetszett az énekes, ahogy magyarázza: "Úgy véltem, elég helyes volt."

Cobain azt írta: "Határozottan csak egy kellemes parti voltam pár hónapig [...] de nagyon kedveltem Courtney-t és igen nehéz volt őt hónapokig mellőzni."

Randizásként, 5.h.-ként még könnyebb volt Cobainnek nem komolyan venni Courtney-t (Merkúrt nem érdekli az 5.h.ura, viszont nyomasztja őt), de amint barátnő majd feleség státuszba lépett, Cobain már sokkal erősebben viszonyult hozzá:

"Megtanítottad nekem, hogy megéri férfinak lenni a szó legklasszikusabb értelmében. Büszkén visellek, mint a gyűrűt az ujjamon' - írja egy 1993 tavaszán Courtney-nak címzett szerelmes levélben.

A randizást felváltotta a férji és apai kötelesség (Frances 6 hónapra az esküvő után már megszületett). Mint látjuk 5.h.ura mint a lányuk és a vele járó felelősség (Szaturnusz!) erőteljesen nyomasztó hatást gyakorolt Cobainre (5.h.ura sújtja a szül.urakodóját).



"Van egy istennő feleségem, aki nagyravágyástól és empátiától szenved,és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja. És ez olyannyira megrémít, hogy már létezni is alig bírok. Még a gondolatát se tudom elviselni, hogy Frances is ugyanolyan nyomorult, önpusztító, halott rocksztárrá válik, mint én."

Az Ascendensén az Uránusz és a Plútó együttállása adta a különcködő, szabdságvágyó, önfejű, végletes és szélsőséges, sokszor rögeszmés megnyilvánulásokat is, amit sokszor félreértve, értelmezve a punk-rock függetlenséghez kötődő etikájával körítve, bálvánnyá tették Cobaint, aki mindenre alkalmas volt, csak bálványnak nem.



Az Uránusz/Plútó szemben a VII.ház csúcsán álló Vénusszal és Szaturnusszal hozzák a nem szokványos, újító erejű zenét, amelyet a Nirvana képviselt, és amelyen egy generáció nőtt fel és érlelődött. Holott az első nagy stúdió albumuk csak 1991--ben jelent meg és Cobain '94-ben már el is is távozott közülük.

Cobain tizennegyedik születésnapján nagybátyja felajánlotta neki, hogy választhat egy bicikli vagy egy használt gitár közül. A gitárt választotta. Néhány évvel később Cobain megpróbálta rávenni barátját egy zenekar alapításába, kölcsönadva neki egy demót amit Cobain korábbi együttesével készített. 

Cobain hamar kiábrándult a korai turnézásokból, mert nem tudták megérinteni a tömeget és nehéz volt fenntartani saját magát - hiányzó Levegő és minimális Föld elem, ill. az, hogy a a 2.h.ura együtt áll a Szaturnusszal,ami teljesen tönkreteszi.

Bár később már hatalmas pénzeket keresett, ami látszik a 2.házas uralmi Marson (ami el is ment nagyrészt, mivel a veszteségek házát is uralja ugyanaz a Mars), és a 2.h.urán az egzaltált Vénuszon, amit viszont lesújt a Szaturnusz. 
Cobain halála után Courtney Love a Nirvana pénzéből 98%-ot örökölt, míg az együttes többi tagjai, Krist Novoselic és Dave Grohl csak 2%-ot kapott. 2006-ban kiderült, hogy Love 25%-ot adott el több mint 50 millió dollárért.

Dave Grohl, az új dobos érkezésével elkezdtek dolgozni első nagykiadós albumukon, a Nevermindon, ami 1991-ben jelent meg és az együttes legnagyobb sikerét hozta. A "Smells Like Teen Spirit" című dal tette leginkább híressé a zenekart, ami az első kislemez volt az albumról. Ezzel a Nirvana mainstream zenekarrá vált és népszerűvé tette az alternatív rock egyik alműfaját, a grunge-ot.



Cobaint a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”.Cobain kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől és inkább a zenére összpontosított. Itt megint tettenérhető a hiányzó Levegő és Tűz elem, bár ha összesítjük, a képletében az ASC-MC közötti negyedben van a  legtöbb bolygó, azaz valahol mégiscsak ki akart állni , megmutatni a világnak magát és a tehetségét, ahogy gyerekkorában a rajzaival, úgy felnőttként a zenéjével.
A Halakban levő Vénusza, amely az erős művészi tehetséget és hajlamot adta neki, még az együttesének névválasztásába is besegített, melyet Cobain így magyarázott: „Olyasmi elnevezést akartam, amely gyönyörű, kellemes és szép, nem egy közönséges ócska punk rock nevet..."

Rövid élete és karrierje ellenére Cobain mindmáig ható hírnevet szerzett magának, ezt jelzi a X. házában található uralmi Hold a Rákban, illl. az egzaltált Jupiter a X. és 11.h.határán. A meglepően hatalmas sikert alátámasztja az is, hogy az a Hold az arab pontok közül a Győzelem ponttal áll együtt. Cobain és a zenéje minden várakozás ellenére sikert aratott (első menetben is a várt 25 ezer lemez helyett 400 ezret adtak el!).
Az, hogy csak rövid ideig (és akkor se nagyon) élvezhette ezt a karriert, a X.ház ura a vegyes méltóságú, terminus  szerinti, majd romlásba kerülő Merkúr jelzi. 
Ez a Merkúr, mint születési uralkodó a maga romlásba kerülésével jelzi rövidke életét is, hisz csak 27 éves volt amikor meghalt! Állítólag Cobain heroinfüggő volt, ahogy ő maga írja az egyik publikált naplórészletben:
"Az európai turnénkon három hétig folyamatosan be voltam állva".

Na most neki már csak tudnia kell, ez esetben viszont az eredeti saját közlésen alapuló születési időpont nem stimmel és kb. jó 10 perccel később kellett születnie (ezt a képletet láthatjátok ti is). Igy az I. és 12 h. ugyanabba a jegybe kerül, amely erős jelzés az önsorsrontásra, és mindkettő ura a Merkúr, amely így a 6.házban kerülve betegségeket hozott magával.

1994 elején az együttes európai körútra indult. A turné vége felé, március 1-jén Münchenben, Cobainnál hörghurutot és torokgyulladást diagnosztizáltak
 Másnap eszméletlen állapotban vitték kórházba gyógyszer-túladagolás miatt.
Cobain 1994 április első napjaiban öngyilkosságot követett el, fegyverével fejbe lőtte magát. Az utolsó naplóbejegyzései az énekes súlyosbodó depressziójával, hasi fájdalmaival és végnélküli kábítószer-problémáival foglalkoznak, egyre sötétebb tónusban. "Akárhány heroinistával beszéltem, mindegyik szerint legalább öt év, amíg úgy le tud állni az ember, hogy többé nem is gondol rá. Ez annyira sok idő, hogy az ember inkább feladja..."

Ennek ellenére halála máig tisztázatlan.  Közmegegyezéses alapon, 15 évvel ezelőtt, április 5-én lett öngyilkos Kurt Cobain. Nem tudni pontosan, mert holttestére csak napokkal később találtak rá. 
Meglepően tekintélyes adag heroint lőtt az ereibe, majdnem bevégzett egy doboz kék Camelt, és az R.E.M. Automatic for the People című lemezét hallgatta végtelenítve, miközben utolsó szavait írta egy papírra.
Önkezűség vagy baleset (esetleg küldő behatás?) mégsem tudni....




Csakis asztrológiai alapon nem állítanám egyértelműen az öngyilkosság tényét, habár a szándék meglehetett... Mivel a képlet nem mutatja egyértelműen, hogy önkezével vetne véget az életének, és ha a az állócsillagokat vizsgáljuk akkor is érdekes eredményre jutunk.


A Holdjával a Sirius áll együtt, amely (de csak akkor) ha eközben a Scheat nevű állócsillag rosszakaróval áll együtt  a képletben (itt a Szaturnusszal) akkor halált szúró-vágó eszközök által, ill. vadállat által mutatna (l.mint Zrínyi és a vadkan). Scheat a Szaturnusszal: megfázás, szédülés, halál vízbe fulladás vagy baleset által. Maga a Scheat önmagában balszerencsét, gyilkosságot, öngyilkosságot és vízbe fulladást is okozhat. A Procyon a Jupiter mellett és a Formalhaut a Nappal mérges vagy veszett állat harapását jelezheti. Szóval ezek sem mutatnak öngyilkosságra, úgyhogy max. balesetet tudnék elképzelni, de hát alkossa meg mindenki a maga teóriáját...


Amúgy Cobain képletéről még rengeteg lehetne beszélni, mert borzasztó érdekes és sokatmondó, ahogy az élete is,  de befejezésként álljon itt két érdekes állócsillag hatás: a Leszálló Holdcsomópontjával együtt áll az Alphecca és az Acrux. 

Az első A Coronae Borealis, a második a Dél Keresztje csillagképben található. Az Alphecca tisztességet, becsületet, költői és művészi tehetséget ad, míg az Acrux vallási jótékonykodás, szertartásosság, mágia, misztérium. Gyakran található asztrológusok és okkultisták horoszkópjában fontos helyen. Mindez a Sárkányfarokkal együtt akár egy múlt életre is utalhat, amelyből hozhatta a költői-művészi tehetséget és a spiritualitást, amelyeket ez életben is megmutatott magából. Vagy éppen már csak ez a rövidke megélés hiányzott valahogyan a küldetése beteljesítéséhez, ezért távozott ilyen korán...?!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése