Ostara

 ØSTARA a tavasz első napja, a tökéletes egyensúly, ugyanis ekkor ugyanolyan hosszú a nappal, mint az éjszaka.  Itt az idő elmerengeni az élet kettősségén, a fényen és a sötétségen, az életen és a halálon, a kettő örök egyensúlyán.  


Az anyatermészet felébred téli álmából.  Már látjuk visszatérés jeleit.  A hó elolvadt, és az élet ismét kihajt a földből.  Az Ostara a termékenység időszaka, az élet hamuból való feltámadásának ünnepe.  Vannak hasonlatosságok az Ostara és az angolszász, valamint az észak-amerikai húsvéti ünnepek között, kezdve az elnevezéssel.  Az Ostara nev a germán tavaszistennổ, Eostre nevéből ered.


Ostara megújító, kirobbanó és lendületes, ugyanakkor friss virágillatot árasztó tavaszi-szellőt idéző minőségéhez kapcsolódva rálelsz magadban arra az erőre, amivel megindulhat egy intenzív transzformatív fejlődési folyamat életedben. Segít abban is, hogy olyan dolgokat végezz el és lépj meg, amiket régóta halogattál, vagy régóta vágytál rá, de valami visszatartott. Ostara és az általa képviselt tavaszi újjászületés energiája támogat, hogy továbblépj, újult erővel, energiával feltöltekezve mozdulj a felé, ami támogat, megnyit, kibontakoztat.

Ostara vagy a tavaszi napéjegyenlőség a legerősebbb szezonális energia ahhoz, hogy elkezdj egy új projektet és fázist az életedben.Szóval... ki akarsz lenni? Mint boszorkánykén te döntöd el. Míg a napéjegyenlőség ősi témája a termékenység, ezt az energiát felhasználhatod arra, hogy bármit "növessz" az életben, amit csak akarsz.



Az Ostara megfelelései

SZÍNEK Az ekkor kibúvó, érzékeny tavaszi hajtásokat képviselve ezen az ünnepen leginkább a pasztellszínek dominálnak.  

TOJÁS A tojás az életben rejlő lehetőségeket és az anyatermészet újjászületését szimbolizálja.  A kerekded forma az élet körforgásához kapcsolódik, aranyló tojássárgája pedig a hamarosan érkező ragyogó napot idézi.  

NYÚL A nyúl a termékenység révén kapcsolódik  ehhez az ünnephez, de a hold és a nők ciklusával is összefüggésbe hozható, ahogyan Eostre istennővel is.  

MÁGIA Ezen a boszorkányszombaton a személyes fejlôdés és az újrakezdés kerül terítékre.  Ha új projektet szeretnél indítani, akkor az Ostara ragyogó alkalmat teremt erre.  Ne feledkezz meg a földelésről, valami újba fogsz.  

ÉTELEK Ezen az ünnepen a sütésé a főszerep.  Hagyományos ünnepi étel a kereszttel díszített, fűszeres, édes kalács, de a csokinyuszik is nagy népszerűségnek örvendenek.

ISTENALAK  Talán szívesebben faragnál egy fából készült istenszobrot, amelyet néha "istenrúdnak" is neveznek.  (Az agyag is működne).  Szerezz be egy balsa vagy amerikai hársfa faragó blokkot.  Óvatosan faragd ki istenséged vagy vezetőd képét.  



Tevékenységek Ostara idején 


MAGMÁGIA A magok a közeledő tavaszt szimbolizálják, az anyatermészet ébredését a tél után. Készítsd elő  kertedet, ültess magokat. Szándékodat is beleültettek a magokba, így a növénnyel együtt növekednek. 

HÍMESTOJÁSOK Természetes festékkel fesd meg a tojásaidat. Rajzolj rájuk tavaszt ábrázoló szimbólumokat és figurákat. Az ókori perzsa kultúrák több ezer évvel ezelőtt kezdték el a tojásfestés hagyományát.  Fess valódi tojást, papírtojást vagy fát.  Használjon perzsa Nowruz ihlette mintákat, vagy próbálja ki a viasszal és színnel festett szláv Pysanka tojásokat.  

A tojáshéjakban remekül lehet magokat hajtatni: miután kibújtak, óvatosan törd le a héjt és ültesd át  növényeket földbe.

AZ EGYENSÚLY MEGJELENÍTÉSE Lakásodat díszítsd olyan tárgyakkal, amelyek a nappal és az éjjel közötti egyensúlyt ábrázolják, Tegyél ki képeket a napról és a holdról, vagy gyújts fekete és fehér gyertyákat.  

CSEREPES NÖVÉNYEK Sikeres évet kivánva ajándékozz cserepes növényeket barátaidnak és családtagjaidnak.

ELŐKÉSZÜLÉS: Néhány nappal vagy héttel a és napéjegyenlőség, gondold át alaposan, hogy ki szeretnél lenni az élet következő ciklusában.  Aztán írd le (Elkötelezett! Tanulságos! Szerető! Magabiztos! Összehangolt!). Készítsd el tojásaid vagy istenrudaid előre, hogy rituális eszközként és oltártárgyként használhassad, vagy ha úgy tetszik, illeszd be a készítési folyamatot a rituálédba. 

 A RITUÁLIS VÉGREHAJTÁSA: Teremtsünk meditatív, varázslatos teret a napéjegyenlőség napján vagy éjszakáján.  Nincsenek konkrétumok itt, azon kívül, hogy ELKÉPZELJÜK vagy ÉREZZÜK az ideális életet, vagy bármit, ami lenni szeretnél.  Érezd a harmadik szemeddel, és merülj el abban az érzésben, hogy már megvan.  Szánj néhány percet az érzés elmélyítésére, majd vidd le az érzést a fejed alsó részén. Ha a nyakad bizsergő lesz, csodás.  Állíts kihívás elé magad, hogy egész napra vagy tovább ihletett maradj. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése