ÁLLÓCSILLAGOK A SKORPIÓBAN - ALPHECCA



Jelenlegi helyzete: Skorpió 12°33'

(Számítás: 1° = 72 év)

Igen világos csillag az Északi Korona szalagjának csomóján. az Alpha Coronae Borealis egy 2,2 nagyságú csillag az északi koronában, a Corona Borealis csillagképben. Ez egy ragyogó fehér bináris csillag, amely a korona alján található.


Az alpha Coronae Borealis további elnevezései közé tartozik a Gemma, Gnosia és Asteroth. Alphecca arabul jelent a "nayyir al-fakka" számára, amely a „törött csillaggyűrű fényes csillaga”. A Gemma latinul jelenti az „ékszert”, Gnosia (Gnōsia stella corōnæ) latinul a „Knossos korona csillagja” néven. Asteroth héber az Astarte (bálványok) kifejezésnél.

Ptolemaiosz szerint Vénusz és Merkúr természetű, de Alvidas szerint Mars és Merkúrhoz hasonló. Tisztességet, becsületett, költői és művészi tehetséget ad.



A konstelláció a tradíció szerint menyasszonyi koszorút, virágokból font koronát szimbolizál,  melyben azonban tövisek is találhatók. Az Alphecca elsősorban női termékenységet és életerőt jelez, amely áldozatokkal járhat. Maga a csillagkép Dionüszosz, a bor és az extázis istenének feleségéhez, Ariadnéhoz kapcsolódik. Ariadnét első férje, Thészeusz elhagyja, de a bor és extázis istene, Dionüszosz beleszeret és feleségül veszi. Házasságuk mindvégig tökéletes maradt, sohasem veszekedtek és rengeteg gyermekük született. Ariadné azonban végül megöregedett és meghalt, Dionüszosz pedig a mítoszok szerint azzal állított örök emléket halandó asszonyának, hogy koronáját felhelyezte az égboltra.



A konstelláció egyik régi magyar neve Mária kertje volt, amely a keresztény időkben a Boldogasszony fogalmát, a magyarok Nagyasszonyát rejtette. Nevezték Koronáscsillagnak, Koszorúcsillagnak, Sarlóscsillagnak és Patkócsillagnak is.

A hagyomány szerint az Alphecca státuszvagy rangbeli emelkedést jelöl, amelyet egy szerelmi házasság hoz. Ugyanakkor kapcsolódik hozzá a ranggal járó nehézség, kötöttség, áldozathozatal vagy feladatvállalás is.



Hírességek, akiknek a képletében együttáll bolygóval:
Sigmund Freud 0°05′, Mark Twain 0°14′, Katy Perry 1°17′,
Néró császár 0°53′, Megan Fox 1°36′
Marie Antoinette 1°12′
Bruce Lee 0°03′
Katy Perry 0°04′, Nicholas Culpeper 0°31′
William Lilly 1°09′, Marilyn Monroe 1°19′, Bill Gates 1°35′
Kim Kardashian 0°41′

(Forrás: The Astrology King, Griga Zsuzsanna, Vivian Robson)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése