TAROT - A VAKFOLT

 

Ezt a kirakási módszert a piszchológiában "Johari-ablak" néven ismert ábrából vezette le Hajo Banzhaf. A személyiség négy aspektusát mutatja be és megmutatja, emnnyiben tér el, az, ahogy látjuk magunkat attól, ahogy mások látnak minket.

Ez a kirakás mindig az önismeretről szól. ezért a kérdések igy hangzanak: "Ki vagyok?" "Hol állok?"


A laphelyek jelentése:




1. Egyértelmű identitásunk (amit mindenki tud)

A kártya által jelképezett területen ugyanolyannak látjuk magunkat mint amilyennek a környezetünk lát bennünket.

2. A vakfolt  (amit csak mások látnak)

Magatartásformák, amelyeket mások észrevesznek, de mi magunk nem észlelünk tudatosan (legalábbis nem ugyanolyan mértékben).

3. Az árnyék, a rejtett oldal (amit csak a kérdező tud)

A lényünknek olyan oldalai és olyan viselkedésmintái, amelyeket a kérdező ismer ugyan, de (bizonyos okokból) elrejt a külvilág elől.

4. a Nagy Ismeretlen

Tudattalan folyamatok és tudat alatti hajtóerők, amelyeket gyakran mi magunk sem veszünk észre és a környezetünk sem észlel.


Értelmezés:




kezdjük a legkönnyebben érthető 1. helyen álló kártyával. ezután nézzük meg a 2. és 3. kártyát, ami arról szól, h. a környezetünk, ill. mi magunk h. értékeljük magunkat. Ha a két kártya jelentése nagymértékben eltér egymástól akkor ez figyelmeztetés, hogy vagy hibás az énképünk, vagy észrevétlenül megjátszuk magunkat a környezetünk felé.

Végül pedig próbáljuk értelmezni a Nagy Ismeretlent, a tudatalattinkat, melyet a 4. kártya jelképez.  Ebben a felismerésben rejlik ugyanis az egész kirakás értelme. A tudatalatti ereje ugyanis rendkivül hatékony, de sokszor passzivan "elszenvedve" éljük meg  a hatásait. Akár negativ, akár pozitiv hatásról van szó, célszerú, ha tudatositjuk magunkban.

Haladóbbaknak akár ezért úgy is lehet kezdeni az egész elemzést, h. megnézik a eleve a 4. kártyát és annak jelentéseit, és ahhoz viszonyitják az egész kirakást - mi az ami a tudatalatti tartalmakból megjelenik részben vagy valamilyen formában a  tudatos részben és mi az ami egyáltalán nem bukkan fel sehol sem....

Kiegészitésként még úgy is lehet elemezni a kirakást, hogy vizszintesen v. függölegesen szétválasztjuk a kártyák által jelzett sikokat és azokat hasonlitjuk össze - de ehhez kicsit eltérően igy kell kirakni a kártyákatm, hogy érthető legyen:


1    2

3    4


Függőlegesen:

1-3. kártya = az abszolút tudatos részei a személyiségnek

2-4. kártya = a vakfolt és a tudatalatti, azok a részek amelyeknek nincs tudatában a kérdező, de épp ezért kiszámithatatlanul nyilvánulnak meg számára vagy problémákat okozhatnak és nem ártana beemelni őket a tudatosság fényébe.

Vizszintesen pedig:

1-2. kártya = mi az, ami megjelenik a külvilágban az egyénről, hogyan látja őt a külvilág, - akár tud róla, akár nem

3-4. kártya = mi az ami belül rejtezik, amit senki nem lát, csak a kérdező vagy még ő sem.


Példakirakásban


1. Amit mindenki tud róla: XIII. Halál

A Kérdező most szembenéz a mulandósággal, elszakadási folyamat kezdődött el, komoly veszteség érte vagy épp egy nehéz búcsú miatt szenved. Úgy viselkedik mintha valaminek vége szakadt volna. 

3. Ahogy ő látja saját magát: Botok 8

A Kérdező ezzel elelntétben abból indul ki, hogy valami jó dolog vár rá. Legalábbis kellemes meglepetésre számit és biztos benne hogy hamarost történik valami, ami a javát szolgálja.  Vágyakozva vár egy kedvező hirre amelynek hamarosan meg kell érkeznie.  Esetleg megkérdőjelezhető az optimizmusa mivel a környezete másképp értékeli helyzetét.




2. A vakfoltja: Botok 2

A környezete úgy látja a Kérdező nem tud dönteni, nem foglal állást és nem lehet többet várni tőle mint puszta szándéknyilatkozatot. Ha határozott embernek tartja magát akkor gondolkodjék el mi az oka annak, hogy környezete nem ilyennek látja. Az látják rajta hogy nem tudja hogyan tovább. 





4. A Nagy ismeretlen: Kardok 2

A Kérdező lelke mélyén ott rejtőzködik egy krónikus kétkedő, aki szétrombol minden bizonyosságot és gyakran elrabolja a lelki békéjét. Végül még a legerősebb meggyőződései is áldozatául esnek a destruktiv erőknek.Tele van kétkedéssel. Várakozóan szemléli önmagát a társát vagy a kapcsolatot. Ha azonban tudatára ébred ennek és megfontoltan alkalmazza, akkor olyan segitségre talál benne amely megvédi a könnyelmű hiszékenységtől.





Nézzük, mi rejlik egy másik emberben?

1. Amit mindenki tud róla: Érme 5

Egzisztenciális válságba került, jelenleg pénzhiánnyal küzd vagy más okból nélkülöz. Úgy látszik ebben az időszakban mindenből kevés jut neki. Bizonytalannak, magárahagyatottnak érzi magát. Úgy tűnik neki, magára maradt, senki sem szereti és kellemetlen torokszoritó érzések árnyékolják be a napjait.




3. Ahogy ő látja saját magát: XIII Halál

Úgy érzi valami véget ért. Talán a kapcsolat egy időszaka a kezdeti könnyedség vagy maga a szerelem hamvadt el? Mostanában sokat foglalkozik a halál gondolatával és szembenéz a mulandóság kérdésével is.




2. A vakfoltja: XVII. Csillag

A környezet ezzel szemben úgy látja szép jövő nyilt meg előtte és minden oka megvan az optimizmusra, szerelmi életének is kedvez a csillagok állása.  Kár lenne ha ez maradna a vakfoltja. Beszéljen róla másokkal is, hátha eztán észreveszi az igéretes kilátátsokat. Elképzelhető hogy most épp válsághelyzetben van, de ne adja fel, hanem meritsen új erőt és bátorságot.




4. A Nagy ismeretlen: Érme 8

A lélek mélyén újrakezdésre vágyik. A benne rejtöző belső inas sok örömmel tudná megajándékozni ha megtanulna örülni az újnak és lelkesedéssel kezdene bele új feladatokba. Amig nem ismerkedett meg személyisége ezen oldalával valószinüleg vissza fog riadni mindentől ami új, és biztos lesz benne hogy már eleget tanult.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése