KÖNYVAJÁNLÓ

Mark Wolynn: Örökölt ​családminták

Nem könnyű témájú könyv ez. Azt fejtegeti, hogyan hatnak ránk a családi őseink tettei és problémái akár 3-4 generáció múltán is, szinte megmagyarázhatatlanul. 
Az elején nekem kicsit sok volt a kísérlet leírás, és őszintén szólva nem volt olyan meggyőző, mint amilyennek szánták. Azt tudtam eddig is, hogy a patkányok pl. már a következő generációnak továbbadják a méregimmunitást (azért olyan virágzó üzletág a patkányméreg-gyártás), de azért azt kétlem, hogy akármennyire hasonlítunk is – állítólag –, a fehér egerekre (csak nekem támadt ettől douglas-adamses életérzésem?!), biztosan csakis DNS szinten adhatunk át információkat… Azért az embert majd 20 évig nevelik normális esetben a szülei, szóval nem kell ahhoz DNS, hogy átvegye a szorongásaikat, félelmeiket, lelki deformitásukat.

Mark Wolynn

Ha így lenne, akkor minden egyes emberben jelentkeznének az ősei problémái, hiszen nincsenek problémamentes életek, de azért talán itt még nem tartunk – van akinél felfedeznek ilyen egybeeséseket, de legtöbbünknél nem. Viszont nagyon is jól tudom, hogy egyes rasszok, népcsoportok milyen tudatalatti dresszúrával nevelik a gyerekeiket nem rossz szándékból, gondolom, csak hogy SOHA ne felejtsék el mi történt az őseikkel. Nos, nem csoda, ha nem is felejtik, és állandóan ott van a néplélekben a megróbáltatások lenyomata (ahelyett, hogy végre letennék a ma már majd 100 éves történeteket, és csakis a jövőre figyelnének). 

Ám ha ezen a részen túllendülünk, akkor igen elgondolkodtató eseteket és feldolgozási módokat mutat be a könyv. Biztos, hogy egy-kettőt ki is fogok még próbálni, hisz ártani nem árthat, s ha már annyit elérünk, hogy akár a szüleinknek, akár magunknak meg tudunk bocsátani dolgokat, nagyon léptünk előre a lelki egészség területén!
Az biztos, hogy az ember elgondolkozik a saját családja történetén is közben, és talán az se baj, ha tudatosítjuk, milyen tragédiákat, traumákat hurcol a családunk, pont azért , hogy ne az árnyékból hassanak, hanem kihozva a fényre, megvizsgálhassuk, majd békésen elengedjük őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése