[Resident Evil] A Resident Evil szereplőinek színszimbolikája 2.

 

NŐK A RESIDENT EVILBEN


Ebben a cikkben már megnéztük a két vörösben öltözött hölgy színszimbolikáját. Nézzük a többi női szereplőét, milyen színekkel jellemezték őket a játékokban?

Érdekes módon a többieknél nem jelenik meg ennyire relevánsan a Mars, azaz a vörös szín. 



JILL VALENTINE

Jill Valentine 1974-ben született, egy mestertolvaj lánya, maga is zárfeltörő zseni. A Delta Force alapkiképzését elvégezte, majd a S.T.A.R.S. tagja lett Raccoon Cityben 24 évesen, majd később az egyik BSAA alapító Chris Redfielddel együtt. Később Albert Wesker fogságába került, Afrikába ment vele, majd Chris megmentette.Egyelőre többet nem tudni róla, csak, hogy vizsgálatoknak vetették alá, és továbbra is elvileg a BSAA tagja maradt.

Jill ruházkodásában a kék szín dominál, némi szürkével és feketével vegyítve.


A kék szín jelentése

Szimbolizálja a reményt, a hűséget, a bölcsességet, bizalmat, az intelligenciát, a becsületet, az igazságot, és a mennyet. Kéket használunk a reklámokban, a tisztaságot jelképező szimbólumokban, a levegőhöz, vízhez, repüléshez kapcsolódó dolgokban. 

A kék a férfiak színe; a tanulmányok szerint, ez erősen elfogadott közöttük. A sötétkék a bölcsességet, a szaktudást és a stabilitást jelenti; ez a kedvező szín az egység kifejezéséhez

Szimbolikus jelentése: béke, nyugalom, csend, kommunikáció, kapcsolat. A hit szimbóluma. 

Érzelmi jelentése: a kéket szerető emberek kiegyensúlyozottak, komolyak; világos, őszinte kinyilatkozásokat tesznek baráti és emberi kapcsolataikban. Jó tanulási képességekkel, élénk képzelőerővel, jó ítélőképességgel rendelkeznek.  A sok kék szomorúvá, magányossá, zárkózottá, félénkké, depresszióssá tesz.

A kék szín az asztrológiában a Jupiterhez köthető elsősorban. A Jupiter meleg+nedves ősminőségekből épül fel (=Levegő jellegű), férfias égitest. Vagyis Jill ruházata legfőképp a  jupiteri analógiákat idézi meg, azaz  a Levegő elemet (kapcsolatteremtés). És mivel  férfias égitest, ezért viszont az abszolút férfiasságot mutatják Jill karakterében (mint láthatjuk ehhez nem feltétlenül kell a Mars!). Emellett azért a levegő elem a kapcsolatteremtést is szimbolizálja, Jillt is mindig partnerrel látjuk a játékokban: Chris, Carlos, Parker, stb.

Ezenkívül a kék szín a Vízöntőhöz, a Nyilashoz, a Vénuszhoz és szürkével keverve a Merkúrhoz is köthető. Szóval látható, hogy azért a nőiség és az éles elme is ugyanúgy jellemző rá.

A kék ahogy előbb írtam azért alapvetően a Jupiterhez tartozik, vagyis itt a teljes kék felszerelés abszolút a jupiteri analógiák érvényesülnek: a törvény és a rend, tisztelete és betartatása.

Emiatt Jill kicsit férfias, és harcias. Ettől függetlenül nem ellenszenves, elszánt, keményen dolgozó, komoly harcos benyomását kelti. 



A következő két női szereplő ruházatában a zöld és a fehér dominál főleg.


SHERRY BIRKIN


Sherry Birkin 1986-ban született Raccoon Cityben. Szülei aktív tudósok voltak az Umbrellánál, a Raccoon City-i incidens kirobbantásában is szerepük volt, és mindketten elhunytak, ekkor Sherry 12 éves volt. Apja megfertőzte magát a G-vírussal és Sherry is megfertőződött, de aztán Claire Redfield áldozatos harcával sikerült vakcinát szereznie neki. Sherry kigyógyult de szervezetébe adaptálódott a vírus, és extrém gyógyulási képességet adott neki. Raccoon Cityből Claire Redfield és Leon Kennedy mentette ki, Ezek után sokat vizsgálták, majd idővel a DSO-hoz csatlakozott ügynökként ahol Leon is dolgozik.

Sherry ruházatában a fehér szín dominál - gyerekkorában kis kékkel keverve, felnőttként néha kékkel néha zölddel.


A fehér szín jelentése

A fehér színnel kapcsolatban a tisztaságra az ártatlanságra, a jóságra, az egyszerűségre, és a szüzességre gondoljunk. A tökéletesség színének tartjuk. 
Ezek mellett a fehér szín a biztonságot, egyszerűséget és tisztaságot is szimbolizálja. A feketével ellentétben leginkább pozitív jelentése van. Sikeres kezdetet is jelenthet. 
A címertanban a fehér jelentése a hűség, kötelességtudás és egyszerűség.
Ezek a jellemzők jól leírják Sherry naiv, de céltudatos jellemét.

A fehér szín a Holdhoz és a Vénuszhoz is köthető.  A Hold és a Vénusz hideg+nedves ősminőségekből épül fel (=Víz jellegű), nőies égitest. 
 Vagyis a Víz jellegű (érzelmek, azaz a nőies vonások)  jelennek meg a ruházatán és így a karakterében is Abszolút nőies értékeket közvetít: gondoskodás és kedvesség, bájosság.


REBECCA CHAMBERS

Rebecca 1980-ban született. 18 évesen csatlakozott  a Raccoon City-i S.T.A.R.S.-hoz, mint szanitéc. Annak felbomlása után Rebecca tudományos pályára lépett. Folytatta egyetemi tanulmányait, virológusnak tanult, hogy segítse a BSAA munkáját. Később tanít is egyetemen (többek közt Natalie-t is).


A zöld szín jelentése

A zöld a természet színe. Fejlődést, harmóniát,  termékenységet jelent. Az emberi szem számára, a legpihentetőbb szín. A zöld szín jelenti még a tapasztalat hiányát, amire a legjobb példa, hogy „zöldfülű vagy még”.

Ez utóbbi ugye abszolút jellemezte Rebeccát a Resident Evil Zero-ban, amikor még kezdőként keveredik bele a Raccoon City-i események előzetesébe.

A címertanban a zölddel, a fejlődést és a reményt tüntethetjük fel. A zöld ellentéte a pirosnak, biztonsági eszközöknél; például ez a színe a szabad átkelésnek az úttesten. 
A sötétzöld a pénzre utal, az anyagi világra.

Szimbolikus jelentése: élet a földön.  Asszonyi bölcsesség, feminin tudás, női vezetés. Tudatosság a szíven keresztül, a szív (zöld) 
Érzelmi jelentése: segít a félelmeink elengedésében, a keserűség, a fájdalom feldolgozásában. A zöld szeretete segít saját utunk megtalálásában, szívóssá, kitartóvá tesz, vezetői képességre utal. 

Asztrológiailag a zöld a Vénuszra, árnyalatokban a sötétzöld a Skorpióra, a fűzöld a Bika jegyére utal, a moszatzöld a Neptunuszra utalhat. Vagyis a nőies kedvesség és kellem, az illúziók és eszmények egyaránt megtalálhatók a karakterében.

Érdekes módon Rebecca karaktere az egyetlen, akinél felbukkan egy pici piros a nyakkendője ill. pólója színében. Igaz ez csak akkor, amikor már tudományos pályára lépett. Talán azt akarták ezzel jelezni, hogy azért nem veszett el belőle a harci tapasztalat sem, és mindig kész harcba szállni a gonoszok ellen.



  

SHEVA ALOMAR


Sheva Alomar 1986-ban született Ny-Afrikában. Szülei az Umbrellánál dolgoztak, majd egy lázadásban az életüket vesztették. Sheva 8 éves volt ekkor. Később 15 évesen a gerillákhoz csatlakozott, majd beszervezték a BSAA Afrikai egységébe, Josh Stone egységébe., akivel az RE 5 -ben is együtt dolgoznak, a fiktiv Kijuju tartományban Chris Redfield összekötőjeként. 

Az egyetlen hölgy akinek eredeti ruházatában felbukkan a lila szín az Sheva az RE5 -ben.

Lila szín jelentése

A mértékletesség színe. Egyensúly a föld és ég között (a hajnali és az esti ég színe), az értelem és a vágy, a bölcsesség és az érzelmek között.
Jelenthet intelligenciát, tudást, vallási áhítatot, szentséget, alázatosságot, bűnbánatot, fájdalmat, nosztalgiát.


Szimbolikus jelentése: megvilágosodás, misztika, spiritualitás, átváltozás. A gyógyításra, szolgálatra, vezeklésre született emberek színe. A magasabb szellemi beállítottságúak, spirituális vonzódásúak, a felszabadult, megvilágosodott emberek szeretik.
A sárga, a tudás ellenpólusaként a lila a tudatalatti, a titkok színe.

Ezzel a színnel talán Sheva afrikai származására utalnak, azaz egy ősibb, spirituális kultúra hatására és bölcsességére.

Érzelmi jelentése: önállóság, lelkünk női (kék) és férfi (piros) oldalának egyensúlyba hozása, gondolati megtisztulás a jobb és bal agyfélteke kiegyenlítődése által. A lila szín elfogadása, szeretete segíti a szellemi ébredést, a spirituális fejlődést és felszabadulást, az élet értelmének felismerését. 

Sheva kiegyensúlyozott ifjú hölgy, aki saját akaratából csatlakozik Chrishez, amikor felismeri, pontosan mi is forog kockán az RE 5 játékban.

A lila szín a Jupiterhez tartozik analógiásan. A Jupiter meleg+nedves ősminőségekből épül fel (=Levegő jellegű), férfias égitest. Vagyis a ruházata legfőképp a jupiteri analógiákat idézi meg, azaz a Levegő elemet (kapcsolatteremtés). Nem véletlen ő az összekötője és kalauzolója  Chrisnek Afrikában.


HELENA HARPER


Helena 1989-ben született. Szülei korán meghaltak, ő volt húga Deborah védelmezője. Először a CIA-hoz csatlakozott. Ám eléggé fegyelmezetlennek bizonyult, néha önbiráskodónak, ezért áthelyezték a DSO-hoz. Simmons a védelmi miniszter felismerte benne a tuti bűnbakot és zsarolással rávette, hogy elhagyja őrhelyét az elnök testőrségében, egy bioterror támadás során, így indul az RE6 cselekménye....

 Helena ruházkodásában főleg a barna és sötétszürke színeket érhetjük tetten.

Barna szín jelentése

A föld színe, ebből adódik anyaság, gondoskodás, termékenység, szorgalom jelentése.
Mint anyagi szimbólum, az ösztönszféra kifejezője is.
Már az ókorban felveszi a vezeklés, az egyszerűség, az alázat értelmet.

Érzelmi jelentése: lemondás, bánat, bűnbánat, megbízhatóság. A barna színhez való erős vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az egyén bizonytalan, alacsony az önbecsülése, fél tehetségének teljes kibontakoztatásától, a megrekedtség érzése veszi hatalmába. Hiányzik a biztonság, a szilárdság, a megbízhatóság és az önuralom az életéből. A gyökerek, a család és az otthon vágyát jelzi. 

Helena korán elveszti családját és egyik szervezetben sem találja igazán a helyét, Simmons ezért szemeli ki ideális áldozatnak. És talán a ruhája férfias színe is jelzi a a húga halála és a hivatali mulasztása miatti állandó bűntudatát.

Szürke szín jelentése

A hamu és a köd színe, ezáltal a szomorúság, a melankólia, az unalom, a fásultság, az egyhangúság jelképe.
A szürke a színek ellentéteként a semlegességet, a hétköznapiságot jelenti.

Érzelmi jelentése: levertség, tehetetlenség, közöny, pesszimizmus.

Helena tulajdonképpen feladja az életét és céljait/karrierjét, Simmons legyőzése után. A bűnhődésre készül.

A szürke és barna szín a Szaturnuszhoz tartozik analógiásan.
A Szaturnusz a struktúra, gátlás, ellenállás, idő, összehúzódás archetípusa.
 A Szaturnusz hideg-száraz ősminőségekből épül fel (=Föld jellegű), férfias égitest.  Vagyis a ruházata legfőképp a szaturnuszi analógiákat idézi meg, azaz a Föld elemet (gyakorlat, pragmatizmus). A Szaturnusz analógiái közé tartozik az áldozat és a halál is, amely központi témája Helena szerepének az RE 6 játékban. 

Bér, mint látjuk a végén egy kis lila is becsempésződik öltözékébe. A lila szín elfogadása, szeretete segíti a szellemi ébredést, a spirituális fejlődést és felszabadulást, az élet értelmének felismerését. A játék vége nem egészen úgy alakul, ahogy azt Helena vagy az egyszerű néző várná....


INGRID HUNNIGAN


Hunnigan kivétel, mert ő egy NPC, azaz nem játszható karakter, de nagyon fontos segítője a játékosoknak. felbukkan mind az RE 4 , RE 6 játékban ill. a Damnation c. animációs filmben.

Hunnigan 1980-ban született az USA kormányügynöke az F.O.S.-nél, és gyakran együtt dolgozik Leon S. Kennedyvel.
Magas szintű és intelligens, hozzáértő a legtöbb biztonsági rendszer feltörésében, valamint a megfelelő missziós hírszerzés kezelésében. Ő az a vezető hang, amely sikeresen kiszabadította Kennedy ügynököt számos veszélyes helyzetből. Magánéletéről nem igazán tudunk.

Hunnigan ruházatában a hivatalos szürke és fehér dominál. 

 A szürke szín jelentése

A szürke semlegessége olyan nyugalmat tükröz, amelyben az ember nem hányódik az átmeneti érzelmek között.
Utalhat az ellentétek egyensúlyára, ellentmondások feloldására, mivel a fekete és fehér keveréke.
Összességében az a helyzet a szürkével, hogy a szürke szín választása igazi egyéniségeket mutat. Energikus, célratörő emberek, akik céljukat mindig elérik. Határozottak, kemények, mértékletesek.

A fehér szín jelentése

A fehér színt választók leggyakrabban a tisztaságra asszociálnak. Ez az a fajta tisztaság, ami úgy keletkezik, hogy az egyén távol tartja magát a környezetétől, többé-kevésbé valamilyen módon elkülöníti magát társaitól. A női nem, és a Hold ősi szimbóluma. A lecsendesült, indulatokból mentes, szemlélődő elme színe. A lelki birodalmat szintén fehér szimbolizálja. A fehér gyakran az erős lelki élmények ambivalenciáját szimbolizálja. Áttörést egy személyiségen túli dimenzióba.

A szürke a Szaturnuszhoz, míg a fehér a Holdhoz tartozik analógiásan.

A Szaturnusz hideg-száraz ősminőségekből épül fel (=Föld jellegű), férfias égitest. A Hold hideg+nedves ősminőségekből épül fel (=Víz jellegű), nőies égitest.  Igy ezek a színek a szaturnuszi és holdi analógiákat idézik meg, azaz a Föld elemet (gyakorlat, pragmatizmus) és) és a Víz elemet (érzelmek, azaz a nőies vonások)  jelennek meg a ruházatán és így a karakterében is. Igy mivel mind a férfias mind a nőies analógiák megjelennek ruházkodásában, ezért ő az abszolút kiegyensúlyozott és megfelelő összekötő mind a férfiak mind a nők részére a játékban.



 
 Összegezve: a nőknél (Claire és Ada kivételével) főleg a kék/zöld/fehér/lila színek jelennek meg. Amelyek jupiteri, holdi és vénuszi analógiákat hordoznak. Vagyis a bölcs, gondoskodó női archetípus jelenik meg a játékokban általuk. Együttműködőek és törvénytisztelőek (levegős Jupiter), érzelmesek (vizes Hold) és általában szépek és kedvesek ám gyakorlatiasak (földies Vénusz). 
Szaturnuszi színek erőteljesen csak Helenánál jelennek meg (a játszható karakterek közül), amely utalhat mélységes bűntudatára, áldozatvállalására, bánatára és gyászára a húgáért Deborah-ért. Bár az ingének a halványlilás árnyalatában azért neki is felbukkannak a jupiteri analógiák, jelezve, hogy majd tovább tud lépni, nem fog belesüllyedni a szaturnuszi sötét árnyalatokba.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése