FILMEK ÉS CSILLAGOK 9.

AZ ÉRTELEM MEGTALÁLÁSA, BELSŐ FEJLŐDÉS ÉS KITELJESEDÉS


(Rüdiger Dahlke és Margit Dahlke "A Hollywood-terápia" c.könyve nyomán)

A 9. életszínpadon az ember az élet értelmét keresi. Ki vagyok? Honnan jövök? Van-e mélyebb értelme a történéseknek?  Létezik-e magasabb terv amely meghatározza földi létezésünk minden eseményét ? Mi a boldogság?


A 9. ház: az ideák háza

A ház jegye a folyton változó Nyilas, bolygója a Jupiter. Itt találhatóak tanulmányaink, ideológiáink, elméleteink, a módszer, ahogyan elsajátítjuk a minket körülvevő világ szabályait, törvényszerűségeit, és módszeresen belső elvárássá alakítjuk őket. A jegy szülöttei határozott, néha idealisztikus világképpel, erkölcsi és etikai értékrenddel rendelkeznek, emiatt azonban sokszor kerülnek konfliktusba a mindennapok során, és rá kell jönniük, hogy az elmélet és a valóság néha eltér egymástól.
Kulcsszavak: tanulás, tudás, idealizmus, eszme, erkölcs, etika, világkép, útkeresés, elméleti energia, világkép, teória.


A Nyilas jegy általános jellemzése


Legfelsőbb szinten képes a teljes megvilágosodásra, igazi bölcs, aki fel tud lépni a legmagasabb szellemi szintekre is, szellemisége a kapocs az anyagi és a szellemi világ között.
Középső szinten a változás, a változtatás dominálnak az életében, mindent és mindenkit a saját képére akar formálni, visszaél hatalmával, hajlamos az önhittségre, fölényes.
Legalacsonyabb szinten képtelen a valós értékek felismerésére, külsőségek alapján ítélkezik. Csak saját érdekeit tartja szem előtt, álszent és nagyképű, mindent és mindenkit kihasznál a saját céljai elérésének érdekében.

Legújabb testamentum (2015)


Isten nem a mennyekben, hanem Brüsszelben él. Feleségével és lányával egy kispolgári ízléssel berendezett lakásban tengeti mindennapjait, dolgozószobájából keserítve meg az életünket. Ha azt hittük, hogy csak véletlenül esik a lekváros kenyér mindig lekvárral lefelé a földre, vagy hogy csak pechünk van, hogy a pénztárnál mindig a mi sorunk a leglassabb, akkor tévedtünk. Isten azzal üti el az idejét, hogy ezekhez hasonló bosszantó szabályokat ötöl ki, hogy megkeserítse az életünket. A fia egyszer már fellázadt a mogorva, rosszindulatú, befordult apja ellen, de az Újszövetség nem oldott meg mindent. Most Isten lánya, a tízéves Ea a soros, hogy kimenjen az emberek közé és új alapokra helyezze a világ működését. Ea feltöri apja számítógépét, az embereknek sms-ben kiküldi haláluk időpontját, ezzel káoszt szabadít a világra, majd megszökik, hogy hat új apostolt keressen, akikkel megírhatja a Legújabb testamentumot.

Johanna nőpápa (2009) 


Időszámításunk szerint 814-ben járunk; egy olyan korban, ahol a nőknek csak egy sorsuk lehetett: dolgozni, sok-sok gyereket szülni és fiatalon meghalni. De Johannának (Johanna Wokalek), az Ingelheim városában született fiatal nőnek mást diktál a hite. Megismerkedik Gerold gróffal (David Wenham), a város püspökének kegyeltjével. Kettejük között szerelem szövődik, de a háború hamarosan elválasztja őket egymástól, s Johanna érzi, hogy hite és végzete új feladat elé állítja őt. Férfinak adja ki magát és Johannes testvérként beáll a fuldai bencés rendbe, ám inkognitója hamarosan veszélybe kerül, ezért kénytelen Rómába menekülni. Miközben egyre magasabbra jut az egyházi hierarchiában, újra és újra szembesül a kérdéssel, hogy kinek adja a szívét: istennek vagy annak a férfinak, akit még mindig szeret. A döntés azonban kikerül a kezébôl, mikor I. Sergius pápa (John Goodman) meghal, és őt nevezik ki utódjának.

Az igenember (2008)


Carl Allen (Jim Carrey) a válása után teljesen bezárkózik, és csak kedvenc horrorfilmjeinek él. Hiába próbálja őt barátja, Peter (Bradley Cooper) kirángatni a gödörből, mindig mindenre nemet mond. Egészen addig, amíg össze nem hozza a sors egy félőrültnek látszó ismerősével, aki elcipeli őt Terrence (Terence Trump) szemináriumára. Maga sem tudja, hogyan és miért, de fogadalmat tesz, hogy mostantól mindenre igent mond. Az igeneknek köszönhetően az utcai verekedéstől az előléptetésig mindent átél, még a nagy szerelmet és annak az elvesztését is.

Hector a boldogság nyomában (2014)


A pszichiáter Hector válságban van: az élete aggasztóan unalmassá vált, és egyre fáradtabb. Elmondja a barátnőjének, úgy érzi magát, mint egy csaló: mert nem is érzi az élet igazi ízét, mégis ő ad tanácsokat másoknak. Egy hirtelen ötlettől vezérelve Hector elhatározza, hogy körbeutazza a világot, hogy rátaláljon az igazi boldogságra. Útja során különböző emberekkel találkozik, mind másban – pénzben, hatalomban, a családban – véli felfedezni boldogsága forrását.

Vándorút (2010)


Tom fia a Camino de Santiago, vagy más néven Szent Jakab zarándokúton, egy viharban veszítette életét a Pireneusokban. A kaliforniai orvos Franciaországba, St. Jean Pied de Portba utazik a fia maradványaiért, hogy elintézze a formaságokat. Ám ahelyett, hogy ezután hazatérne, elhatározza, hogy beteljesíti a fia vágyát, és végigjárja a zarándokutat. Tom rájön, hogy az utazását tekintve nincs egyedül. A világ minden részéből érkező zarándokokkal találkozik, akik a saját problémáikra, életük értelmére keresik a választ.

Vadon (2014)

Cheryl fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése