A hónap istennője: Andromache

 

Az amazonok nagyon divatosak a populáris kultúrában, és különösen a filmekben.  Ennek egyrészt örülök, mert a nőknek kiváló vezetői és fizikai képességekkel rendelkező példaképekre van szükségük.  Bár ma már biztosan elfogadhatóbb, ha a nők fizikailag erősek, még mindig hajlamosak kételkedni fizikai képességeikben, és gyengébbnek érzik magukat, mint a férfiak.  
A nők gyakran úgy érzik, egyszerűen nem képesek teljesíteni ezen a területen, és a tanulmányok azt mutatják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel becsülik túl képességeiket a fizikai feladatokban és a sportokban, míg a nők inkább alábecsülik képességeiket.  

Sajnálatos módon az a gondolat, hogy egy nőnek kisebbnek, gyengébbnek és csendesebbnek kell lennie ahhoz, hogy a férfiak kívánják, kísértetiesen megmarad.  Az egészséges hevesség pozitív tulajdonság azokban a helyzetekben, amelyek ezt megkívánják, és Andromache és amazon nővérei megmutatják nekünk, hogy határok szükségesek a törzs sikeréhez.  


Ki volt Andromache?  A modern történészek Andromache-t Hippolit királynőnek tartják, akinek övét Héraklésznek 12 munkája során kellett megszereznie.  Ennek az eseménynek a legelső ábrázolása az i.e. 700-ból származó ókori kerámián található.  

Andromache az amazonok kizárólag nőkből álló harcos törzsének a vezetője volt, akik lovak hátán születtek, és amint tudtak, lovagoltak.  Nem élt férfiember a törzsükön belül (csak rabszolgaként, ha egyáltalán élt), ezért számuk növelése érdekében a női harcosok évente meghívták a szomszédos férfitörzseket, hogy párosodjanak velük tömeges szertartásban.  
Az így létrejött nőstény csecsemőket amazonként tartották és nevelték, míg a hímeket visszaadták a férfiaknak, vagy otthagyták, hogy meghaljanak.  A nőket a kézi küzdelem számos formájára képezték ki, de legegyedibb fegyverük a labry volt, egy kétfejű fejsze, amelyet a háton viseltek, és könnyen hozzáférhettek lóháton.  Az amazon nők fizikailag erősek voltak, és lovastudásban és fegyvertartásban minden férfihoz hasonlítottak.  Vad harcosok voltak, és nagy bátorságnak és harcos mesterségnek tartották, ha valakit megölnek.  Az ókori történész, Hérodotosz azt mondta, hogy egy fiatal amazon csak azután házasodhat meg, hogy harc közben megölt egy férfit. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése