Beltane

Beltane, Samradh, Cestamain, Walpurgis-éj vagy majális. 

BELTANE a második tűzünnep, ezzel a tavasz közepét ünnepeljük. 

Ez a nap a tűz és a termékenység ünnepe, amikor a Szűz nemiség Anyává válik. A boszorkányok ilyenkor friss virágot helyeznek az oltárra, áldozati ajándékokkal kedveskednek a tündéreknek és szent helyeken, ligeteken vagy forrásoknál gyülekeznek. Az életet és a természetet éltetjük , annak teljes pompájában.  A természet virágba borul és a nappalok hosszabbak májusban.A fák leve lei zöldellnek, a rétek virágmezőkké váltak. Ilyenkor az időjárás már kellőképpen kellemes, így a Beltane a kültéri ünnepségek kezdetét jelöli.


Május 1. Beltane (Walpurgis- a- meleg ünnepe)

(Vegyük figyelembe, hogy a kelták mindig napnyugtától napnyugtáig számítottak egy napot. Ezért ünnepeik is a megadott nap előestéjén kezdődtek.)


Beltane - virágbaborulás, lombok, szerelem, isteni nász ünnepe (május elseje). Beltane ünnepét világszerte megünneplik. A kelta ünnep másik neve: Cetsamhain - az ünnep ellenpontjára, Samhain-ra utal. Egyéb elnevezései: May Day, Walpurgis-éj, majális. A nap pogány eredetû szimbóluma a májusfa - egyes vidékeken jakabfa. A középkori egyházatyák ezt próbálták a keresztény jelképpel, a feszülettel behelyettesíteni, innen az egyik elnevezés, a Feszület napja. A görögök, rómaiak e napon köszöntötték Maiát, az ötödik hónap védő istennőjét. Beltane az ünnep ősi kelta neve, az ír-kelta "Bealtaine" vagy a skót kelta "Bealtuinn." anglicizált változata. Mindegyik egyaránt Bel tüzét jelenti. Bel (Beli, Belinus) a kelta fényisten. A közel-keleti Baal istenre vezetik vissza eredetét. Beltane eredetileg kelta vagy druida tûzfesztivál volt, amit az Istennő és a Szarvas istenség egyesülésének megünneplésére celebráltak, a termékenység dicsőítésére. Az ősidőkben juhokat áldoztak fel tûzben, a termékenységért. Walesben Creiddyladhoz kapcsolódott az ünnep, és gyakran Május Királynőjének hívták.
Beltane napján a szerelmet, a szexualitást és a termékenységet ünnepeljük.  Sok pogány ezen a napon jegyzi el kedvesét (pogány esküvő). 


Beltane  ünnepe a kelta Belenus istenhez a nap istenéhez a kapcsolódik, aki gyakran ábrázoltak lóval és kerékkel. A Nap isteneként eszünkbe juttatja Helioszt, aki egy lovaskocsival repüklt át az égen. Amit a  földről láttunk belőle z csillogó koronájánal - a napnak az udvara .




A Beltane megfelelései 

SZÍNEK zöld , a sárga és a nyíló virágok színei


TÜZ Ezen a tűzünnepen örömtüzeket gyújtunk, amelyek a Napot és a Napnak tett  gyújtunk , amelyet felajánlást jelképezik 

MASNI A masnit számos fontos rituálé alkalmával használják., például a májusfa -kitáncolá sakor, a faöltöztetésnél vagy kézfogó alkalmából.  A masni szorisan kapcsolódik ehhez az ünnephez. Élénk színei a virágokra emlékeztetnek, megkötve pedig a szerelmet jelképezik. 



VIRÁGOK Minden virágba borul . A szirmok színe és illata ural mindent. Azt jelzik, hogy a természet gyümölcsöket fog hozni. A méhek beporozzák a virágokat, hogy a következő generáció generáció számára is teremjenek magok.

TÜNDÉREK Úgy tartják, hogy ezen a napon  megnyílnak a földi és spirituális világ közötti kapuk. Beltane ünnepén a tündérek a legaktívabbak és leginkább észrevehetők. A hagyomány szerint  a szerint tejjel és mézzel kell kedveskedni nekik.



MÁGIA Beltane ünnepén a szerelmi és termékenységi varászlatoké a főszerep.

ÉTELEK Fogyasszunk korán érő zöldségeket és gyümölcsöket pl. cseresznyét  és epret . Még színesebbé teheted az ünnepi tálat, ha ehető virágokkal is gazdagítod a kínálatot.

Tevékenységek

MÁJUSFA - KITÁNCOLÁS A májusfa egy hosszú levelekkel és virágokkal díszített husáng . A tetejére masnikat kötünk, amelyeket a táncosok a tánc közben kibogoznak. Ezzel a rituáléval segitjük elő a föld termékenységét. 



FAÖLTÖZTETÉS Válasz ki egy nyírfát vagy egy berkenyet éds diszitsd fel virágokkal, koszo rikkal masnikkal, irj rájuk kivánságokat és áldásokat .  Ha másféle fához fűz különleges kapocs , di seitsd fel azt. A rituálé befejezése után és szedj össze mindet amit madaddal vittél. mondj áldást  és jutass vissza minden t természetes dolgot. Föld anyának . ( A nem lebomló tárgyakat őrizd meg a következő fesztiválra . )


VIRÁGKORONA A tavasz ünneplésére Beltane idején virágkoszorút viselünk. Koszorúkkal vagy masnikkal a lakásunkat vagy a májusfát is fel lehet díszíteni . 



A MÁJUSKIRÁLYNŐ ÉS A ZÖLD EMBER Általában sorsolással választják ki őket . A májuskirálynő a tisztaságot, a természet energiáját, míg a zöld ember a rügyező életet szimbolizálja .

KÉZFOGÓ Ez a szertartás az esküvő pogány verziója . A rituálék változhatnak, attól függően, hogy melyik hagyományt követed: az egyikben masnival kötik össze a pár kezét , egy másikban például a párnak seprűt kell átugrania. A Beltane szorosan kapcsolódik a szerelemhez és a termékenységhez, ezért annyira népszerű ilyenkor tartani ezt a ceremóniát .



KÉZFOGÓ Ez a szertartás az esküvő pogány verziója . A rituálék változhatnak , attól füg goen , hogy melyik hagyományt követed : az egyik ben masnival kötik össze a pár kezét , egy másikban például a párnak seprüt kell átugrania . A beltane szorosan kapcsolódik a szerelemhez és a termé kenységhez , ezért annyira népszerű ilyenkor tarta ni ezt a ceremóniát .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése