TÉLI NAPFORDULÓ


2019 december 22-én lesz a téli napforduló. Egészen pontosan 04:19-kor. Ezen a napon lesz a leghosszabb az éjszaka és a legrövidebb a nappal. Innentől hosszabbak lesznek a nappalok egészen a következő napfordulóig 2020 június 20-ig.




 A téli napforduló napja, Karácsony, vagy ahogy régen hívták: Kerecsen belső ünnepe, amikor magunkban élhetjük meg a fény születését.


A magyaroknál ugyanis a (kerecsen)sólyom jelképezte a Napot. A mágusok ezért még az árpádi honalapítás utáni századokban is igyekeztek fenntartani az ősi hagyományt, hogy a téli napforduló idején, amikor elkezd nőni a nappalok hossza, amikor a fény győzedelmeskedik a sötétség felett, megáldják és az éppen megszülető (felkelő) Nap felé bocsátják első szabad útjukra a fiatal kerecsensólymokat. Ez lehetettt tehát eredetileg a kerecsenek, a Nap madarainak ünnepe, amelyet ma már Karácsonynak hívunk.
Helyenként e napon kioltották a tüzet, hogy teljes legyen a sötétség és megméretessék az emberek belsejében a világosság: vajon elegendő az uralma csúcsára jutott sötétség ellenében?
A téli napforduló a fordulat, azújrakezdés, az új esztendő első igazi napja is, amikor az új Nappal új év is születik, újraindul a körforgás a maga rendje szerint. Ám ne feledjük, amilyennek megéljük az új esztendő első napját, olyan lesz az egész évünk!



Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium

(részlet)
A csillagászati tél december 22-én kezdődik. Ez az év legrövidebb napja. A Nap – a mi földrajzi szélességünkön – délkeleten kél, délnyugaton nyugszik, és a Baktérítő magasságában tűz merőlegesen a földre. A Baktérítő a déli szélesség 23,5 fokán átmenő szélességi kör. Nevét onnan kapta, hogy a Nap a Bak jegybe érve ezen a körön hág a legmagasabbra, s onnét tér vissza az egyenlítő felé. A déli félgömbön ez a nap a nyár közepe. Mi a gyakorlatban december 1-jétől számítjuk a telet (meteorológiai tél), a kínaiak és a régi kelták – láttuk – november elejétől. Az ő naptárukban a téli napfordulat az évszak közepe.

A három téli hónapot három, hókristály köpenyeges, fekete ruhás öregember jelképezte, kezükben a Bak, Vízöntő, illetve a Halak jelével.

(…)

A téli napfordulót is öregedő férfi jelenítette meg, rajta prémmel szegett bőrruha, a derekán öv, azon 12 csillag, s csatként a Bak jele. Jobbjában kecske, baljában glóbusz, melyet csak egynegyed részben világít meg fény. Bokáin szárnyakat visel, egy fehéret és három feketét.

Az analógiás észjárás a télhez az észak égtájat és a napszakok közül az éjt kapcsolta. Az elemek közül többnyire a vizet, a színek közül rendszerint a feketét. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése