[Resident Evil] Leon S. Kennedy ruhatára - főleg nőknek

Leont Hideki Kamiya alkotta meg, az eredeti Resident Evil-es Chris Redfield karakterével szemben, aki Kamiya szerint "durva, kemény fickó" volt. Bár Kamiya elismerte, hogy ő inkább a Chrishez hasonló karakterek rajongója, úgy döntött, hogy Leon fejlődését más irányba viszi. Meg is lepődött, hogy Leon milyen népszerűvé vált a rajongók körében, és dicsérte későbbi evolúcióját a Resident Evil 4-beli laza karakterré. 

Leont a Resident Evil 2 számára hozták létre, mivel a munkatársak egy középosztálybeli  fehér karaktert akartak használni, akinek nincs tapasztalata a félelmetes helyzetekben, szemben a visszatérő főszereplőkkel. Míg eredetileg veterán rendőrként tervezték bevezetni, végül csak újonccá vált, miután a Resident Evil 2 remake-jét elkészítették.


A férfiak közül talán ő az egyetlen akinek "ruhatárából" egész stilus alakult ki (a többiek nagyrészt kommandós uniformisban nyomulnak, amely sötétzöld színe a Skorpió jegyet idézi = halál és harc). 


Ha megnézzük, Leont azonban főleg kék, szürke, barna, fekete és némi piros és fehér ruházatban látjuk. A kék a Jupiter színe, a szürke,barna (bőrszín), fekete az a Szaturnuszhoz tartozik, míg a piros a Marshoz, a fehér pedig a Holdhoz.


A Szaturnusz hideg-száraz ősminőségekből épül fel (=Föld jellegű), férfias égitest.  A Jupiter meleg+nedves ősminőségekből épül fel (=Levegő jellegű), férfias égitest. Vagyis a ruházata legfőképp a szaturnuszi és jupiteri analógiákat idézi meg, azaz a Föld elemet (gyakorlat, pragmatizmus) és a Levegő elemet (kapcsolatteremtés). És mivel mindkettő férfias égitest, ezért viszont az abszolút férfiasságot mutatják Leon karakterében (mint láthatjuk ehhez nem feltétlenül kell a Mars!).


A továbbiak csak nyomokban lelhetők fel a ruházkodásában: 

 A Mars meleg és száraz ősminőségekből épül fel (=Tűz jellegű), férfias. A Hold hideg+nedves ősminőségekből épül fel (=Víz jellegű), nőies égitest. 
 Vagyis az életörömöket jelző szintén férfias Tűz szín és a Víz jellegű (érzelmek, azaz a nőies vonások) csak ritkásan és rejtve jelennek meg a ruházatán és így a karakterében is.

Nézzük akkor az öltözeteket


Először teljes RPD, azaz rendőrségi rohamosztagos egyenruhában látjuk Leont, mivel a háttérsztori szerint annyira elkésett új munkahelyéről hogy inkább beöltözve száguld be Racoon City-be hogy az átöltözéssel se veszitsen időt


Leon ekkor még teljes testet fedő R.P.D-t visel, egyenruhát mellénnyel a Resident Evil 2-ben (1998/2019), ellentétben a játék többi tisztjével, akik nyári egyenruhát viselnek. Ez a ruházat túlnyomórészt kék színű. A kék ahogy előbb írtam a Jupiterhez tartozik, vagyis itt a teljes kék felszerelés abszolút a jupiteri analógiák érvényesülnek: a törvény és a rend, tisztelete és betartatása.






A Resident Evil 4-ben (2005) Leon rövid ujjú, 5.11-ös inget, kék 5.11-es nadrágot, fekete Magnum taktikai bakancsot és egy barna B3 báránybőr pilótadzsekit visel. A játék elején azonban elveszíti a kabátját, a játékosok nagy csalódására, akiknek tetszett a megjelenése. Ehelyett a játékban egy taktikai mellényt és övet szerezhet  a játékos.




 A natúrbőr dzseki, a fekete bakancs, stb. itt már a szaturnuszi színek és analógiák térhódítását jelzik. Ugyan marad még a jupiteri analógiákból is, a törvény, a rend, a szerencse és a humor és lazaság mint jupiteri jellemzők megmaradnak Leon karakterében, ám itt már harcedzett, kiképzett ügynökként tér vissza, ami a színek is jeleznek: már tudja, hogy a törvény és a rend nem mindig győzedelmeskedik, és a halál és nehézségek, csakúgy, mint a felelősségvállalás a munkájával járnak. A Mars itt is megjelenik kicsit rejtettebben, mint az állatbőr és állatszőr - bár ezt a dzsekijét hamar elveszíti (és csak később derül ki mi lett vele, hogy ellopták...).


A kaptár – Bioterror (2008) c. animációs filmben  öltözéke hasonló a RE 4-es ruhájához, bár egy új bőrkabáttal egészül ki, világosszürke "5.11" pólóval és különböző színű nadrággal viseli.

Ezek itt abszolút szaturnuszi színek. Mintha végleg beborult volna Leon kedélye és így az emberiségnek is annyi. A Szaturnusz a struktúra, gátlás, ellenállás, idő, összehúzódás archetipusa. 





A kaptár – Kárhozat (2012) c. animációs filmben Leon fekete kabátot, kék kőmosott farmert, cserzett csizmát, TMC Tactical kesztyűt és egy zöld golyóálló / MOLLE mellényt viselt, amelyen több zsebet, tártáskát, jelzőfáklyát és zseblámpát hord. Pisztolyához még több tártartót és csípőtokot is erősít rá. A rohamkarabélyát egypontos fegyverszíjon hordozza. Leon haja kissé hosszabb és van egy kis szakálla. Később úgy látjuk, hogy hasonló inget visel, mint a RE4-ben.




A kék farmer még hordozza a jupiter tartalmakat a rendről és törvényről, de már erősen csökkentett mértékben. A fekete kabát a Szaturnuszt idézi, vagyis a halált és sötétséget idézi, míg a zöld taktikai mellény hordoz némi reményt a színével (halványzöld a Vénusz, ha sötétzöld, akkor neptunuszi).



A Resident Evil 6 (2012) játékprogramban Leon polgári jellegű ruhákat visel, szemben a RE 4 taktikai öltözékével. Sötétszürke vagy fekete bőrkabátot visel, fehér csíkokkal az ujján, egy fekete, gombos inget és egy piros pólóinget alatta. Nadrágja világosszürke, és hasonló cipőt visel, mint a RE 4 inkarnációja. 


I

Itt már egyre jobban teret nyer a szaturnuszi analógia (sötét ing és dzseki): halál, sötétség, lemondás, megpróbáltatások. Az alatta viselt piros póló viszont felvillant valamit a marsikus szimbólumokból, a harciasságból és tetterőből. Viszont érdekes módon a dzseki ujján levő fehér csíkok a holdi érzéseket és gondoskodást is megidézik a személyiségében.


Leonnak van egy második ruhája is a játékban, amely kék hosszú ujjú gombos ingből, fekete mellényből, nadrágból és csizmából áll.





Itt érdekes módon visszatér a fekete szaturnuszi színek mellé a kék az ingjében, amely a jupiteri törvény és rend, a szerencse és a bőség erősödését jelzi.


A Kaptár – Vendetta (2017)  című filmben Leon barna haja sötétebbé válik és a Resident Evil 6 első ruhájához hasonló ruhát visel, mivel a piros ingét sötétkék v-nyakúra cserélik, és fekete bőrkabátján már két fehér csík fut lefelé mindkét karján, farmerje szintén fekete és ujjatlan lovaskesztyűt visel. Leon barna műanyag taktikai övet is visel, ami a kézifegyverét és túlélőkését tartja.





Ahogy látjuk itt viszont teljesen eluralkodtak a szaturnuszi analógiák, mind a haja színében, mind a ruházatában, bár a sötétkék póló és a fehér csík a dzsekije ujján, az valamennyire megjeleníti a jupiteri és a holdi analógiákat is. Ami nekem azt mondja, hogy Leon még a lemondások közt, a legreménytelenebb helyzetben, sok-sok negatív tapasztalattal a háta mögött sem hagyja el a törvényességet, a humort és az emberek szolgálatát.

Hát ki az aki még ilyen stílusosan és az asztrológiai analógiáknak is megfelelően tudja irtani a zombikat???


Megjegyzés: ami még érdekes a játékokban és a filmekben, hogy főleg a női karakterek (Claire Redfield, Ada Wong) azok, akik férfiasan marsikus (piros) színeket hordanak (ill. Ada piros-feketét, ami inkább már a Plútót idézi). Rebecca Chambers viszont inkább fehér és zöld színeket hord, amely a nőies Hold és Vénusz megfelelője - és amúgy szerintem nem véletlenül ő a legnőiesebb karakter ebben a világban.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése