[Resident Evil] A Resident Evil szereplőinek színszimbolikája 3.

 

A Resident Evil férfi szereplői


Leon Kennedytől eltérően a Resident Evil többi férfi főszereplőjének öltözéke elég hasonló színvilágú:  főleg katona vagy katonai alakulat tagja, így a sötétzöld (katonazöld) és a szürke/fekete dominál benne.

Ilyen főbb (játszható) karakter Chris Redfield (1973), Piers Nivans (1987) vagy Carlos Oliveira.


CHRIS REDFIELD


Chris története végigvonul a Resident Evil játékokon. Már az első részben felbukkan, mint a S.T.A.R.S. ifjú tagja, bár már akkor is veteránnak számít, hiszen 1996 előtt az USA Légierejénél szolgált. Claire Redfield bátyja, a Légierőnél barátkozik össze Barry Burtonnel, majd a S.T.A.R.S.-nál Jill Valentine-nal. A Mansion Incidensnél találkozik az Umbrella dolgaival és szembesül Wesker árulásával is. A Raccoon City incidens alatt ő Európában nyomoz az Umbrella után, és ezután találkozik és barátkozik össze Leon Kennedyvel, akitől megtudja, hogy Claire-t elrabolták; emiatt Chris először a Rockfort szigetre utazik, majd Antarktriszra, ahol végül megtalálja a húgát (Code Veronica). Utána Jillel megalapítják a BSAA szervezetét, mely keretében 2009-ben Afrikában nyomoz (RE 5), rákövetkező évben Ázsiában (Marhawa Desire), majd  2011-2013-ban Európában, a Földközi-tengeren (Revelations 1), ill. Kínában (RE 6). 2017-ben szakértőként vesz részt  Dulvey-i incidens utáni takarításban (RE 7), utána a Winters családot pesztrálja, saját egységet alakít a BSAA-n belül, és velük üldözi majd 2021-ben Mirandát (RE 8 Village). 

ZÖLD

Zöldet gyakran választanak segítő jellegű foglalkozást űző emberek. Azok az emberek választják szívesen, akik gondoskodnak magukról és másokat is védelmezni képesek, irányító típusok. A középzöld és a zöld egyre világosabb árnyalatai az aktív, fogékony erők harmonikus összhangjáról beszél, fejlődésről és termékenységről.A negyedik csakra színe a világoszöld. Alapelve az odaadás.

Chris végül is egész életét az emberek szolgálatának szenteli, az emberiségért harcol, egy félelem nélküli életért.

 Jelképezi a természetes, egészséges fejlődés alapelvét, és a fejlődés fenntartásának képességét, a termékenységet, az újjászületést, a folytonos életet. A bizakodást, önmagunk ismeretét, a szeretet képességét. A közvetlenül észlelhető vegetáció színe. Sokan az isteni jelenlét megnyilvánulásának színét látják benne. A nyugalom és enyhülés színe. Az élet teremtő, gyógyító, megújuló erejére emlékeztet. A zöld kifejezheti azt az érettséget, mikor az apai és anyai tudatot beépítjük saját személyiségünkbe és önnön szüleinkként kezdünk működni.

A zöld gyakran jelképezi a szeszélyes, játékos, a hatalommal ellentétes szándékú erőket. 

Ez nagyon igaz Chrisre, aki előbb-utóbb ellentétbe kerül mindig a vezetéssel, mert megvannak a saját elképzelései a dolgokról.

A zöld átcsaphat negatívitásba, ahogy a korhadó, pusztuló vegetáció egyre sötétebb zöldbe fordul. Ugyanakkor lehet az ösztönök jelképe, mikor az Én háttérbe szorul.

Ezt tetten érhetjük az RE 6.ban (ill a Vendettában is) amikor Chris elborulva követi a bosszú útját, s ezzel néha kárt is okoz másoknak, miközben igazából mindig is segíteni akart.

Hiszen a zöldnek lehetnek Alvilági vonatkozásai is, alvilági istenek és istennők néha zöld arccal vagy zöld kezekkel jelennek meg, Ozirisz arca is lehet zöld.

PIERS NIVANS


Piers 1987-ben született. Katona volt, majd a BSAA-hoz került, Chris Redfield parancsnoksága alá. a Resident Evil 6 játék előtt már felbukkant a 2021-ben játszódó Marhawa Desire c. mangában, amely Szingapúr környékén játszódik. Sajnos Piers feláldozta magát 2013-ban Kínában, hogy megmentse Christ, így 26 évesen elhunyt.





CARLOS OLIVIERA


Carlos ismeretlen születésű Dél-Amerikából származik és az Umbrella katonai egységének az UBCS-nek a tagja. A Raccoon City incidens alatt segít Jill Valentine-nak elmenekülni a városból, majd búcsút mondanak egymásnak. Később Carlos visszaszökik Mexikón át Dél--Amerikába, és tovább folytatja az Umbrella elleni harcot.

Piers és Carlos öltözetében a katonazöld mellett a szürkés, barnás ill. fekete színek uralkodnak.


SZÜRKE


Szimbolikus jelentése: öregkor, ősz haj, hamu, elmúlás, tisztelet, alázat. Semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. A sötétszürke kedvelői akarnoksággal, kíméletlen céltudatossággal leplezik belső bizonytalanságukat.
Összességében az a helyzet a szürkével, hogy a szürke szín választása igazi egyéniségeket mutat. Energikus, célratörő emberek, akik céljukat mindig elérik. Határozottak, kemények, mértékletesek.

A szürke a Szaturnusz analógiáihoz tartozik, mintegy előrevetítve Piers halálát, de igaz rá a céltudatosság, határozottság, keménység is. Bár mindezek mellett hűséges barát és jó katona is. Ez utóbbi a fegyelemmel is összefügg, amely szintén szaturnuszi analógia.




FEKETE

Érzelmi jelentése: fegyelmezett, független, befolyásolhatatlan, erőt, méltóságot sugárzó személyt jelképez. 

Carlos, miután felismeri az Umbrella felelősségétt Racoon Cityben, függetleniti magát tőlük és Jill oldalára áll, majd önállóan dönt a sorsáról.

A fekete segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.
A feketét mint kedvelt színt választók lehetnek társaságkedvelők, extrovertált beállítódásúak de a választás lehet egy depressziós, beszűkült lelkiállapot jelzője is. Az extrovertált típusúakra is jellemző, hogy érzelmi skálájuk beszűkült, de a másneműek iránt fokozott érdeklődést mutatnak ellentétben a depressziós állapottal.


A sötétzöld a Skorpió színe, a szürke/barna/fekete pedig a Szaturnuszé. Ez mutatja, hogy a Szaturnuszi analógiák mint a veszteségek és a halál megjelennek a szereplők életében, Piers ugye bele is hal a történetben.




JAKE MULLER

A katonás hősöktől eltérően van egy szereplő aki nem zöldes színekbe, hanem kifejezetten barnába és feketébe bújik, ez Jake, Albert Wesker fia. 

Jake 1992-ben született egy K-Európai kitalált országban, Edóniában. anyja betegsége miatt korán beállt a szabadságharcosok majd zsoldosok közé, míg 2011-ben Sherry Birkin fel nem fedezte, hogy a teste immunis a C-vírusra és megpróbálta Amerikába vinni.Útjuk során nem egy nehézségbe ütköztek, mert másnak is fájt a foga Jake különleges képességére. Végül az egészségügyi adatai és a vére birtokában Sherry elégedetten távozott, míg Jake  a bioterror elleni harcnak szentelte magát nem hivatalosan. A BSAA azóta is keresi, hogy a segítségükre legyen,


Barna

Mint anyagi szimbólum, az ösztönszféra kifejezője is.
Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.
A középkorban az alábbi jelentések tartoznak hozzá: hallgatagság, az evilági hívságok megvetése, szegénység; ezért lesz a ferences szerzetesrend öltözetének színe.

Jake szegény családban nő fel Kelet-Európában, apja nem is tud róla, nem is támogatja őket, anyja beteg, így a pénz miatt áll zsoldosnak.

a barna az emberek többségében inkább kellemetlen, nyugtalanító hatást vált ki. Akinek tetszik, az kritikus hajlamú, zárkózott, bátortalan. Kevés a barátja, környezete különcnek tartja. Ez a jellemzés Jake-re is teljesen igaz.

Jake egyedülálló, mindenkinek beszólogat, egyedül Sherryhez tud közel kerülni a történet folyamán.

Negatív jelentése lehet a visszahúzódás, a frusztráció, a gyökértelenség, a gyötrődés. A barna jelképezheti az „otthonragadást”, az elkényelmesedést, az elszigetelődést is. A változástól való félelmet. Jelezheti a belső bizonytalanságot, a megrekedtség érzését, az önbizalom hiányát.

Mikor Jake megtudja, hogy az apja Albert Wesker volt, az egész addigi életét és döntéseit megkérdőjelezi, hogy nemcsak az apja vére dolgozott-e benne?


Hasonlóan barnába öltözve tűnik fel Barry Burton is a Revelations2 -ben:


BARRY BURTON

Barry ugyanazon évben született mint Wesker, 1983-ban került a légierőhöz, majd ugyanabban az egységben szolgált, ahol Chris, így lettek jó barátok. Miután lejárt a szolgálata a SWAT-hoz csatlakozott, ahol megismerte Enrico Marinit (aki később a S.T.A.R.S.-nál Rebecca parancsnoka lesz) majd mikor Chris lelépett a légierőtől (vagy kirúgták), 1996-ban Barry beszélte rá, hogy csatlakozzon a S.T.A.R.S.-hoz. Addigra Barry családos volt, felesége és két kislánya volt, Moira és Polly. Barry Raccoon Cityben Joseph és Robert Kendoval is jó barátságot ápolt többek közt. A Mansion Incidens során Wesker megzsarolta, így Barry kénytelen volt segíteni neki, de a végén ellene fordult. A Raccoon City incidens előtt Kanadába menekítette családját, majd segített Chrisnek, Jillnek és a többieknek. Raccoon City után felkérték többször BSAA tagságra, de a végén csak tanácsadói állást vállalt. 2011-ben Moira lánya a Terra Save szervezethez akar csatlakozni, amit Barry ellenez, és jól is teszi, mert Moirát egyből el is rabolják Claire-rel együtt. Barry csak 6 hónap után akad a nyomára egy kis orosz szigeten. Ott megküzd Alex Weskerrel (Albert Wesker mostohatestvérével), majd visszatérnek Moirával és a megmentett Natalie-val Kanadába, ez utóbbit Barry örökbefogadja.

BARNA

Barrynél a barna szín másikfajta értelmezése jelenik meg, mint Jake-nél.
A barna nagyon kevesek kedvence.A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése. Ragaszkodik a tradíciókhoz. (Érdekes megfigyelés, hogy leginkább a Bak-jegyűek kedvence, nem véletlenül, hiszen a barna szín is a Szaturnuszhoz tartozik.) Pozitív megközelítésben a barna a megbízhatóság, a józanság, a gondoskodás, a magabiztosság színe.  Rend a lelke mindennek – mutatja számunkra. A barna szín szeretete jelezheti a vágyat a kötődés, az otthon, a család, az érzelmi biztonság és kényelem iránt.

Barry-t abszolút jellemzi a családjához való ragaszkodás, értük mindenre hajlandó a biztonság iránti igény, ezért menekíti családját Kanadába majd nem engedi Moirát a Terra Save-hez, ill. magát hibáztatja Polly balesetéért. A Sejm-szigeten gondoskodik a mellécsapódó Natalie-ról, majd örökbe is fogadja.


ETHAN WINTERS

És talán a legvilágosabb öltözéket viseli a legújabb részben, a Village-ben szereplő Ethan Winters (1984), aki az eddigiektől eltérően civil és csak utólag kapott valamiféle alapkiképzést.

Ethan egyszerű rendszermérnök, aki 2017-ben került kapcsolatba a Resident Evil világával. Mikor is a 3 éve eltűnt feleségétől üzenetet kap, és elindul Louisianába, hogy megkeresse a feleségét. Dulvey-ben egy rémálom horror házban kell küzdenie a szabadulásért. Utána "tanúvédelmi programba" kerül és Európába költözik a családjával, de amikor alig féléves kislányát elrabolják, kénytelen újra harcba szállni a családjáért.

Ethan kék farmert, világosabb, homokszínű dzsekit és szürke pulcsit visel a játék során. Bár így is sötétedtek kicsit a színei, mivel amikor először felbukkan az RE 7-ben, hófehér inget viselt sötétszürke nadrággal.


KÉK

Szimbolikus jelentése: béke, nyugalom, csend, kommunikáció, kapcsolat. A hit szimbóluma. 
Érzelmi jelentése: olyan női tulajdonságok hordozója mint az anyai részvét, az önfeláldozás, a hűség és a kifogyhatatlan szeretet. A kéket szerető emberek kiegyensúlyozottak, komolyak; világos, őszinte kinyilatkozásokat tesznek baráti és emberi kapcsolataikban. Jó tanulási képességekkel, élénk képzelőerővel, jó ítélőképességgel rendelkeznek. A kék szín elutasítása jelenthet belső nyugtalanságot, kapcsolatteremtési képtelenséget hatalmi ideákkal, mint tanár, doktor, hivatalnok, apa, anya, női és férfi szerep. A sok kék szomorúvá, magányossá, zárkózottá, félénkké, depresszióssá tehet.

A sötét, meleg kék  kedvelője egyszerre helyt tud állni a családban és a társadalomban is.


BÉZS/DRAPP

A DRAPP – „felnőtt” szín, gyerekek alig választják.
A bézs ugyan konzervatív, de egyben az egyik legrugalmasabb szín is. Csendes és pihentető. Ja, és megbízható! Nehezen lehet tévedni vele.
Milyen a bézs? Klasszikus, konzervatív, csendes, nyugtató, egyszerű, elegáns, semleges. Lehet meleg hatású és lehet hideg hatású. Végtelenül finom. Praktikus, klasszikus, természetes, meleg, lágy, szelíd, melankolikus.

SÁRGÁSBARNA
Szimbolikus jelentése: életerő, egészséges életmód, értelem, elért tudás, boldogság. A személyiség kibontakozása, akarat, önállóság, hatalom.  Az apa szimbóluma, a tanítók színe.
Pozitív megközelítésben a barna a megbízhatóság, a józanság, a gondoskodás, a magabiztosság színe.  A barnás szín szeretete jelezheti a vágyat a kötődés, az otthon, a család, az érzelmi biztonság és kényelem iránt.




FEHÉR

Szimbolikus jelentése: tisztaság, szűziesség, ártatlanság, könny, tiszta lap, új kezdet. Tiszta értelem és érthetőség. Megvilágosodás, megtisztulás.
Érzelmi jelentése: minden érzelem felerősödését, a szenvedést és a szenvedés megértését, a visszafojtott könnyeket jelképezi. A szín segítségével, akár a könnyek által, megtisztulhatunk. A túl sok fehér gátat vet gondolataink szabad áramlásának, ürességérzetet és frusztrációt okozhat

A FEHÉR valójában nem önálló szín: a színskála valamennyi színének együttes megjelenése. Kedvelői sokoldalúak, de egyedül kevésbé boldogulnak az életben, kell valaki, aki „kibontja” színes egyéniségüket, a bennük rejlő tehetséget, különben elkallódnak

SZÜRKE
Szimbolikus jelentése: öregkor, ősz haj, hamu, elmúlás, tisztelet, alázat. Semleges szín, az érzések hiányát fejezi ki. Eltűnő életenergia, élettelenné válás.
Érzelmi jelentése: levertség, tehetetlenség, közöny, pesszimizmus.

Szürke - Semlegesség, intézményes, hagyományos, praktikus, hűvös; időtlenség, csönd, minőség. A SZÜRKE  szeretete egyfajta önbizalomhiányra utal
A fehér és a fekete keverékéből kialakult szín kedvelője csöppet sem szürke egyéniség, bár egyfajta önbizalomhiányra utal. A világosszürkét választók depresszióra hajlamosak, és nem tudnak élni az élet kínálta lehetőségekkel. 

Ethan-nél láthatjuk tehát, hogy mind az apai analógiák, mind a naiv ártatlanság motívuma, mind a halálra való utalás megjelennek folyamatosan az öltözékének a színeiben.

Szintén az előbbiektől eltérő színekben láthatjuk a Resident evil Zéróban szereplő Billy Coen karakterét.

BILLY  COEN


Billy 1972-ben született, az USA haditengerészeténél szolgált. 1997-ben Afrikában az osztaga kiirtott egy falut, ő nem akart részvenni a mészárlásban, de leütötték, majd pedig rákenték az egész mészárlást, és ezért halálbüntetés várt rá. 
1998. július 23-án Coent az Arklay-hegységen keresztül vitték  a Regason bázishoz, közelgő kivégzése érdekében. Az utazás során a járművet mutáns piócák támadták meg és balesetet szenvednek, a két MP kísérője meghal. Billy elmenekül a sötétben ólálkodó rémségek elől az Ecliptic Expressre, ahol Rebeccával találkozik....

Billy kék farmert és lila vagy liláskék trikót visel a történetben. Ez azért is érdekes, mert nagyon eltér a katonai ruházattól, mintha ezzel is jeleznék.hogy Billy csalódott a katonatársaiban, és azt is, hogy már  már nem igazán katona, átmenet a civil felé - ezt aláhúzza, amikor a végén Rebecca letépi a nyakából a dögcéduláját, hogy majd halálhírét keltse.

KÉK

A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint, ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín az egység kifejezéséhez

Érzelmi jelentése: a kéket szerető emberek kiegyensúlyozottak, komolyak; világos, őszinte kinyilatkozásokat tesznek baráti és emberi kapcsolataikban. Jó tanulási képességekkel, élénk képzelőerővel, jó ítélőképességgel rendelkeznek. 

Billy abszolút hozza a nyugodt, férfias erőt a játékban, aki tiszteli Rebeccában is az erőt és a képességeit, de adott esetben hatékonyan tud a lány segítségére lenni a problémák megoldásában. Ők ketten abszolút bajtársakká kovácsolódnak a játék végére.

LILA

A mértékletesség színe. Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között.Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot, szentséget, alázatosságot, bűnbánatot, fájdalmat, nosztalgiát.

Szimbolikus jelentése: megvilágosodás, misztika, spiritualitás, átváltozás. A gyógyításra, szolgálatra, vezeklésre született emberek színe. A magasabb szellemi beállítottságúak, spirituális vonzódásúak, a felszabadult, megvilágosodott emberek szeretik.

Tulajdonképpen Billynél a vezeklést és a bűnbánatot emelném ki, mivel hiába nem ő hajtotta végre a tömegmészárlást, a társai helyett is felelősséget érez azon emberek iránt. Emellett intelligens és bölcs vonásai is vannak.

Mivel a kék és a lila is a Jupiterhez köthető, amely szintén férfias bolygó, ez aláhúzza Billy férfias vonásait, ám a Jupiterhez köthető a humor is, és Billy sem fukarkodik a csipkelődéssel és szarkasztikus beszólásokkal. 




ALBERT WESKER

Az eddigiekkel ellentétben a  feketébe hajló ill. teljesen feketét hordja a végén az egyik legnagyobb ikonikus főgonosz a franchise-ban, méghozzá Jake apja, Albert Wesker. 

Wesker 1960 -ban született. Árva volt, Ozwell E. Spencer fogadta örökbe egy kísérlet keretében 13 másik gyerekkel együtt. Ő azok közt volt, akik túlélték a kísérleteket, felnőttként kutatóként Spencernek dolgozott, ill. álcázásként a S.T.A.R.S. csapat élére került a Raccoon City rendőrségen belül. Miután 1998-ban elárulta csapatát, Wesker végleg lelép és saját vállalkozásba kezd, A Code Veronicában a Rockfort szigeten találkozik vele Chris újra. wesker eztán is többször alkalmazza Adát feladatokra, majd Afrikába megy, ahol a progenitor vírussal tovább kísérletezik.  Itt talál rá 2009-ben Chris Redfield és társa Sheva Alomar, akiknek sikerül végül megölniük őt.


FEKETE

Az ősi sötétség, a káosz, az éjszaka, a feneketlen, titokzatos mélység, a világűr jelképe.
A színekben kifejeződő élet ellentéte, a halál szimbóluma.
A lemondás színe, a gyász kifejezője; számos hagyományban a gonosz erőkhöz kötődik.
Az ókorban az alvilág isteneihez társult, pl. Hádész-Plútón, Hekaté, Ozirisz színe.
A kereszténységben egyrészt a halál és a gyász színe, másrészt a bűn, a pokol, a bűnhődés jelképe.
Az alkímiában a szín hiánya, a Nagy Mű első foka, a bomlás, az erjedés, a pokolba való alászállás jelképe.

Szimbolikus jelentése: sötétség, árnyék, a nyugati kultúrákban a halál, a gyász színe. Minden élet a sötétségben kezdődik és ott is fejeződik be, ez a halál és az élet végtelen köre, a halál és az újjászületés folytonossága. A tudat elvesztése: elsötétült előtte a világ.
Érzelmi jelentése: fegyelmezett, független, befolyásolhatatlan, erőt, méltóságot sugárzó személyt jelképez.  Segítségével csökkenthetjük fájdalmainkat, állóképességre, kitartásra és szilárdságra ösztönöz bennünket.

Az asztrológiában a fekete egyértelműen a Szaturnusz jelképe, azaz a  bajoké, korlátoké, felelősségéé, szabályoké,  halálé

Érzelmi jelentése: fegyelmezett, független, befolyásolhatatlan, erőt, méltóságot sugárzó személyt jelképez. Negatív jelentése: szomorúság, lemondás, passzivitás, veszteség (lehet személy, társadalmi helyzet vagy eszme is), depresszió. Olyan helyzetekben kívánjuk ezt a színt, amikor csalódottak, csüggedtek, fáradtak, kimerültek vagyunk.


Ami nagyon érdekes és sokatmondó, hogy a legújabb játékban a Village-ben már Chris is teljesen feketében van, és mint megtudjuk, különállóan tevékenykedik immár a saját maga által alapított BSAA-tól is, mivel bizonyos szinten csalódott bennük....meglátjuk hova vezet ez az út!

Mert ez a szimbolikus elsötétülés valószinüleg jelent valamit....



Összegezve: a Resident Evil világában a férfi karakterek színeit a fekete, szürke, barna és zöld esetleg némi fehér vagy kék  jellemzi. Ami érdekes, hogy Leonon kivül a piros mint marsikus jelkép fel se bukkan  (nála is csak rejtetten). 
Mint eddig taglaltuk a fekete/szürke/barna/drapp egyértelműen a Szaturnusz analógiáihoz tartozik, a sötétzöld /katonazöld a Skorpió jegyéhez. Egyedül a fehér és a kék hordoz némi holdi és jupiteri analógiát (de ezek a színek jószerével csak Ethannál meg Billynél jelennek meg). Ethannál a sárgásbarna kabátja révén még némi Nap analógia is fellelhető persze erősen tompított formában. Azaz Ethan képviseli először a tiszta fehér ingével a be nem avatott ártatlan lelket, majd a sárgás és kék színekkel az apai és anyai gondoskodás egybefonódását (lássuk be, Mia nem sokat tett  a családért vagy Rosért, inkább csak Ethan küzd értük). Viszont nála is keretbe foglalja ezeket a színeket a sötétszürke mint szaturnuszi analógia. 
Vagyis a férfiaknál sokkal jobban megjelennek a halál analógiák színekben, mint a nőknél, viszont nem olyan hangsúlyozottan jelennek meg a férfias színek, mint mondjuk Claire-nél vagy Adánál. Talán nincs is szükségük rá, hiszen ezek a karakterek elég férfiasak önmagukban is. A színeik csak hangsúlyozzák erényeiket: fegyelem, felelősségtudat, kitartás, intelligencia, a félelmekkel, megpróbáltatásokkal és akár a halállal való szembenézést is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése