Mabon/Õszi napforduló


Szeptember 21. Az aratás, betakarítás befejezõdött. A nap és az éj egyforma hosszú. Az Istenség készülõdik már, hogy elhagyja fizikai testét, hogy megújulhasson és majd újjászülethessen az Istennõtõl. A természet hanyatlóban, a télre készülõdik, a visszavonulás, pihenés, nyugalom ideje lesz. A Nap bágyadtabb, de még fényes, van ereje.
Hálaadás és meditáció ideje ez. A nyáron gyûjtött folyami, folyóparti kavicsok most tölthetõk fel mágikus erõvel, különféle praktikákhoz.




- Ételek: gabonafélék, kenyérfélék, sütemények, bab, dió, mogyoró, zöldségek, almafélék, almabor, répa, hagyma, burgonya, gránátalma, szõlõ - mindaz, amiket ezidõtájt takarítanak be.

- Füstölõk: benzoin, mirrha, zsálya

- Gyertyák: barna, zöld, narancsszínû, sárga

- Drágakövek: karneol, lapis lazuli, zafír, sárga achát.

Mabon-szertartás:

Sétáljunk a természetben, erdõben. Szedjünk magokat, hüvelyeseket, bogyókat, száraz növényeket, terméseket. Ezekkel részben díszíthetjük otthonunkat, részben pedig eltehetjük késõbbi varázspraktikáinkhoz.

Mabon-szertartások
Õszi, teliholdas estéken hívjuk meg barátainkat, rokonainkat, akikkel jól érezzük magunkat, töltsük együtt kellemesen az estét, kínáljuk õket holdas ételekkel. (Legyen kerek formájuk, pl. szõlõ, dinnye, narancs, keménytojás.) Süssünk például kerek süteményeket. Kínai hagyomány szerint a napfordulós-teliholdas ünnepen az esti falatozás, terefere közben megfigyelhetjük a holdat: milyen alakot látunk benne?

Evés után kisebb szertartást celebrálhatunk: tortagyertyákat erõsítsünk egyenként félbevágott dióhéjakba úgy, hogy ne boruljanak föl.

Miután a hold fölkel, kívánjunk valamit. Gyújtsuk meg a gyertyákat, és bocsássuk vízre a kis "csónakokat". A gyertyafüst az égbe száll, a kívánság teljesül. :-)

A szertartás után énekeljünk együtt a holdról szóló dalokat - vagy ami jólesik.

A kínaiak holdsüteménye kerek, és általában vörösbabkrémmel, lótuszmagkrémmel vagy kókusszal töltött.

Amerikai (és Andi által kipróbált és remeknek tartott) változata:

1 csésze vaj
2/3 csésze cukor
1 tojás
2 1/2 csésze liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál vanília-kivonat
kókuszreszelék (ízlés szerint)

Keverd habosra a vajat a cukorral. Keverd hozzá a tojást, add hozzá a lisztet, sót, vaníliát, majd hideg helyen hagyd állni pár órán át. Aztán nyújtsd ki a tésztát 1/2 - 1 cm vékonyra. Szaggasd ki kerek pogácsaszaggatóval, kb. 7 cm átmérõjû legyen. Elõmelegített sütõben, közepes tûzön süsd 8-10 percig, amíg világosbarnára pirul a teteje. Ha kihûlt, megszórhatod a tetejét kókuszreszelékkel. (50-60 db sütemény jön ki belõle.)


Vida Andi
http://web.tvnetwork.hu/~vidaa/wic/mabon/index.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése