Zászlók és analógiák VII

 Az eddig tárgyalt zászlószínek mellé kiegészítésként felvennék még egy eddig nem tárgyalt színt: az égkék vagy égszínkék színt. A mellékelt képen láthatjuk mennyivel eltér ez a kék árnyalat az általánosan használt sötétkék vagy királykék árnyalatoktól. Míg amaz inkább a Jupiterhez sorolandó, az égszínkék vagy elektromos kék árnyalat már inkább az Uránuszhoz.


Az Uránusz kontinuitás megszakadásának archetípusa. Az Uránusz ugyanúgy, mint a Merkúr semleges alaptermészetű. 

Analógiáihoz tartozik még:

pozitivan:   szabadság, függetlenség, önálló utak, hirtelen, váratlan események,forradalmi újítások, eredetiség, zsenialitás,

negatívan:  önfejűség,  idegesség, kapkodás, indulatosság, felforgatás, túlfeszültség, túlérzékenység, excentrikusság,  gátlástalanság, lázadás, tekintélyrombolás, makacsság, fékezhetetlenség, határtalanság,furcsaság, különcség, másság,

Az uránuszi szín használata egy nemzeti lobogón azt sugallja az ország modernizálni akar, a jövőbe tekint, de lehetséges, hogy nem szokványos utakon, esetleg nem is törődve mások véleményével, makacsul kitart a saját elképzelései mellett. 

L. pl Kazahsztán, a legutóbbi időkig, amely virágzó, gazdag, modern társadalom volt, ámde továbbra is a maga sajátos módján  törzsi alapokon szerveződve.


ARGENTINA




Az argentin zászló a Spanyolország ellen vívott 1812-es függetlenségi háború során jelent meg, és egy új nemzet születését szimbolizálta. a zászlót a háború egyik katonai vezetője, Manuel Belgrano tervezte. a kék sávok (Uránusz) a lobogón az égboltot ill. a fővárost, Buenos Airest átszelő La Plata folyót jelképezik. A középen levő arany napszimbólum a májusi napot jeleníti meg. A fehér (Hold) pedig régiónak nevet szerző ezüstöt szimbolizálja, hiszen az "argentina" szó jelentése "ezüstös föld".

Érdekes módon az égszínkék árnyalatú zászlók leginkább az arany (Nap) és a fehér (Hold) színekkel egészülnek még ki. Vagyis a jövőbe tekintés és eredetiség eszméje (Uránusz) vagy az uralkodás (Nap) vagy a nép szolgálatának (Hold) eszméjével egészül ki ezeken az országzászlókon. Ilyen zászlaja van még  Palaunak, Mikronéziának, Guatemalának vagy Szomáliának.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése