CELEBHORIK 8. - Keanu Reeves


Született:
Keanu Charles Reeves
Sep.2,1964, 5:41 AM EET 
Beirut, Libanon, 35E30 33N53

Keanu Libanonban született, egy szerdai napon, a Merkúr órájában. 
A hagyomány szerint amely gyermek a Merkúr órájában a világra születik, száraz, mérsékletes természetű lesz, ékesen szóló, és bölcs, kegyes, és kedves minden embernél az ő jámbor és erkölcsös voltáért, drága színű mindenféle nemes tudományban, és mesterségben igen foglalatos, csendes és gyenge testű, bölcs tanácsadásban.


Édesanyja, Patricia angol származású revütáncos, később divattervező; édesapja, Samuel Nowlin Reeves, kínai-hawaii származású geológus [a IV.h.ura a 9.házban].
Keanu keresztnevének jelentése hawaii-i nyelven "Szellő a hegyek fölött". Születése után nem sokkal szülei kapcsolata megromlott, így Reeves édesanyjával New Yorkba költözött, majd Torontóba, ahol a fiú jégkorongozni kezdett [5.hobbi sport ház ura, a Szaturnusz a 6.házban - mindennapi edzések - de ezek nem tettek túl jót neki: Szaturnusz az 5. ház uraként támadja a személyes bolygóit]. De mivel az 5. ház ura a 6. házban van, a sport azóta is mindennapjai részét képezi: hoki, motorsport, amerikai foci, harcművészetek (ez utóbbi anno Mátrix miatt is).


Édesapját, aki tíz évet ült kábítószerbirtoklásért [12.ház uralkodója kvadrát IV. ház csúcsa] 13 éves kora óta nem is látta. Rövid ideig mostohaapja volt Paul Aaron rendező, talán innen is ered színházi érdeklődése. Iskolai évei alatt diszlexiával küszködött [gondolkodásmódja, a felpörgetett és elvont gondolkodása nem tudta követni az iskolai rendszert - retrográd Merkúr, Uránusz-Merkúr együttállás, Neptun a 3. házban], 1983-ban pedig otthagyta a középiskolát [exil Mars a 3.h.ura] és egy színiiskolába iratkozott be.
Keanu a Szűz jegyében született, és az Ascendense is Szűz! Az Ascendensén együtt áll a Nap-Merkúr-Uránusz-Plútó csoportosulás. Ami jelzi gyerekkora hányatott voltát, és azt, hogy magánélete azóta is bővelkedett tragédiákban: 1993-ban kábítószertúladagolásban elveszítette egyik legjobb barátját, River Phoenix-et. 1999 decemberében akkori barátnőjével, Jennifer Syme-mal közös kislányuk, Eva Archer Syme Reeves halva született, 2001-ben pedig Syme halálos autóbalesetet szenvedett. Reevesnek két húga van, egyikük, Kim, leukémiában szenvedett.
Ezzel együtt magánéletéről keveset tudni, szinte soha nem beszél róla a sajtónak, ezt jelzi a Plútó az Ascendensén, amivel kifelé titokzatosnak és zárkózottnak mutatja magát. De azt is hozza ez az állás, hogy elég szélsőségesen ítélik meg őt a rajongók: van aki odavan érte, és van aki utálja, mert "lárvaarcúnak" titulálja - pedig ez csak az alapvető zárkózottságát mutatja. Sötét színeit is ennek a bolygónak köszönheti. Éles, ámde kisfiús arcvonásait, meg vékony magas termetét pedig a Szűz Ascendensnek és a Merkúrnak az Ascendensén.
De ez a Merkúr adja azt az ellentmondásos megnyilvánulását kifelé, hogy egyrészt titokzatoskodik és alig árul el valamit magáról, másrészt viszont mégiscsak szeret beszélni, beszélgetni [láttam egy talk showban, ahol nemhogy nem kellett beszédre biztatni, de el is játszotta rögtön a szituációkat, amiről beszélt!]. Ezt a bohóckodási hajlamot hozhatja az Uránusz az Ascendensén, és azt is hogy nagyon önfejű lehet, független és szabadságvágyó. A szereplési, önmegmutatási vágy pedig az Ascendensén álló Naptól ered.
Szóval már eleve a megnyilvánulásai, a kifelé mutatott viselkedése is annyira ellentmondásos és sokrétű, hogy nemcsoda hogy szélsőséges érzeteket kelt az emberekben, ill. hogy elég szélsőséges karakter típusokat játszott már el életében.
Az 1988-as Veszedelmes viszonyok hozta meg számára a széles körű elismerést és a világhírt. E filmben többek között Glenn Close és John Malkovich oldalán játszott. A Bill és Ted zseniális kalandja némiképp sztereotip figurává tette, az 1991-es Otthonom Idaho azonban ismét hatalmas sikert jelentett számára. Sokszínű színészi játékát kihasználják a rendezők. Az 1992-es Drakula-feldolgozásban még Anthony Hopkins és Winona Ryder partnereként ügyvédet játszott, egy évvel később a Sok hűhó semmiért Shakespeare-adaptációjában kosztümös szerepet kapott.
1993-ban A kis Buddha című filmjével tűnt ki, sztárrá azonban az 1994-ben forgatott első akciófilmjével, a Féktelenül-lel vált.
Legjelentősebb sikerét egy újabb akció-dús filmben aratta: az 1999-es, különleges látványvilágú, mára kultuszfilmmé vált Mátrixban, valamint a folytatásaiban, a Mátrix – Újratöltvében és a Mátrix - Forradalmakban az emberiséget a gépek uralmától megmenteni szándékozó hackert, Neót alakította.
Kritikusok szerint bár Reeves nem éppen kiváló arcmimikájáról híres, a „kiválasztott”, misztikus, visszafogottan elegáns Neo szerepe tökéletesen illett a színész rejtélyes karakteréhez és egzotikus vonásaihoz:
"Nem vagyok biztos benne, hogy bármely más színész ilyen jól el tudta volna játszani Neót, mert bárki más arra törekedne, hogy olyannak tűnjön, mint A Kiválasztott, míg Reevesnek már csupán a megjelenéséből is ez sugárzik. És mesésen csinálja.”
– John Powers, LA Weekly
Ugye-ugye mit ad hozzá, az elegánsan visszafogott Szűz-karakterhez egy Nap, Uránusz és Plútó az Ascendensen?! Plusz az Ascendensére még hat a Vénusz és a Hold is, így kap egy feminimebb, de kifejezetten esztétikus kinézetet Keanu.
Viszont sajnos a magánélete nem túlzottan sikeres, tele van problémákkal, ezt jelezheti a Rák jegyében együttálló Marsa-Vénusza. Ugyanis az asztrológiai hagyomány úgy tartja, ha valakinek a Marsa és a Vénusza együtt áll, egy jegyben, akkor az nem túl sikeres a másik nemmel kapcsolatban - ami nem úgy értendő, hogy nem tud kapcsolatot teremteni, inkább úgy, hogy megtartani vagy beteljesítenie nehéz ezeket a kapcsolatokat. Viszont ez az állás hagyományosan nagyfokú kreativitást ad, és nemcsoda hogy egy Rákkal [ami amúgyis hajlamos "más bőrébe bújni"], szóval, hogy egy ilyen állással színésznek ment Keanu (ezenkivül rockzenekarban játszik, verset ír, filmet rendez stb.).
Emellett a Holdja is a Rákban van, vagyis egyrészt hiperérzékeny pasi létére, másrészt az ugyancsak Rákban levő Vénusszal együtt a női képe kifejezetten Rák-típusú: legyen anyai, házias, tyúkanyó, és miután mindez a 11-házában van, legyen a párja a barátja is! Ezek az elvárásai.
Mondjuk, benne is sok az apai gondoskodás [talán mert ő oly kevéssé kapta meg ezt], a Szűz Napjával, Rák Marsával szeretne otthon apáskodni, gyereket nevelni, háziaskodni, még a házimunkát is el tudná végezi valószínüleg nőket megszégyenítő módon.

Igaz a Rák Marsával időnként baromi hisztis tud lenni, a Szűz Napjával meg túl maximalista és kritikus, az Uránusszal az Ascendensén meg időnként minden családszeretete ellenére borítana...de aztán vissza is oldalogna a meleg családi fészekbe - már ha lenne neki...
Viszont a két szerencsebolygója a Vénusz és a Jupiter szextilben állnak egymással, így azért valószínüleg éheznie sosem kell... Ráadásul a szerencsepontja a Rákban áll, a 11.házában, együtt a Holdjával = erős, jó méltóságokban, így garantálva volt a meggazdagodása, ill. szerencséjét a barátok hozzák, ill. az édesanyja [és a felesége - ha lenne]!
Édesanyját amúgy nagyon gondoskodónak, érzelmesnek, kicsit hisztisnek élte meg, aki néha nagyon elvolt volt, de a kis Keanu valószinüleg rajongott érte, és az önkifejezésére is jól hatott. A felesége is ugyaníilyen jó hatással lenne rá, kár hogy erre egyelőre nem sok esély van, hogy megházasodik...
Jupitere a Bikában a 9. házban szintén azt támasztja alá, hogy igazán szerencsés és gazdag külföldön tud lenni, és mivel ez a Jupiter a 7. ház ura, azaz a házasság házáé is, ez is jelzi, hogy karrierjén, anyagi helyzetén csak dobna egy feleség, ill. azt is, hogy feleséget valószínüleg más etnikumból vagy országból választana magának. Bár valószinüleg az is visszafoghatja kicsit a párválasztásban, hogy egy feleség jelenléte nagyon is gátolná a mindennapi szokásaiban, rutinjában - jah, az agglegényélet!
Karrierjéről még annyit, hogy kifejezetten szereti a közvetítést, kommunikációt, az intellektuális tevékenységeket, számára valószinüleg ezt jelenti a színészet, de teljes mértékben alárendeli saját egyéniségének a karrierjét, úgyhogy valószinüleg nem ő futkos a szerepek után, de ő válogat abból amit felajánlanak neki - és mindig csak azt, ami tetszik is neki! Igy lehet, hogy kifejetten művészi-intellektuális szerepei, mint az "Otthonom Idaho", "A kis Buddha" [Merkúr az Ascendensen, a Szűzben] ellenére szeret vállalni kifejezetten sci-fi filmeket is, mint az "Amikor megállt a Föld", "Johnny Mnemonic" [Uránusz az Ascendensén!] vagy akciófilmeket is pl. a "A tai-chi harcosa", "Constantine, a démonvadász" [Plútó az Ascendensén!].
Ezt támasztják alá, a rajongókat meghökkentő húzásai, mint, hogy hisz a földönkivüliekben:
"– Hisz a földön kívüli életben?
- Feltétel nélkül! Azok közé tartozom, akik önzőnek tartják a felfogást, hogy csak ezen a bolygón alakult ki élet az egész világegyetemben. Azt viszont kétlem, hogy valaha is fel tudjuk venni egymással a kapcsolatot."
Sajnos Keanu 2007-ben egy nehezebb periódusában volt, miután a Szaturnusz tranzitban átvonult az Ascendensén és a Szűz bolygóin, valószinüleg eléggé meggyötörte ez az időszak, és sokat is öregedett külsőleg is, mire véget ért a tranzit [Szatunusz a kor és az öregség bolygója is!]. Azután pedig pénzügyi problémái lehettek majd még 2-3 évig, szóval nem éppen vidám időszaka volt. Ebben az időben 2010-ben híresült el internetes mém-ként az a kép, amikor egyedül egy padon eszegeti a szülinapi tortáját. Mire egy facebook rajongói oldal "Cheep-up Keanu Day"-nek (azaz "Vidítsuk fel Keanu-t nap"-nak) kiáltotta ki június 15-ét.....Nem véletlen, hogy ekkoriban bele is vetette magát a munkába :
Pippa Lee magánélete, Stompanato, két Jekyll és Hyde-film is, stb.
Ám a nagy "visszétérést" - ha lehet nála ilyesmiről beszélni, hisz szerintem mindig porondon van (bizonyítja ezt 74 eddigi szerepe is!), a 2014-ben forgatott "John Wick" vészjósló, tragikus bérgyilkos figurája hozta egy tipikus bosszúállós, de eredeti koreográfiával megtüzdelt akciófilmben, amelynek már a 4. részé (!) jön, ill. a Mátrix: Feltámadások. 
Talán nem véletlenül, hisz bármennyire is szerették volna időnként romantikus szerepekbe "kényszeríteni" a szép arcával a rendezők, Keanu rendre az akciófilmeknél, krimiknél ill. thrillereknél kötött ki: 47 ronin, Gyémánthajsza, John Wick,A teljes igazság, Isten lánya, Az ördög ügyvédje stb.
Valószínüleg ebben nemcsak az Ascendensén levő Plútó, hanem a Vénuszát (romantikus énjét) elnyomó Mars (mint az erőszak jelölője) együttállás is belejátszik.
Azt is tudni lehet róla, hgy a buddhizmus felé hajlik. néha ateistaként is említik. Reeves általában vonakodik hitéről vallani, mondván, hogy ez valami "személyes és magánjellegű" dolog. De azt elismerte hogy hisz „Istenben, a hitben, a belső hitben, az énben, a szenvedélyben és az ilyen dolgokban", ám leszögezte, hogy hisz Istenben és az ördögben is, de ehhez " nincs szüksége vasvillára és hosszú fehér szakállra". Többször kijelentette, hogy nagy érdeklődést mutat a buddhizmus iránt és tiszteletben tartja a buddhizmust, de "nem menekült a dharmába". Hitéről egyrészt a 9.házban álló szellemi bőséget szimbolizáló Jupiter tanúskodik, ám ez peregrin ott a BIkában, a 9.h.urát pedig a Vénuszt, mint említettem rendesen elnyomja a Mars a Rákban. Igy valószinüleg határozott állásfoglalást ne várjunk tőle ebben a kérdésben.
Ez a Mars a 8.házának is az ura, ezért amikor Stephen Colbert megkérdezte a halál utáni eseményekkel kapcsolatos véleményét, Reeves csak ennyit mondott : "Tudom, hogy azok, akik szeretnek minket, nagyon fognak hiányozni".


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése