ÁLLÓCSILLAGOK A SKORPIÓBAN - PRINCEPS


Jelenlegi helyzete: Skorpió 12°07'

(Számítás: 1° = 72 év)

A Princeps állócsillag, a Delta Bootis, egy sárgás kettőscsillag a Bootes (Ökörhajcsár csillagkép) lándzsájában.
A Princeps egy latin szó, amely Herceget vagy Elöljárót jelenti.


Több legenda is fűződik hozzá. Az egyik szerint az Ökörhajcsár találta fel a szántást. A másik szerint medvetáncoltató volt, aki a Nagy Medvét táncoltatja. A harmadik monda szerint két vadászebbel űzi a medvét, ezek is csillagkép-alakban megtalálhatók. A negyedik legenda szerint az athéni Ikariosszal, Érigoné atyjával azonosítja a csillagképet. Dionüszosz (a római mitológiában Bacchus) megtanította Ikariosznak a borkészítés titkát. Ő azután bort adott a parasztoknak, akik lerészegedtek a veszedelmes nedűtől. Mivel azt hitték, mérgezés áldozatai, lemészárolták, majd eltemették Ikarioszt. Érigonét atyja kutyája, Maira vezette el Ikariosz sírjához. Amikor megtalálta sírt, bánatában felakasztotta magát. Zeusz (némelyek szerint maga Dionüszosz) Szűzként az égre helyezte a leányt. Ikariosz lett az Ökörhajcsár csillagkép, Maira pedig vagy a Procyon a Kis Kutyában vagy a szomszédos Vadászebek egyik ebe.


A csillagkép régebbi neve Arcturus volt, azaz a Medve Őre. Ma ezt a névet már csak a legfényesebb csillaga viseli. Az újkorban felvettek egy bizonytalan, Falikvadráns (Quadrans Muralis) nevű alakzatot is a csillagképek közé, mely az Ökörhajcsár jó néhány csillagát is tartalmazta. Az alakzat később kikerült a csillagképek hivatalos listájáról, a neve a Quadrantidák-meteorraj nevében él tovább.

Az állócsillag, a Princeps, a Merkúr és a Szaturnusz jellegét képviseli. Ez éles elmét, tanulmányozó és mély tudatot ad fejlett kutatási képességgel.

A Princeps a védelemre és a védelemre való képességünk újabb jelzője, de jó utalással rendelkezik a regens hercegekként betöltött szerepünkre és a koronára, hogy tegyük a legjobban a feldatainkat.

A Princeps az emberi testben a köldök alatt négy hüvelyknyire levő területet irányítja.

Híres emberek, akiknek képletében ez az állócsillag együttáll bolygóval:

Duke William of Cambridge 0°26′

Hillary Clinton 0°06′, Katy Perry 0°33′, Pablo Picasso 1°13′

Charles Manson 0°45′, Joseph Goebbels 0°51′

Bruce Lee 0°57′

Kurt Cobain 0°53′, John Wayne Bobbitt 0°54′

Ernest Hemingway 0°34′, Nancy Spungen 1°07′
Mark Twain 0°00′, Amy Winehouse 0°58′

(Forrás: The Astrology King, Wikipédia)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése