NOVEMBER


Jön, beáll a fagy –
fenyők között szél
suttog imádságot.
RIEI

A november némán sompolyog be közénk, váratlanul éri érzékeinket. Hirtelen, ahogy Thomas Hood angol költő komoran konstatálta kétszáz évvel ezelőtt, „nincs árny, nincs fény, nincs pillangó, nincs méh, nincs gyümölcs, se virág, se levél, se madár”. Kint ezüstszürke fénynyalábok szelik át a minden tettetést nélkülöző, ismerős tájat. Bent, a szobában lobogó, izzó tűz világítja meg a Valóságot. Mint azé a nőé, aki már megtalálta igaz énjét, a november szépsége is belülről ragyog ránk.


Örömteli, egyszerű dolgok novemberre

J. Peterman manapság online szolgáltatásként üzemel. Ez érzelmileg nem olyan kielégítő, mint kényelmesen összekuporodva nézegetni a katalógusát, de még mindig az egzotikus ruhák és kiegészítők elképesztő kollekcióját vonultatja fel. Még soha nem csalódtam semmiben, amit a www.jpeterman.com weboldalon rendeltem.

Az indián legenda arra emlékeztet, hogy mind a jó, mind a rossz álmok felettünk lebegnek alvás közben, és arra várnak, hogy egy-egy elmét rabul ejthessenek éjszakára. Hogy nyugodtan aludjanak éjszaka, „álomfogókat” készítettek: színes madzagból font hálókat lyukkal a közepükön, hogy a jó álmok bejuthassanak a tudat alatti elmébe, ám a rossz álmok a hálóba akadtak, ahonnan az új nap első sugarai tüntették el őket. Indián álomfogókat (és a készítésükre alkalmas készletet) lehet kapni a nagyobb kézművesboltokban, ajándéküzletekben, de katalógusból is lehet rendelni. Készíthetsz egyet magad is egy kisebb hímzőkeretből, amelyre színes hímzőfonalból készített hálót feszítesz. (Ne felejts el lyukat hagyni a közepén!) Fűzhetsz rá vidám, színes gyöngyöket (a zöld a bőség színe, a rózsaszín vagy a piros a szereteté, a kék a gyógyításé és a védelemé, a lila pedig a belső erőé) és madártollakat is. Akaszd az ágyad fölé.

Írd le a saját, személyes áldásodat, és első alkalommal ajánld fel hálaadáskor. Ennek csodálatos ereje van, mert most részletesen át kell gondolnod azokat a dolgokat, amelyekért valóban hálás vagy. Ihletért fordulj a One Hundred Graces című áldástárhoz.

Tölts meg egy kosarat élelmiszerrel, és vidd el egy menhelyre egy nappal hálaadás előtt. Állítsd össze nekik is a ti családi vacsorátokat, amennyire lehetséges. Kezdd a pulykával, de minden egyéb ételnek is nagyon fognak örülni. Ha vannak gyerekeid, engedd, hogy segítsenek a bevásárlásban,
a kosár megpakolásában és az átadásában. Ez a zsigereinkig hatolva emlékeztet arra, milyen sok mindenért adhatunk hálát.

Nézd meg a Macy’s áruház hálaadásnapi felvonulását.

A hálaadást követő nap ne rohanj el azonnal a karácsonyi vásárlás kedvéért, ahogyan a többiek. Inkább készíts a maradékból egy zöldséges pulykalevest, írd meg a bevásárlólistát a karácsonyi vacsorához, készíts adventi koszorút, és kezdj el karácsonyi zenéket hallgatni.

Szánd rá az időt, és szép kényelmesen válaszd ki a saját adventi naptáradat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése