Március hónap istene : NJÖRÐR

 

NJÖRÐR A HÓNAP ISTENE 

 Az év már igazán lendületben van, és mindig bölcs lépés az áramlás és a jólét istenségét magad mellett tudni.  A skandináv isten, Njördr talán nem annyira ismert, mint Thor vagy Odin vagy lánya, Freyja, de szerették a halászok és az ősi vikingek, mert jó fogást biztosított nekik, amikor uralkodott a szelek és a tengerek áramlása felett.  Tengerjáró és kereskedő népként ez az isten gazdagságot jelentett a vikingeknek, és a tengeri utazás előtt a biztonság kedvéért kérték a jóindulatát.  


Njördrhez imádkoztak a gazdagságért, mert értéket, kincset és földet adhatott azoknak, akiket kedvelt.  Mivel Njördr Vanaheimrből származott, és nem tartozott Esir törzséhez, különbözött Odin családjától.  Némileg mulatságosan köztudott, hogy gyönyörű lábai voltak.  Amikor Skadi hó- és hegyistennőt felkérték, hogy válasszon a férjet, csak a lábukat láthatta és így választotta Njördöt.


Njörd, (Njord, Njörðr, jelentése "erő") a Vánok egyike, a tenger, az időjárás, a kereskedelem, a gazdagság, a hajózás és a halászat istene a skandináv mitológiában. Tíz gyereke van, közülük Frey és Freyja az első (ismeretlen) feleségével, aki a testvére is volt. Njörd apja Natt és anyja Nagelfare (nem összetévesztendő a Nagelfar hajóval), féltestvére Frigg. A vánoknál, az ászokkal ellentétben, szokás volt a tetstvérházasság. 

Njörd Vanheimben született és nevelkedett, de most Noatunban lakik a tengerparton. Njörd második felesége, az óriásnő, Szkádi, aki a hegyekben nőtt fel, gyűlöli a tengert és a sirályok vijjogását. Njörd ezzel szemben a farkasok üvöltését tartja borzalmasnak, s ezért nem szereti a hegyeket. Ezért aztán nem egy helyen laknak a feleségével.

Njörd, Frey és Freyja azok a vánok, akiket név szerint ismernek. A monda szerint a ván-háború után őket küldték a béke zálogának Asgardba. Njörd szokatlanul jóindulatú volt, és a versekben megénekelt alakjából hiányzik a rosszindulat. A Ragnarök néven ismert világciklus végét kevés túlélők egyike volt.


Hívd Njörd-t, ha pénzügyi helyzetednek fellendítésére van szükséged, vagy gazdagságot építenél.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése