Zászlók és analógiák VIII

 

Sorozatunk utolsó részében a politikai mozgalmak ill. az egyéb szervezetek és szövetségek zászlóit vesszük szemügyre. vajn miről áruélkodnak színeik akár tudatosan akár tuat alatt a mozgalmak és szervezetek céljáűval kapcsolatban?


Számos nemzetközi szervezet rendelkezik a tagok, tagállamok egységét kifejező saját zászlóval.

Ebből a legismertebb, pl. az ENSZ zászlaja. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének lobogóján olajágakkal övezett világtérkép látható az Északi sark felől nézve. A nemzetek közti együttműködést előmozdító szervezet a II.vh-t követően  1945-ben jött létre Az olajág értelemszerűen a nemzetek közti béke jelképe. 


Ha megfigyelitek az ENSZ zászlajának alapszíne az az uránuszi kék árnyalat amelyet az előző cikkünkben tárgyaltunk.

A fehér szín pedig a Holdhoz tartozik, szóval a modernitás mellett dominál a holdi gondoskodás is.

Az Uránusz ugyanúgy, mint a Merkúr semleges alaptermészetű. Az uránuszi szín használata egy lobogón azt sugallja ez a szervezet modernizálni akar, a jövőbe tekint, de lehetséges, hogy nem szokványos utakon, esetleg nem is törődve mások véleményével, makacsul kitart a saját elképzelései mellett. 

Hold = anyaság, gondoskodás, változékonyság, lélek, érzések, befogadás


Az EU zászlaja 


Az Európa-zászló a 28 tagországot tömörítő Európai Unió lobogója. A kék mezőben elhelyezett 12 aranyszín csillag a bibliai Száz Márián található 12 csillagra utal.


A zászlón mint látjuk, dominál a sötét (király) kék szín és az aranycsillagok. 
A kék a Jupiterhez tartozik leginkább, az arany pedig a Naphoz.
Nap = hatalom, tekintély, csillogás, életerő, vitalitás, aktivitás, teremtés, alkotás
Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse, kiterjedés

Azért itt az analógiákból kitűnik, hogy a törekvés az uralkodásra irányul, bár elvileg törvényes módszerekkel.

NATO zászló


Hasonlóan sötétkék alapra épül a az észak-atlanti szerződés szervezete a NATO lobogója. Ez egy katonai szövetség, amely már 1949 óta fennáll, az USA, Kanada, és a nyugat-európai országok hoztak létre a Szovjetunió jelentette fenyegetés ellensúlyozására. Napjainkra szinte az összes európai ország és Törökország is tagjává vált. 
A zászlót hivatalosan 1953-ban fogadták el, és valószinüleg a nemzetközi személyi állomány egyik tagja alkotta, de a neve nem maradt fenn.
A zászlón a sötétkék mező az Atlanti óceánt jelképezi. Középen a a négy égtáj felé mutató iránytű látható, míg a kör az egység szimbóluma.


Ezen a zászlón megint a jupiteri sötétebb kéket és a holdi fehéret látjuk visszaköszönni. 
Hold = anyaság, gondoskodás, változékonyság, lélek, érzések, befogadás
Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse, kiterjedés

Vagyis ez megerősíti azt a sugalmazást, hogy a NATO csak védelmi célokat szolgál és szintén törvényes úton.


Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold mozgalom


A nemzetközi Vöröskereszt és Vörös félhold a válságövezetek számára biztosít sürgősségi orvosi ellátást. a mozgalom önkéntesei gyakran életveszélyes, háborúktól sújtott területeken dolgoznak ezért járműveiken és felszereléseiken is jól láthatóak megkülönböztető jelek, hogy ne lőjjenek rájuk.
És bár nem igazán gondol már bele senki, valószinű, hogy a kereszt és a félhold a vallási jelképekből jöttek, a keresztény európai segélyszervezet és a muszlim területek segélyszervezeteit jelölhették.


Ezeken a zászlókon - az eddigiektől eltérően -, a fehér és piros színeket látjuk. A fehér a Hold, a piros viszont a Mars színe, ami ebben a kontextusban akár meglepő is lehet, lévén a Mars = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus analógiáit hordozza a fehér holdi, gondoskodói alapon. Itt a Mars akár jelezheti azt is, hogy sokszor háborús körülmények közt tevékenykednek az önkénteseik, de akár azt is mutathatja, hogy attól még, hogy segélyszervezetek, nem ijednek meg, és akár bizonyos mértékű erőszakkal is kivívják, amit szeretnének elérni adott területen.



Olimpiai zászló



A legismertebb sportzászló az olimpiai játékok lobogója, amelyet 1913-ban tervezett Pierre de Coubertin báró, a modern olimpiai eszme elindítója. A zászlón fehér alapon az olimpiai jelkép, az egymásba fonódó öt karika látható.

Nyilvánosan először Párizsban vonták fel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megalakulásának huszadik évfordulóján. Először az 1920-as olimpián használták Antwerpenben.

A megnyitó ceremónián felvonják a nagyméretű lobogót, amely a játékok végéig a helyén marad. Az atléták az olimpiai zászló sarkát fogva teszik le esküjüket, és a nyitó- és záróünnepségen különféle zászlók kapnak szerepet.

Pierre de Coubertin a zászlót így mutatta be: „Az olimpiai zászló […] fehér háttér öt összefonódó karikával a közepén: kék, sárga, fekete, zöld és piros […] Ez az ábrázolás szimbolikus; Az öt kontinenst jelképezi, akiket az olimpiai eszme egyesített, amíg a hat szín azokból áll össze, melyek minden nemzeti zászlón megjelennek jelen korunkban.” 

Az Olimpiai Bizottság állásfoglalása szerint a földrészek és a karikák nincsenek egymáshoz egyenként hozzárendelve. Az öt karika együttesen képviseli azt az öt földrészt, amelyik részt vesz a játékokon. Észak- és Dél-Amerikát egybeszámítják, míg Eurázsiát Európára és Ázsiára bontva; Antarktisz pedig nincs köztük. A hivatalos kézikönyv egy darabig a kék karikát (Jupiter) Európához , a sárgát (nap) Ázsiához, a feketét (Afrikához) Afrikához, a zöldet (Vénusz) Ausztráliához és a pirosat (Mars) pedig az amerikai kontinenshez rendelte, de mivel nem találták kellően megalapozottnak, hogy ez a hozzárendelés Pierre de Coubertin báró eredeti elgondolásának felel meg, 1951-ben elvetették.

A fehér alapszín itt is a holdi energiákat erősíti: gondoskodás,  lélek, érzések, befogadás, nép, míg a körök színei sorrendben:
kék - Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse, kiterjedés
sárga - Nap = hatalom, tekintély, csillogás, életerő, vitalitás, aktivitás, teremtés, alkotás
fekete - Szaturnusz = szűkölés, fegyelem, szabályzás, szegénység, struktúra, gátlás, ellenállás, idő, összehúzódás
zöld - Vénusz = szeretet, nőiesség, szépség, művészet, pénz, érzelem
piros - Mars = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus

Vagyis az olimpiai lobogón mind a 7 ősbolygó szín analógiái szerepelnek, amely így az univerzáklis egységet szimbolizálja.

Afrikai Unió

Egy olyan egységszervezet, melynek 2017 óta tagja az összes afrikai ország Zászlaján a kontinens körvonala láthat, amit 55 az egyes tagországaikat szimbolizáló aranyszinű csillag övez.



A zászló kifejezetten sötétzöldje már inkább a Neptunusz felé hajlik = homály, illúziók, csalódások, előtérben álló konkrét dolgok feloldása, ködösítés, tudattalan

Az arany csillagok és fehér sugarak pedig Nap és Hold analógiákat közvetítenek:

Nap = hatalom, tekintély, csillogás, életerő, vitalitás, aktivitás, teremtés, alkotás

Hold = anyaság, gondoskodás, változékonyság, lélek, érzések, befogadás

Vagyis Afrika mint anyaföld (Hold) amelynek szép reményei vannak (bár a legtöbb sajnos illúziónak bizonyul), de próbál kitűnni, hírnevet  szerezni és bizony az uralomra való törekvés sem áll távol tőle.

Szocialista /kommunista zászlók



A szocialisták az Európán 1848-ban végigsöprő forradalmak idején tették meg a vörös zászlót a munkáshatalom szimbólumává, amely később  baloldali politikai mozgalmak jelképévé vált. különböző változatai a 20.század folyamán számos kommunista ország zászlaján feltűntek



Ezeken a zászlókon egyértelműen a vörös: Mars a domináló szín = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus. Vagyis jelképek szintén, ezek a mozgalmak és országok nagyon is az agresszióra helyezik a hangsúlyt, "győzzön a jobbik", eszük ágában sincs békés megoldásokra törekedni (amely a Hold lehetne), maximum még a sárga/arany szín tűnik fel ezeken a lobogókon, amely a Nap jelképeként hatalomra, tekintélyre, csillogásra való törekvést jelzik.


Fasiszta zászló


1935-ben a német nemzeti zászló helyét a Nemzetiszocialisza Német Munkáspárt horogkeresztes lobogója vette át. jelezve hogy ettől a pillanattól kezdve egy diktátor vagyis a Führer tartja kézben az ország vezetését. 


Itt is a vörös szín az alap, azaz Mars: = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus. Mellette a fekete kiemelkedő még, a mely a Szaturnuszhoz tartozik = halál,  szűkölés, fegyelem, szabályzás, szegénység, struktúra, gátlás, ellenállás, idő, összehúzódás. érdekes módon némi fehér alap is feltűnik a zászlón, ami holdi analógia és valószínüleg azt akarta sugallni: gondoskodunk rólatok, mint népről ( a többi népet kizárva, ezt a szaturnuszi fekete jelzi) akár agresszív eszközökkel is (piros = Mars). A holdi fehér még azt is hivathatott sugallni, hogy ez vezetés a nép akaratét tükrözi, demokratikus választásokon alapult (ami persze nem volt így).




Melegbüszkeség


A szivárványzászló az 1970-es évek óta jelképezi a homo-bi-és transzneműek jogaiért küzdő melegbüszkeség mozgalmat. Az először Kaliforniában használt zászlót Gilbert Baker san-francisco-i művész tervezte.a vörössel (Mars) kezdődő 6 szin a szivárvány sorrendjéhez igazodik. 

Érdekes módon, ahhoz képest, hogy 7 színből áll, csak 4 bolygó analógiát mozgósít:

vörös - Mars = férfiasság, harc, vér, háború, energia, impulzus

narancs, sárga - Nap   = hatalom, tekintély, csillogás, életerő, vitalitás, aktivitás, teremtés, alkotás

zöld - Vénusz = szeretet, nőiesség, szépség, művészet, pénz, érzelem

kék, lila  - Jupiter = törvényesség, gazdagság, bőség, szerencse, kiterjedés

A zászló első három színe egyből a Marshoz és a Naphoz, azaz a férfi-analógiákhoz tartozik, az egyik az agressziót, a másik a hatalmat és uralkodást jelképezi. A szeretet és nőiesség bolygójának, a Vénusznak (szex, szerelem)  színe csak negyedikként szerepel fontosságban a zászlón, míg az utolsó két helyet a törvényesség és bőség jupiteri színei foglalják el. 

A Hold (fehér), mint nép, mint gondoskodás, mint anyaság hiányzik (nem véletlen, hogy el akarják törölni az anya fogalmát is, és a szülést magát degradálni), és nincs jelen a Szaturnusz (fekete) mint a korlátok, a fegyelem, a kötelesség (ismerjenek el azért, csak mert ilyen vagy olyan vagyok, ne kelljen semmit letennem ezért az asztalra) stb. jelölője. 
Ami nekem még fura, hogy az uránuszi kék is hiányzik a színpalettából, pedig azt várná az ember, hogy az uránuszi különcség, másság erősen megjelenik majd, de nem, megnéztem sok képen, mindenhol a sötétebb kék dominál a zászló színeiben.

Vagyis a zászló üzenete: férfiak hozták létre a mozgalmat és ők is akarják uralni agresszív eszközökkel, a nők esetleg csatlakozhatnak hozzájuk mellékesen, és a terjeszkedésre játszanak, a törvény színein belül. És ha hozzávesszük, hogy a Vénusz és a Jupiter mint két szerencsebolygó a pénzt és a gazdagodást is jelöli... azért a háttérben, sokadsorban a pénzügyi és gazdasági megfontolások is erőteljesen szerepet játszanak. Talán nem véletlen, a társadalmi előrenyomulása ennek a mozgalomnak: a talizmánok működnek!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése