FILMEK ÉS CSILLAGOK 10.


TALÁLKOZÁS A SORS TÖRVÉNYEIVEL


(Rüdiger Dahlke és Margit Dahlke "A Hollywood-terápia" c.könyve nyomán)

Ezen az életszínpadon nagyon egyértelműen szembetalálkozunk a sorsunkkal és azokkal a kihívásokkal , amelyeket az élet szán nekünk. Ez a színpad ebben az összefüggésben az ok és okozat földi törvényével is szembesít, amelyet a keleti bölcsesség tanai karmának neveznek. Ennek az életszínpadnak a mitológiai képviselője Kronosz/Szaturnusz az idő ura. Jelképe a sarló  amellyel levág mindent ami nem lényeges, ami nem tartozik hozzánk. itt nemcsak a lényünkről és a személyiségünkről van szó, hanem arról is, mi  az igazán fontos az életben, mi számít igazán.

A X. ház: a hivatás, életcél háza

A X. házhoz a kardinális föld Bak jegyet és a Szaturnusz bolygót rendelhetjük. Kiemelt fontosságú ez a ház, ez képviseli mindazt, amit létrehozunk, teljesítményünket, hivatásunkat, ami nem feltétlenül egyezik a munkánkkal, karrierünkkel, inkább értjük ezt mindarra, amit ha nem valósítunk meg az életünkben, üresnek és céltalannak érezzük azt. Az életfeladatok, szerepek, terhek, az elkötelezettség háza ez, a sikeré, amit kitartó és kemény munkánkkal érhetünk csak el. A számunkra elrendelt feladatokat, célokat el kell végezni, ha megpróbáljuk elkerülni, a sors végül rá fog minket kényszeríteni úgyis.
Kulcsszavak: kötelesség, életcél, feladat, hivatás, teljesítmény, felelősség, elrendelés, szabályok, szigor, karrier, érvényesülés.


A Bak jegy általános jellemzése


Legmagasabb szintjén a Bak tisztában van életcéljával, és eltántoríthatatlanul, kitartóan és fáradhatatlanul megy előre a saját maga által kijelölt úton. Soha nem adja fel, minden akadályt képes legyőzni.
Középső szinten képes áldozatot hozni céljaiért, karrierjéért, elképesztő erőfeszítések árán akarja elérni céljait, amik a legfontosabbak számára. Mindenről képes lemondani, mindent alárendel céljának, de meg kell tanulnia, hogy nem az anyagi világban elért sikerek határozzák meg élete minőségét.
Legalsó szinten a Bak törtet és könyörtelenül gázol céljai felé, másokra való tekintet nélkül. Senkire nincs tekintettel, másokat eltaposva akar haladni előre, kegyetlen és rögeszmés.


Öten a mennyországból (2004)


Amikor a magányos, idősödő férfi életét veszti egy balesetben, egy ismeretlen helyen ébred, ami történetesen a mennyország. Öt ember, köztük ismeretlenek és szerettei külső szemlélőként végigkalauzolják saját életútján.
A film, Mithch Albom nagysikerű bestsellere alapján készült, és amely a halál utáni állapot váratlan eseményeit tárja fel, emlékeztetve mindenkit azokra a dolgokra, amelyek a földi életünkben igazán fontosak.


Young at Heart – Örökifjak (2007)


Szívmelengető dokumentumfilm a northamptoni Young at Heart kórus utolsó, szülővárosukban tartott koncertjéről, és annak előkészületeiről. A kórus átlagéletkora 81 év, így rengeteg egészségi és más jellegű problémát kellett leküzdeniük a felejthetetlen esemény létrehozásához, zenéjükön azonban nyoma sincs a korosztályukra jellemző fáradtságnak és sztereotípiáknak, fiatalos és vidám. A Rock 'n' Roll sosem hal meg.

Borotvaélen (1984)


Mikor Larry illúzióitól megfosztottan tér vissza az első világháborúból, elhatározza, hogy gyökeresen változtat életén. Elhagyja gazdag menyasszonyát és lemond kényelmes életéről. Indiába és Nepálba indul, hogy lelki iránymutatást nyerjen, a Himalájában keressen választ kérdéseire. De Larry rádöbben, hogy a megvilágosodáshoz vezető út olyan, mint borotvaélen táncolni. Visszatér a civilizációba, ahol szembesül az élet sötét oldalával, miközben egy prostituált lelkét próbálja megmenteni. A film William Somerset Maugham regényének szabad adaptációja.

Ahol a szív lakik (2000)


A 17 éves Novalee Nationt (Natalie Portman) faképnél hagyja a barátja. Ennek ellenére az állapotos Novalee úgy dönt, hogy megtartja, s maga neveli fel gyermekét. Amikor teljesen pénz nélkül marad, azonnal határoz, s az egyik helyi áruház lakója lesz.





A könyvtolvaj (2013)


A második világháborús Németországban nevelőszülőkhöz kerül az élénk fantáziájú kislány. Liesel most ismerkedik a betűkkel, a könyvek egy új világot nyitnak meg előtte. Ugyanakkor az élet egyre félelmetesebbé válik. Különösen, hogy a család egy titkos vendéget rejteget a lépcső alatt. Liesel és Max, a zsidó kamaszfiú közösen fedezik fel a szavak erejét, amely kapaszkodót nyújt nekik a körülöttük zajló borzalmak közepette, segít akkor is, amikor az ember már úgy érzi, hogy minden elveszett.

Outlander – Az idegen (2014–)


1945-öt írunk. A világháborút követően a Randall házaspár Inverness környékére utazik nyaralni. Claire a harcok alatt hadiápolónőként dolgozott, férje, Frank hírszerző volt, így a háború hosszú évei alatt, alig látták egymást. A házaspár nyaralása alatt megtekinti a környék egyik különlegességét, az ősi, misztikus állóköveket, ahol a helyiek egy druida szertartást is előadnak a nézőknek. Másnap Claire a rituálé helyszínén furcsa hangokat hall kiszűrődni az egyik kőből, és kiváncsian megérinti a követ. A következő pillanatban a földön fekve ébred, puskaropogás közepette. Rá kell döbbennie, hogy ismeretlen erők a múltba sodorták, 1743-ba, a háború dúlta Skóciába.


Monte Wildhorn csodálatos nyara (2012)

Monte Wildhorn igazi életunt, mogorva fráter, egy csendes szigetre költözik, hogy ihletét és életkedvét visszaszerezve ismét írásba fogjon. A vidéki hétköznapokban a férfi lassan túlteszi magát felesége halálán, és összebarátkozik szomszédjaival, egy, a gyermekeit egyedül nevelő anyával és három csemetéjével, akik hamarosan visszahozzák Monte írás iránti szenvedélyét. Ám amíg Monte Wildhorn ismét felfedezi az élet napos oldalát, szórakoztató helyzetkomikumok sokaságát kell megélnie.

Az ember, akit Ovénak hívnak (2015) 


Ove mogorva, magának való ember. Nem igazán értékeli a komputerizált világot, még kevésbé azokat az embereket, akiknek nehezen megy az utánfutós tolatás, vagy akiknek szakembert kell hívni ahhoz, hogy légtelenítsék a radiátorukat. Ove nem érti a szomszédokat sem: hogy miért nem tudják betartani a szabályokat a parkolással, kutyasétáltatással, zajongással kapcsolatban egy kertvárosi övezetben. Az 59 éves Ovét csak a hétköznapi rutinja élteti, és az, hogy Saabot vezessen. És megvan a sommás véleménye mindenkiről, akik képesek Volvót, vagy bármilyen lehetetlen külföldi márkát vásárolni. De hirtelen minden a jelentőségét veszíti, amikor Ovét elküldik a munkahelyéről. S ha mindez még nem volna elég, még egy új család is a szomszédságba költözik, akik annak ellenére látják a férfi hatalmas szívét, hogy Ove mindenkivel azt akarja elhitetni, neki igazából nincs is szíve.

Távozások (2008)


Daigo zenész, az egyik tokiói nagyzenekar csellistája. A kevés felkérés miatt a szimfonikusokat feloszlatják, így egyik napról a másikra munka nélkül marad. A Tokióiban nem tud elhelyezkedni, ezért hazatér szülővárosába és ha nehezen is, de elfogadja ezt az új élethelyzetet. Miközben munkát keres, felfigyel egy állásajánlatra, melyben egy kisvállalkozás sürgősen „utaskísérőt” alkalmazna. Elmegy az hirdetésben szereplő címre, hogy jelentkezzen és az első meglepetés akkor éri, amikor meglepően gyorsan fel is veszik. Itt főnöke tájékoztatja a feladatáról és kiderül, hogy az apróhirdetésben a munkakör egy nyomdahiba miatt tévesen jelent meg: nem utaskísérőt kerestek, hanem kísérőt az utolsó útra – így lesz a fővárosi csellistából temetkezési segéd egy vidéki kisvárosban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése