MÁRCIUS

"Első szép márciusi nap!
Minden perc frissebb, mint előbb…
A levegőből öröm árad…"
/WILLIAM WORDSWORTH/

Megérkezik a március, a tél utolsó kurjantása és a tavasz első suttogása. Lassan, a természettel összhangban újraéled szellemünk a hosszú téli szendergés után. A pár nappal ezelőtt még csupasz ágak most virágba borulnak az új növekedéstől. Mélyen a szívünkben érezzük, amint megmoccan a remény. Mozgasd meg a földet belső kertedben. Ebben a hónapban elültetjük az Egyszerű Bőség második alapelvét – az egyszerűséget – lelkünk termékeny talajába.

Vigyél derűs békességet "a napi feladatokba!
"Istenem, adj békét, hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni;
Bátorságot, hogy megváltoztassam, amin változtathatok;
És bölcsességet, hogy meg tudjam különböztetni a kettőt."
/REINHOLD NIEBUHR/

A derűs békességen elmélkedve sokaknak eszébe jut a protestáns teológus, Reinhold Niebuhr híres imája. A tizenkét lépcsős programok résztvevői által gyakran elmondott gondolatot sokszor emlegetik a derűs békesség imájaként.
Én azonban azt hiszem, változtatnunk kell azon, hogy a derűs békességet a megváltoztathatatlan dolgokkal hozzuk összefüggésbe. Mert ha tudatosan próbáljuk felvenni a derűs nyugalmat napi feladataink közé, igenis gyökeres változást idézhetünk elő életünk minőségében.
Pontosan hogyan érhetjük el ezt? Majd ha a nők nem viselkednek többé úgy, mintha keringő dervisek lennének.
Ha gyakran érzed úgy, hogy a fene nagy pörgésben mindjárt lesodródsz a bolygóról, az azért van, mert valószínűleg így igaz. Ismerek valakit, aki alig kezdi el mosni a fogát, már rohan is ki a fürdőszobából, és megy ágyazni, miközben még mindig csupa hab a szája. És miért? Mert a szeme sarkából meglátta az összegyűrt ágyneműt. Mielőtt még kiöblíthetné a száját, máris nekiveselkedett a következő feladatnak. Mondanom sem kell, hogy ha egy nap ilyen fejvesztett kapkodással indul, az az idő múltával csak rosszabbodhat.
A hűvös és királynői Grace Kelly, akit annyira szerettünk a monacói hercegnő fenséges szerepében, nem éppen így tölti a napjait. És nekünk sem így kellene! És bár biztosra veszem, hogy Grace hercegnőnek valaki más veti meg az ágyát, attól még a lényeg nem változik.A derűs nők nem siklanak mellékvágányra. Azok a lesodródott nők, akik szétforgácsolják az energiáikat a szélrózsa minden irányába, nem tudják elérni a békés derű állapotát. (Ideg-összeroppanást bezzeg könnyedén kaphatnak.) Ez ennyire egyszerű.
Ma meg kell próbálnunk visszanyerni a józan eszünket. Mégpedig úgy, hogy lassan elkezdünk arra összpontosítani, hogy egyszerre csak egy feladatot végezzünk minden egyes órában, amíg a nap végére érünk. Mint a tizenkét lépcsős programok résztvevői, mi is úgy teszünk majd, „mintha” higgadtak lennénk (gondoljunk Grace Kellyre!) azáltal, hogy minden figyelmünket és tudatosságunkat arra a dologra összpontosítjuk – a fogmosástól a gyerekek lefektetéséig –, amivel éppen foglalkozunk. A gyakorlat segítségével pedig szert tehetünk arra a belső békére, amely abból adódik, hogy teljességgel megéljük a jelen pillanatot.

Természetesen én is tudom, hogy a legtöbben hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy egyszerre hat dolgot kell megoldanunk, és ezért nevetségesen hangzik a javaslatom. Arra gondolsz, hogy hogyan tudsz majd mindennel végezni, ha egyszerre csak egyvalamit csinálsz. De biztosíthatlak, hogy minden magad elé tűzött és szükségesnek ítélt célt sokkal könnyebben, hatékonyabban és nagyobb örömmel és megelégedéssel fogsz teljesíteni, ha az adott feladatot elméd, tested és szellemed egyesítésével végzed.
És meg fogod tapasztalni a derűs békesség állapotát.
/Egyszerű bőség/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése