MÁRCIUS


Első szép márciusi nap!
Minden perc frissebb, mint előbb…
A levegőből öröm árad…
(WILLIAM WORDSWORTH)

Megérkezik a március, a tél utolsó kurjantása és a tavasz első suttogása. Lassan, a természettel összhangban újraéled szellemünk a hosszú téli szendergés után. A pár nappal ezelőtt még csupasz ágak most virágba borulnak az új növekedéstől. Mélyen a szívünkben érezzük, amint megmoccan a remény. Mozgasd meg a földet belső kertedben. Ebben a hónapban elültetjük az Egyszerű Bőség második alapelvét – az egyszerűséget – lelkünk termékeny talajába.


Örömteli, egyszerű dolgok márciusra

* Ha nem nyílik a kertedben, vigyél haza egy csokor sárga nárciszt egy virágboltból vagy egy utcai árustól, hogy feldobd vele az ebédlőasztalt.

* Tégy tavaszi sétát, derítsd fel a hátsó udvart, vagy látogass el egy faiskolába. Gyökereztess pár csupasz gallyat: cseresznyét, vadalmát, aranyesőt vagy birset. Vágd le rézsútosan a végüket, és tedd ki őket több szép, langyos vízzel teli edénybe – hatalmas vázákba, színes üvegekbe, cserépedényekbe. Használd a fantáziádat! Tedd a gallyakat napos helyre, és várj, hogy beköszöntsön hozzád a tavasz.

* Keress egy százforintos boltot. Menj végig a sorokon. El fogsz képedni, mi mindent árulnak itt. Vegyél pár régimódi frottír konyharuhát, és cseréld le a régi rongyosakat, vagy válassz egy új szemfestéket.

* Március 17-én ünnepeld meg Szent Patrik napját. Viselj valami zöldet. Tedd próbára magad a konyhában, süss egy finom ír kenyeret, és kínáld a vacsorára készített pácolt marhahúshoz káposztával, főtt krumplival és sárgarépával. Forró teát és hideg sört adj hozzá. Tegyél fel valamilyen hagyományos ír zenét, és dzsiggeljetek a nappaliban. (Nem viccelek!) Szerezz egy kis cserép ír lóherét, és tedd ki az íróasztalodra.

* Március 21-én ünnepeld meg a tavaszi napéjegyenlőséget egy füstölt lazacból, friss spárgából és újkrumpliból álló tavaszi vacsorával.

* Szerezz barkaágakat egy séta alkalmával vagy a virágosnál, és készíts tavaszi füzért az ajtódra. Vegyél egy kör alakú drótvázat a barkácsboltban, és tekerd köré a barkaágakat, majd rögzítsd virágkötő dróttal. Köss rá ünnepi masnit, és hagyd hosszúra a szárát, hadd lengesse a márciusi szél.


* Gyűjtsd össze a kedvenc megerősítéseidet, majd vedd fel őket a saját elmondásodban. Ha kész a felvétel, feküdj le az ágyra, hunyd be a szemed, vedd fel a fejhallgatót, és játszd vissza magadnak. Hetente többször is hallgasd meg. Ez igen erőteljes átalakító módszer.

* Ha támad a titkos szabotőr – a szomorúság –, én homeopátiás védekezésképpen a Bárhol, bármit, bármikor (… ha akarod) című film zenéjét szoktam meghallgatni újra és újra, amíg fel nem kelek a padlóról, és táncolni nem kezdek. Akárhányszor meghallom, amint Whoppi Goldberg előadja Roy Orbison régi slágerét („You Got It”), saját igaz énem megerősítését hallom, amint kitartásra biztat, hiszen nem vagyok egyedül. Ahogyan te sem! Hallgasd meg a The Indigo Girls „Power of Two” című számát, és arról a kényeztető kapcsolatról fogsz hallani, amelyet saját igaz éneddel ápolhatsz. Nagyszerű zene, s mélyre hatol a maga gyógyító erejével.

* Ha van helyed, ebben a hónapban kell elkezdeni virág- és zöldségmagokat ültetni a lakásban. Ilyenkor kell beszerezni az árvácskát és a kankalint is. Áprilisra már elvirágoznak! Gyűjtsd őket kosárba, hadd vidítsanak fel ragyogó kis szirmaikkal.

* Március utolsó hetében kell elkezdeni az ültetést az élő húsvéti kosárhoz is. Keress egy csinos, pasztellszínű húsvéti kosarat, béleld ki kavicsokkal (vagy a kertészeti üzletekben kapható, újra felhasználható műanyag béléssel), és tegyél bele 5-6 cm virágföldet. Szórj a földre gyorsan növő rozsmagot, majd fedd be még egy vékony réteg földdel. Jól locsold meg, és pár napra fedd le egy barna papírzacskóval, amíg a magok csírázásnak indulnak. Ha kikelt a fű, tedd a kosarat egy meleg, napfényes ablakba, és locsold szorgalmasan. Pár héten belül lesz egy teli kosár élő füved. Köss egy masnit a kosár fülére, tegyél bele pár hímes tojást és egy kis húsvéti plüssnyuszit, és kész is a kedves asztali dísz. Ha pedig vacsoravendégeket vársz húsvétkor, vidám ajándékként adhatod nekik.

* Elkezdtél már dolgozni a kelengyés ládádon, készítettél játékdobozt, berendeztél magadnak vigaszfiókot ebben a hónapban? Ha nem, miért nem?
Ha anyagi okai vannak, válassz ki egyet közülük, és kezdd egy kis, jelképes tárggyal. A lényeg az, hogy valamilyen kézzelfogható módon kezdj el törődni magaddal.

* Hány kreatív kirándulást tettél ebben a hónapban? Ne feledd, hogy egyetlen fillért sem kell költened ilyenkor – csak időt kell rászánnod.


(Sarah Ban Breathnach. Egyszerű bőség)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése