Retrográd mozgás



A Merkúr retrográdba fordul

Szeretnék eloszlatni egy közkeletű félreértelmezést a retrográd Merkúrral kapcsolatban, ami mostanában valahogyan teret nyert a bulvár asztrológiában. Arról van szó, hogy a tulajdonképpeni retrográd szakasz  előtti  és utáni  szakaszt még hozzászámolják a retrográdsághoz és pre- ill.post--retrográd szakaszként emlegetik. 
Persze nem az elnevezéssel van baj, hanem az értelmezéssel. Nézzük, akkor pontosan ezek mit jelentenek.



A retrográdság tulajdonképpen egy visszafelé mozgást jelent, bár tudjuk, hogy a bolygók nem mozognak visszafelé, de ez egy látszólagos visszafelé mozgás a Földről, az eltérő sebességek miatt. Ez olyasmi, mint amikor két vonat egymás mellett áll a pályaudvaron, mi az egyikben ülünk és elindulunk és nem az az érzésünk, mintha mi indulnánk el, mi gyorsítanánk, hanem olyan érzésünk van, mintha a másik vonat hátrálna. Ez egy „optikai csalódás” az égen, de van szimbolikusan is jelentése, ugyanis a dolgok haladási sebessége arányos a bolygók haladási sebességével, illetve irányával.

Az égitestek a Nap és a Hold kivételével az Ekliptikán három mozgási fázisban figyelhetőek meg:
1.      Az égitest a Földről nézve a zodiákus jegyek sorrendjének megfelelően halad, vagyis direkt mozgású.
2.      Az égitest egyre lassuló mozgás után megállni látszik az égbolton, stacioner.
3.      Az égitest újra mozogni kezd az égbolton, de most hátrálni látszik, vagyis a zodiákus jegyek sorrendjével ellentétes irányba halad, retrográd mozgású.

Összefoglalva:
·       1.stacioner fázis: a beteg ágynak esik, a dolgok megtorpannak, összezavarodnak,
·       retrográd fázis: a dolgok furcsán mennek, késlekedést szenvednek, lelassulnak,
·       2.stacioner fázis: a beteg jobban lesz, felépül, ígéretesebb a helyzet,
·       direktbe fordulás: elindulnak a folyamatok, új dolgok várnak ránk.

Abu Ma’sar szerint: „A csillag amelyik eléri az első stációt [első stacioner állás] azon állomást, amelyikből majd hátrafelé kezd mozogni, valójában egy beteg emberhez hasonlatos, amelyiknek kevés az ereje és gyenge egy betegség miatt. Amikor a csillag eléri a második állomást [vagyis retrográdból direktbe fog váltani] olyan emberhez hasonlatos, aki már a gyógyulás szélén áll, lábadozik, és végül amikor direkt mozgásba vált az égbolton, olyan emberhez hasonlatos, aki felgyógyul a betegségéből.”

Retrográd állapotban a bolygó kevésbé tudja erejét konstruktív, ill. hasznos cselekvésre fordítani, passzívvá válik, a körülmények áldozata lesz. Az ilyen bolygó megítélése általában negatív. Az általa jelzett dolgok szakaszosan vagy késve teljesülnek, megszakadhatnak vagy megismétlődhetnek többször is. Vissza-visszatérő dolgokat is jelez.

A retrográd bolygó hatása erősebb lehet a direkt bolygóénál, de inkább kedvezőtlen módon. Általában lelassítja a dolgokat. Az események furcsa, nem várt fordulatokat vehetnek, s ha mégis lesz valami az ügyből, akkor az zsákutcának bizonyul vagy sakk-matt helyzetnek, ahonnan bajos a kiút, rossz irányba fordul a dolog. Horary képletben, ha egy autót egy retrográd bolygó jelöl, az nem fog gyorsulni, ha egy pert vagy utazást jelöl, az elhúzódik, vagy késlekedést szenvednek a dolgok.

Emberre vonatkoztatva a retrográdság feledékenységet, szétszórtságot, fáradtságot mutat. Illetve azt, hogy az illető meggondolja magát, esetleg többször is. Vacillálós jellem. Ha a retrográd bolygó valamilyen tulajdonságra hat, akkor ez a tulajdonság, vagy képesség is lassan fog kibontakozni.

Egy esetben jó, ha keresési képletben az elveszett tárgyat vagy élőlényt jelöl, mert akkor az megkerül különösebb beavatkozás nélkül. Így párkapcsolati kérdésekben, ha kibékülés a kérdés, vagy hogy újra összejön-e a Kérdező az exével, ott a retrográd jelölő kedvező, mert azt jelenti, hogy aki elment az visszatér. Ezért van az, hogy retrográd Szaturnusz (visszatérő exek) időszakában sorra felbukkannak a régi kedvesek és szeretők! 

Összefoglalva: mit jelent a pre-retrográd és a post retrográd fázis? 

Csupán annyit, hogy az 1. megállása előtt a bolygó (pl. Merkúr) egyre lassul, míg végül eléri a relatív 0°-os haladási sebességet, egyszóval látszólag megáll az égen. Ez a pre-retrográd szakasz (még semmi köze a retrográdsághoz, csupán egyre lassabban mennek a dolgok!)
Stacioner fázis: A bolygó megállni látszik 1-2 napig. A dolgok megállnak, összevzavarodnak, a beteg ágynak esik, minden leáll.
Retrográd fázis. a tényleges visszafelé menés fázisa, a dolgok furcsán mennek, késlekedést szenvednek, lelassulnak
Újabb stacioner fázis: A bolygó megint megállni látszik 1-2 napig. Viszont, mivel ez már a direktbe fordulás előtti megálló, azt jelzi, hogy a beteg jobban lesz, felépül, ígéretesebb a helyzet, új dolgok várnak ránk!
Direktbe fordulás: ezt hívják tévesen post-retrográd szakasznak, és azt hintik el, hogy ekkkor is lassan és rosszul mennek a dolgok, pedig korántsincs így! Ilyenkor - bár tény, hogy van még 1-2 hét mire a látszólagos teljes sebességére gyorsul a  bolygó-, a folyamatok már elindulnak új dolgok vannak születőben, minden elkezd működni, ami addig nem, felgyorsulnak a dolgok, és minden pozitív irányba fordul!

Azért ha így nézitek, nagyon nem mindegy, hogyan értelmezzük az egyes szakaszokat, nemde? Szóval, ne dőljetek be a félreértelmezéseknek! 

Most a Merkúr retrográd előtti  lelassulása  tart,ergó mostantól számíthattok arra, hogy a dolgaitok kezdenek lassabban menni, némileg döcögősebben, de ilyenkor még gyorsan el lehet intézni olyan adminisztrációs, szerződéses vagy adásvételi dolgokat amik a Merkúrhoz tartoznak. 
Aztán végképp összezavarodik minden, a dolgok leállnak avagy furcsa fordulatokat vesznek. A hátráló, azaz retrográd mozgás lelassitja a dolgok menetét, akadozik az ügyintézés, a kommunikáció, a hírek terjedése, a közlekedés. Ebben az időszakban érdemes kerülni a nagyobb adásvételeket, szerződések aláírását és általában minden olyan újabb kezdeményezést, amely időben tartós hatással lesz, mivel később lehetséges, hogy újra kell majd gondolnunk ezeket. Jó előbb végig gondolni minden részletet, mert megtörténhet, hogy valami elkerüli a figyelmet. Ilyenkor nem veszünk műszaki cikkeket, mert hibásak lehetnek, vagy akadozóak, lassúak lehetnek.

Utána már ígéretesebbek lesznek a dolgok, elvonulnak a viharfelhők, a dolgok visszatérnek a rendes kerékvágásba.
És aztán egyre gyorsuló ütemben kezdenek menni a dolgaink. Ilyenkor tudunk pikk-pakk elintézni olyan dolgokat,amiket a retrográdság alatt, ha megfeszültünk se mentek. Beindul a kereskedelem, közlekedés, szállitás, kommunikáció, hírközlés, mindaz ami eddig akadozott, vagy problémákkal terhelt volt. Megint lehet és érdemes venni technikai kütyüket akár ajándékba, akár magunknak!

Ha ezt a folyamatot megértitek és magatokévá teszitek, mindjárt könynebb lesz értelmezni a leírtakat és egyben ütemezni is jobban tudjátok a mindennapi dolgaitokat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése