KÖNYVAJÁNLÓ Karácsonyra

Matthew Bortolin: Star Wars és a dharma


„Kötelező olvasmány mindenkinek, akit valaha is megérintett Yoda bölcsessége, Luke Skywalker bátorsága vagy akár Darth Vader és a sötét oldal” – Noah Levine
Ebben a könyvben a modern űrsaga és Buddha ősi tanításai játékos és meglepően gyümölcsöző módon világítják meg egymást, és választ kaphatunk olyan kérdéseinkre, mint például:
– Yoda vajon zen mester?
– A Jedik a tudatos jelenlét gyakorlói?
– Vajon a túlzott ragaszkodás vezette Darth Vadert a sötét oldalra?
A könyv az „Egy új remény”-től egészen „A klónok háborújá”-ig tárgyalja a Star Wars világát, egyszerre nyújtja az intergalaktikus eposz új értelmezését és a buddhizmus tanaiba való érdekfeszítő bevezetést.
Matthew Bortolin
Eszméletlen jó, nem is gondoltam, hogy ennyire, mikor kiszúrtam magamnak. Persze szigorúan csakis Star Wars (pláne Jedi) rajongóknak ajánlott. Tkp. a buddhizmus legalapvetőbb elveit magyarázza el a Star Wars univerzumába helyezve, a Jedi lovagok életén, etikáján és filozófiáján keresztül. Telítve van star warsos utalásokkal, idézetekkel, példázatokkal. Imádtam! Nem tartom magam nagyon buddhista irányultságúnak, de ezek utána a könyvecske után esküszöm kedvet kaptam jobban belemélyedni, hisz a nagyon elvont példázatok helyett itt a szívünknek kedves karaktereken és eseményeken keresztül magyarázza el a szerző a leglényegesebb alaptételeket. Plusz ebből a szemszögből egy-két tipikus star warsos vitatémára is magyarázatot ad, pl. mitől állt át Anakin a sötét oldalra, miért romlottak a Sithek, miért jó dolog a Jedik híres önfegyelme és önmegtartóztatása, stb. és közben még humoros is, szóval nagyon is élvezhető könyvecske ez!

"Maga a félelem a valóság igazi természetének a félreismeréséből fakad. Yoda talán úgy is fogalmazhatott volna, hogy a félreértés félelmet szül, a félelem dühöt és így tovább."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése