[Resident Evil] A Resident Evil szereplőinek színszimbolikája 1.

 

Mivel ebben a cikkben már elemeztem az egyik szereplőnek a ruházatának a szín szimbolikáját. most folytatnám a sort a franchise többi játszható szereplőjével.

Érdekes módon a férfiak ruházata általában kimerül a barna, kék, sötétzöld és fekete vagy szürke ruhákban, és pont két női szereplő az akik kifejezetten piros ruhákban tündökölnek.


Most róluk lesz szó. A két hölgy: Claire Redfield és Ada Wong.












Claire, Chris Redfieldnek a húga, a történet elején egyetemista, később beáll a Terra Save környezetvédő és emberjogi szervezethez. Jól tud motorozni, és a fegyverekkel is bánni a bátyja, Chris, hatására, aki katona. 

Ada Wong ázsiai-amerikai, ismeretlen származású kémnő, 1974-ben született, mestertolvaj és zsoldos. Leon nagy szerelme, aki mindig sikkes és mindenkit átvág. És persze mindent túlél. :)


CLAIRE REDFIELD

Claire-t mindig az ikonikus piros (bordós) bőrdzsekijével ábrázolják, vagy a szintén ikonikus "Made in Heaven" feliratú piros, motoros mellényében, de ha nem is, akkor is piros topban, pólóban vagy akár szemüveggel, mint a legújabb animációs sorozatban (Infinite Darkness)





A piros szín az erő színe, a föld elemével és a tűz elemével is egyaránt kapcsolódó szín. Meleg szín, energiát adó, intenzív és tartós, így kitartásra, a tűz és figyelem megtartására és összpontosításra ösztönöz. A piros a szeretet, a szerelem, a szenvedély színe, piros a vér, így az élet színe is, de párosítják a veszéllyel, a szerelemmel, és a háborúval is. A piros egy olyan szín, amely képes a vérnyomás emelésére, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a belső folyamatokat. Képes az embert a gyors döntésre sarkallni.

Színekben a vörös szín a Marshoz tartozik. A Mars az energia, impulzus archetípusát képviseli.  A Mars meleg és száraz ősminőségekből épül fel (=Tűz jellegű), férfias égitest. A Marsnak mindig köze van a férfiassághoz, az erőhöz. Női horoszkópban a férfit általában jelzi (mint szexuálisan vonzó, ideális partnert).

A Mars a harc, bátorság, akarat szimbóluma. A nyers erő, a kiállás, előretörés bolygója. A szervek közül a vér, az izmok tartoznak hozzá. A Mars az Én felvállalásának a bátorsága, az első megnyilvánulás, a kezdet, az erő.

Jelmondata: Harcolj!

Claire meggondolatlanul ered az eredeti RE2 játékban is bátyja nyomába Raccoon Citybe, ahol aztán nagy bajba kerül, bár nagyjából egyedül kivágja magát belőle. Ugyanígy, amikor betör az Umbrella európai székházába bizonyítékokért, és elfogják ezért, majd a Rockfort börtönszigetre kerül Ashfordék kísérleti telepére, ahol szintén zombikkal terhelt zűrős helyzetből kell kimásznia.Viszont ő az, aki soha egy percig sem adja föl, pl. a Sejm-szigeten sem, ahova emberrablás során kerül Moira Burtonnal és több Terra Save-es kollégájával.



Claire-nél a piros színhez általában a fehér társul, mint a Degeneration c. animációs filmben. Míg a piros, vörös a Mars színe, a fehér főleg a Holdi analógiát képviseli. 

A Mars meleg és száraz ősminőségekből épül fel (=Tűz jellegű), férfias. A Hold hideg+nedves ősminőségekből épül fel (=Víz jellegű), nőies égitest. 

 Vagyis az életörömöket jelző szintén férfias Tűz szín és a Víz jellegű (érzelmek, azaz a nőies vonások) jelennek meg a ruházatán és így a karakterében is.

A fehér színnel kapcsolatban a tisztaságra az ártatlanságra, a jóságra, az egyszerűségre, és a szüzességre gondolunk. A tökéletesség színének tartjuk. A fehér szín sterilitást jelenti a kórházak és orvosok számára. 

Ezek mellett a fehér szín a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot is szimbolizálja. A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van. Sikeres kezdetet is jelenthet.

A címertanban a fehér jelentése a hűség, kötelességtudás és egyszerűség.


Piros-Fehér

 Áldozatvállaló. Áldozatos. Szeretetből fakadó aktív, energikus, cselekvő együttérzés. Altruizmusra hajlamos. Önzetlen. Szent. Hibái a fő erényei is. Mártírságra és mártírkodásra hajlamos. Alázatból alárendeli magát magasabbrendűnek tartott céloknak.

Ezek a tartalmak azért jól kifejezik Claire eddigi életútját a játékokban, ahol még a a magánéletét is alárendeli az általa fontosnak tartott céloknak, amelyek azonban sosem csak róla szólnak, hanem az egész emberiség üdvéről.

Néha egy kis (sötét)kék is felbukkan nála, mint a jupiteri tartalmak : törvény, a rend, a szerencse és a humor és lazaság.




ADA WONG

 Adánál a vöröshöz max. a fekete társul. 

A piros szín a reklámokban valamilyen erotikus tartalomra utal, gondoljunk csak a piros ajkakra, a piros körmökre, vagy éppen a piroslámpás házra. Használják a veszélyforrások jelzéséhez, pl.: a közlekedési lámpákon. A piros világos árnyalatai az élvezetet, a szenvedélyt, a szerelmet jelképezik, a sötétebb árnyalatok a dühöt, az erőt, a bátorságot, a vágyódást, vagy a rosszakarást jelentik.

A piros szín kedvelői ambiciózusak, és törtetők, úttörők a szó pozitív értelmében. Szeretnek és általában tudnak is irányítani, vezetni. Nagyratörőek és kitartásuknak, szorgalmuknak köszönhetően sikeresek is.

Adáról is elmondható, hogy szinte bármit el tud érni, amit éppen akar, és igen sikeres a maga szakmájában.

A fekete szín jelentése

A fekete a halált, a betegséget, a gonoszságot, ugyanakkor az eleganciát jelenti. A fekete ruha eleganciát jelent, és vékonyabbnak látszunk benne. A fekete ellentéte a fehérnek és az összes világos színnek. 

A fekete a perspektíva és mélység érzetét kelti. A  piros – vagy egyéb más erős – színekkel összehozva a fekete egy nagyon agresszív színsémát adhat.



Piros-Fekete

Anyag, energia, szexualitás. Mélyről felhozott energia, végtelen és kiapadhatatlan. Teremtőerő. Lehengerlő, erős, markáns, maga a titokzatos, ismeretlen célú és ismeretlen okú teremtés. A nyugtalanító nyers erő miatt terjedt el képi megfogalmazásokban az alvilági, a szexuális megjelenítésének hangulati elemeként. A színt választókra jellemző lehet a fegyelmezetlenség, agresszivitás, indulatosság, kötözködés, bosszúállás. Robbanékony, ingadozó aktivitás.

Ezek nagyon is jól jellemzik Adát, aki maga a csábítás, aki hol szexualitással, hol kegyetlen harccal érvényesíti magát.

Az asztrológiában a vörösesfekete a Plútóhoz társítható. Maga a fekete pedig a Szaturnuszhoz. 

A Plútó a nagy változás, erőszak, megrázkódtatás, transzformáció archetípusa.

A Plútóhoz a szélsőségek, rögeszmék társíthatók. A Plútó minőségéhez tartozik minden olyan esemény, ami nagy tömegeket érint: katasztrófák, környezetszennyezés, terrorizmus, de a genetikai kísérletek, géntechnológia, a halálfélelem, alkímia, mágia is.

Ez maga a Resident Evil világa, szóval az a analógiák szépen rámutatnak, hogy a mélyben Ada nagyon is hozzájárul ennek a világnak a működtetéséhez - már csak azzal is hogy adja-veszi a biofegyverekhez szükséges információkat ill. anyagokat.

A hatalom (nem csak politikai), gazdagság szimbóluma, de a szenvedélyes szexualitás is ide tartozik.

Ada mindent pénzért csinál, de ha az kell elcsábítja a kiszemelt illetőt. talán ezért is van az, hogy bár képes érzelmekre, de igazából nem enged nekik, lásd Leonnal való kapcsolata.

 Mivel a Plútó erejével másokat is alakíthatunk, ehhez a bolygóhoz tartozik a manipuláció témaköre is. A Plútó hatására (az adott sorsterületen) kényszert érzünk arra, hogy mások energiáit szívjuk le magunknak. Ez azonban hozzájárul a saját kiszolgáltatottságunkhoz - bele kell halnunk, hogy újjászülethessünk.

Ada tökéletesen manipulálja az embereket (köztük Leont is). Az egyetlen aki ideig-óráig le tudja győzni manipulációban az saját maga - azaz egy fake Ada személyiség akit az ő képmására teremtettek. Hát van ennél csavarosabb plútói analógia?

És a Plútó hihetetlen regenerációs képessége is igaz Adára. A játékokban többször hihetjük, hogy meghalt (l. RE 2 Remake, amikor lezuhan a laborban) de általában kiderül, hogy mindent túlélt, mint egy főnix feltámad hallottaiból, és a végén nevetve távozik a helyszínről.

Mindezen gyökeres átalakuláshoz szükség van a Plútó a szenvedélyességére, lendületére (a Mars bolygó magasabb oktávja), amely azonban szélsőségességében hatalmas rombolásra is képes.

Ahogy pl. az RE 6 játékban Ada kampányának végén láthatjuk: miután most az egyszer Adát akarták becsapni és bűnbaknak megtenni, Ada visszavág és hatalmas pusztítást végez a főgonosz laborjában.



 Végezetül megállapíthatjuk, hogy ez a két női karakter Claire és Ada (habár a játékokban szerepükben messze állnak egymástól), nagyon sokban hasonlít egymásra. Mindketten nő létükre a legférfiasabb karakterek (de nem a mai femináci értelemben!) hanem a küzdőszellemben, a harciasságban, a szenvedélyben, az akaratosságban, ezt mutatják piros/vörös öltözeteik. Mindketten egyedülállóak, magánéletüket alárendelik a céljaiknak. Céljaik viszont különböznek, és ezt fejezik ki a vöröshez társított egyéb színű ruhadarabjaik: míg Claire-nél ez főleg a fehér (néha egy kis kék), amely a tiszta, nemes célokat, az emberekről való gondoskodást (l. RE 2 - Sherry vagy Revelations 2 - Moira) hivatott idézni, addig Adánál egyértelműen a fekete, amely  a halálra, a bosszúra, és az egyéni érdekekre, hatalomra és manipulációra  mutat nála. Mindezek ellenére Claire nem szent és Ada nem  gonosz. Hiszen nem a fehér és a fekete uralkodik náluk, hanem a kettejüket összekötő vörös szín. Vagyis szenvedélyes, igaz érzelmekre képes emberek, akik a maguk módján küzdenek a világgal és a világért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése