Ian McKellen születésnapjára



Gandalf (Sir Ian McKellen) 

Ma ünnepli 80. születésnapját Sir Ian McKellen - ebből az alkalomból egy régebbi cikkemből idézek, amely a Gyűrűk Ura / és Hobbit-beli Gandalf szerepén keresztül villant fel vonásokat a személyiségéből.

Ian McKellent (61) 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismeréseképpen, s több mint 40 db-ból álló gyűjteménnyéből nem hiányzik az Oscar, a Golden Globe, a Tony és az Emmy- díj sem! (szerepei: III. Richárd, Lear király, Raszputyin, X-Men, Az árnyék....stb.)






Ahogy Peter Jackson rendező kommentálta McKellen felvételét.

Itt van például Ian McKellen. Sokáig Sean Conneryt szerettük volna, de részben anyagiak, részben időhiány miatt nem jött össze. Erre jön ez az angol,a ki amúgy elismert és híres színész és közli nem kér pénzt Gandalf szerepéért, mert gyerekkora óta szeretne Gandalf lenni. És ahogy játszik, hát az tényleg maga Gandalf! Szeretem Sean Conneryt, de McKellen volt a tökéletes választás. És még gázsit sem kért. Hihetetlen.”

Ian McKellen az Ikrek jegyében született. Az Ikrek szülöttei intellektuális hajlamúak, örökké fürkészik és kutatják az embereket és helyeket, információt keresnek. A közlés, az információ későbbi megosztása  azokkal, akiket szeret, szintén jó mulatság számára, mivel az Ikrek különösen érdekeltek a társas kapcsolatok fejlesztésében.  Az Ikrek imádnak beszélni és a társasági élet ragyogó, gyors észjárású tagjai. Jóllehet racionálisak, a fantáziájuk elég élénk. Az Ikrek jegyűek gyorsan felfedezik a dolgok mindkét oldalát, amely figyelemreméltóan gyakorlatias tulajdonság. A változó jegy emberei rugalmasak, és úsznak az áramlattal, emiatt lehetnek csélcsapok, kedélyállapotuk szeszélyes módon változhat. Hátulütőjük lehet a felületesség a túlságosan szerteágazó érdeklődésük miatt.


Hatalmas, lenyűgöző humorérzéke van és nagyon kedves ember. Tudom elcsépelt közhely valakire azt mondani, hogy kedves. Abban az értelemben használom, hogy nagyon derék ember. Ragyogó színész.” (Christopher Lee)

Hold a Szűzben: Érzelmileg zárkózott.  Boldog ha szolgálhat másokat és büszke aprólékos részletességére.


Hallatlanul segítőkész is volt velem. Bátorított, de mondhatnám állandó segítségem is volt.” (Christopher Lee)

Időnként túl kritikusan szemléli önmagát és kapcsolatait.

Pete [Peter Jackson] rövidnadrágot hord! És csak két pólója van. Mindkettő rózsaszín. Soha nem lehetsz biztos benne, hogy éppen melyik van rajta.” (Ian McKellen)

Korábban alábecsültem Christopher Lee-t a filmjei miatt. De ő ismerné el elöször, hogy nem mindegyik filmje művészi alkotás.” (Ian McKellen)

Merkúr a Bikában: Praktikus és elszánt gondolkodásmód.. Határozott elképzelései vannak a kedvelt és nem kedvelt dolgokról. Intuitiv módon közelíti meg a kapcsolatok gyakorlati oldalát. Szereti a gyönyörű, folyékony nyelvezetet..Meglehetősen makacs tud lenni.

Ian McKellennek érkezése után megmutattam néhány videó interjút Tolkiennel és megkapta a hangfelvételeket is.”(Peter Jackson)

Néztem magam a tükörben Gandalf jelmezében. Igazgattam a ruha vállrészét, érdesítettem a hangom, de próbáltam precízebben képezni a hangokat mint szoktam.”(Ian McKellen)

És tényleg bizonyos értelemben Tolkien szereplője a filmünknek, méghozzá Ian McKellen Gandalf alakítása keresztül.”(Peter Jackson)

Merkúr együttáll. Uránusz: Születésénél fogva géniusz és eredetiség jellemzi. Gondolkodása gyors, mások szinte képtelenek vele lépést tartani. Ösztönös megérzése révén olyan dolgokat is észrevesz, amit mások nem. Ez az inspiráció teszi lehetővé, h. egyedülálló megoldásokat találjon a kérdésekre és problémákra.

Óriási örömömre szolgált a közös munka, mert ő az egyik legnagyvonalúbb művész. Úgy dolgozik mint  ami a a kedvencem, amit együttgondolkodásnak hívok. Más szóval nem fél, hogy tanácsokat adjon és kapjon. Ílymódon közös erővel tudunk kidolgozni egy jelenetet.”(Ian Holm)



Soha nem éri be a kitaposott ösvénnyel, mindent saját magának kell megtapasztalnia.

...amikor a Gyűrű Szövetségének át kellett kelnie egy havas hágón, szűz hóban, melyt még emberi láb még nem érintett.Két helikopter segítségével leraktak minket a hómező közepén, odaadták a jelmezeinket, majd otthagytak. Úgy néztünk ki mint tizenegy Edmund Hillary. ...Ha egyszer hóban kell küzdeni az előrehaladásért, akkor az ember gyorsan elfelejti, hogy valahonnan kamerák figyelik. -egyszerűen úton van. Ott voltunk középföldén, ahol az emberek még épp csak megjelentek, ahol halhatatlan tündék élnek. A film csodálatos, sikerült visszaadnia ezt az érzést.” (Ian McKellen)

Vénusz a Bikában : Fokozott művészi kifejezőkészség. Könnyen vonzza az anyagi javakat. Mélyről fakadó érzelmi kötelékek, élet élvezete.

[Gandalf] boldogan öltött emberalakot...A halhatatlanság helyett inkább a hétköznapi dolgokkal törődhettem.” (Ian McKellen)

Hold trigon Vénusz: Anyagi jólét és szerencse. Biztosan sármos, kifinomult és fizikailag vonzó. Kedveli a maga körül  a szép és kellemes dolgokat. Optimista, szereti a gyerekeket. Harmonikus kapcsolatok.

Egy évig éltem ott. Egy évig éltem az otthonomtól távol és szereztem új barátokat.”(Ian McKellen)




Mars Vízöntőben: Egyedülálló hozzáállása folytán különcnek tarthatják. Önállóan cselekszik céljai elérésének érdekében, melyek általában az emberiség egésze felé irányulnak.

Jupiter a Kosban: Hitbuzgó és meg van győződve az igazáról. Számára minden szenvedélyes és azonnali. Egyéni kezdeményezőképessége által fejlesztheti az életét, megragadva az adott pillanatban felkínálkozó lehetőségeket vagy saját magának megteremtve azokat. Javára válnak az utazások, gyerekek és barátok, a becsület.

Iannal közös lakókocsit használtunk a forgatáson. El tudod képzelni őt és a négy hobbitot egy lakókocsiban?”(Elijah Wood)

Mintha fallal leválasztottak volna engem. Nem tudom, miért? Lehet h.azt gondolták, Gandalf nem fog társalogni a kisebbekkel?” (Ian McKellen)

Szaturnusz a Kosban: A körülmények hatására kénytelen fejleszteni türelmét és kezdeményezőkészségét.

De azért jó is volt egy picit elszeparálódni, mivel Dominic Monagham de főleg  Elijah Wood reggelente hangosan zenéltek, amihez nem mindig fűlt a fogam.” (Ian McKellen)

Impulzivitását csökkentenie kell, különben hanyatlásnak indul. E bolygóállásban óriási erőforrások állnak rendelkezésére, melyet építő jelleggel használva innovatív fejlesztésekre képes. Negatív esetben énközpontú és védekező lehet.

Igen ez néha nehézséget okozott. Néha azt hallottuk, hogy nagyokat nyög a rosszallása jeleként. Igazán nem lehetett kivenni mit mond csak a morgást.” (Elijah Wood)


Uránusz a Bikában: Folyton új ötletek után kutat, hogy megreformálhassa az anyagi világot. Hatalmas elszántsággal és céltudatossággal dolgozik. Azonban végletekbe menő makacssága hátráltathatja fejlődését. Anyagias kötődése korlátozhatja szabadságát és spirituális impulzusait.

Bár a történetben több természetfeletti tulajdonsággal rendelkező szereplő is van, céljuk véghezvitele, a Gyűrű elpusztítása nem sikerülhetne emberi tulajdonságaik – féltékenységük, ambícióik, jó természetük – nélkül. A történet sosem csap át valami varázslatba, hanem végig érzelmek, motivációk dolgoznak.” (Ian McKellen)


Neptun a Szűzben: Képzeletét és lelki kérdéseket gondosan elemzi és a gyakorlati hasznosítás céljából egy tágabb, konkrét egészbe illeszti bele. Ügyelnie kell arra, h. ne analizálja túl a dolgokat.

Peter úgy kezelte a regényt, mint a Bibliát és valóban nagyszerű érzés volt minden nap, a forgatás után elolvasni ugyanazt a részt a könyvben is és összehasonlítani a munkánkkal, hogy sikerült-e elérnünk, amit akartunk és sikerült-e hűnek lennünk Tolkien fantázájához.” (Ian McKellen)

Plútó a Rákban: A megújulás az otthon, a haza és a szülőföld iránti mély érzésekben jelenik meg. E jegyben a Plútó hatására civilizálják az új világokat.

Gandalf nagyjából 7000 éves. Középföldét segít megvédeni az Egy Gyűrűben levő gonosztól.”(Ian McKellen)

Nap szextil Jupiter: „A falu bölcse” nagy ideáljai, fennkölt vágyai vannak és számos lehetőség nyílik életében céljai megvalósítására.

Gandalf figuráját Tolkienről mintázta, Tolkient keltette életre.” (Peter Jackson)

Nap kvadrát Hold: Tudatos gondolkodásmódja harcban áll az érzelmeivel, ösztöneivel céljai megvalósítását illetően.
Vénusz kvadrát Mars: Erős szenvedélye a nem megfelelő emberekhez vonzza. Erővel kell törekednie a mértékletességre és egyensúlyra.

Tehát néha az öreg oroszlánnak csitítania kellett a kölyköket. De nem komolyan, csak amúgy játékosan, mivel annyira nyitott személyiség [ti. Orlando Bloom].Egyébként pedig fiatalos hevülete átragadt mindnyájunkra.„  (Ian McKellen)

Mars kvadrát Szaturnusz: ítélőképessége, akaratereje néha akadályoztatott. Túlértékeli saját képességeit vagy szerencséjét. A „forgandó szerencse fényszöge” (Grant Lewi).érzelmi tartózkodása másoknak ridegségnek tűnhet. Zordnak sőt durvának tartják.

Ha ismertem volna néhányat azok közül a filmek közül [Peter Jackson korábbi filmjei] azt hiszem, kevésbé lelkesedtem volna, hogy csatlakozzam a bandához.”
(Ian McKellen)




 Nap trigon Mars: Fizikai vitalitás. Vonzó személyisége és határozottsága szimpatikus. Állóképesség, nagy fizikai erő.

Mint Gandalf, a szürke mágus, volt az a harcom Szarumánnal, a fehér mágussal. Christopher Lee, aki Szarumánt játssza, rámmutat a botjával, én pedig pörgök a padlón a vállamon, lábaim a levegőben. Az én voltam! Azt én csináltam...de éppen csak a kamera látókörén kívül ott volt egy gerincmasszőr, egy csontkovács és egy sima masszőr is!.” (Ian McKellen)

Mars szextil Jupiter: Fizikai erő, izmos test és integritás. Optimizmus és lelkesedés hatja át ambicióját és számos lehetőséget nyújt számára álmai megvalósításához. Ez a fényszög általában kimagasló teljesítményt hoz.

Néha újra meg újra meg kellett mászni ugyanazt a hegyet és nagyon zord időjárásban kellett végigjárni a vidéket és nagyon korán kellett felkelni és ha az ember 61 éves, elgondolkozik azon, hogy tényleg ezt akarja-e csinálni. És tényleg ezt akarja, mert ezért a filmért érdemes.” (Ian McKellen)

Mars oppozició Plútó: Vágyai harcba állnak spirituális énjével. Öntudatos. Személyes vágyainak enged-e vagy a felsőbbrendű utat választja-e?

Ez az egyszerű aranygyűrű magában hordozza a legnagyobb gonoszság vérét. A Gyűrű megront mindenkit, akinek a birtokába kerül. Még Gandalf sem biztos benne, hogy egy olyan emberfeletti, halhatatlan lény, mint ő, képes lenne-e ellenállni a Gyűrű hatalmának.” (Ian McKellen)

Szaturnusz kvadrát Plútó: heves hatalomvágy:
Szarumán és Gandalf annak a két végletét mutatják meg hogy mi történik, ha valaki hatalomhoz jut.”(Ian McKellen)




Kapcsolatban állhat tervekkel, összeesküvésekkel, intrikával és a kémregények világával. Talán szüksége van a drámára.

A történet egyik központi szála a két mágus harca.” (Ian Mckellen)

Jupiter trigon Plútó: Hatalmas akaratereje és finoman hangolt pszichés képessége révén spirituális vezetővé váhat. Lelki meggyőződése szerint cselekszik és képes tömegeket érintő változást előidézni.

Gandalf miért nem becsvágyó és önző ugyanúgy [mint Szarumán]?Ő egyszerűen nem ilyen.. Ő nem azért öltött emberi alakot, hogy nagy vezér váljon belőle vagy császár vagy politikus. Tolkien és Gandalf a kisemberek oldalán áll.” (Ian McKellen)

Uránusz trigon Neptun: Spirituális képességek, humanitárius reformok, misztikus képzelőerő.
Merkúr trigon Neptun: Pszichés képessége egyesül képzeletével és mély spirituális tartomány kapuját nyitja meg előtte. Gyakori ez költők, regényírók , sámánok, misztikusok, zeneszerzők és spirituális szónokok képletében.

Nos, drága barátaim, itt véget ér a Szövetségünk. Menjetek békével. Nem mondom, hogy ne sírjatok, mert nem minden könny keserű.” (Gandalf Szürkerévben – a filmben)

A Gyűrűk Ura mítosz, tündérmese, kalandregény. Soha nem esett meg...csak valahol  a szívünk mélyén.”
(Ian McKellen)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése