Litha

 Az év leghosszabb napján a természet diadalát ünnepeljük , amelyet A zöld ember vagy a tölgykirály testesít meg . A meleg napsugarak á szűrődnek a zöld faleveleken . Az év legfényesebb napja , egyben a hanyatlás kezdete is


A lithát általában a szabadban ünnepeljük . A nap melege és fénye olyan áldásos hatással van ránk , mint a földeken növő termésre . Ez a legjobb idő szak a vásárokra és az ünnepségekre . A litha és a beltane között találunk némi hasonlóságot , elsősor ban a tündérek és a tűz miatt . A litha tulajdonkép pen a nyári napforduló , a keresztények pedig Szent János- vagy Szent Iván - éjjelének nevezik


LITHA szimbólumai:

SZÍNEK Az összes meleg szín a sárgától és pirosig a nyár melegét jelképezik . Az ég kékje és a levelek zöldje miatt ez a két szín is dominál ezen az ünnepen . 


TÜZ Fáklyákat és tábortüzeket gyújtunk , ezzel erősítve a napot , a melegét és fényét . Az elemek egyensúlyban tartásáról a víz elem gondoskodik az ünneplés során . 



GYÓGYNÖVÉNYEK A boszorkányságban használt gyógynövényeket ilyenkor kell betakarítani . A hosszú, forró napok ideálisak arra , hogy megszárítsuk és eltegyük őket . 



TÜNDÉREK Ebben az időszakban a tündérek még aktívabbak , mint Beltane-kor voltak . Egyes boszorkányok ezen a napon hívják be őket , hogy megnyerjék jóindulatukat . Ne feledd , hogy a megviccelnek . tündérek ingatagok . Lehet , hogy segítség helyett megviccelnek . 



MÁGIA A litha mindenféle nappal kapcsolatos mágiának kedvez . Ilyenkor szokás ismét megerő síteni azokat a célkitűzéseket , amelyeket Yule idején tettünk .



ÉTELEK A nyári bogyósokat és a mézet is ekkor kell betakarítani , mostanra beértek a zöldségek és a gyümölcsök . Remek alkalom arra , hogy süssünk egy finom gyümölcs- vagy méztortát .


LYUKAS KÖVEK KERESÉSE Keress természetes módon lyukassá vált köveket . Vízpartokon járhatunk szerencsével . Azt mondj a tündérek birodalmába pillanthatunk be, ha átnézünk a lyukon. 




A MÚLT ELÉGETÉSE Gondolj egy olyan élethelyzetre , amelyet lezárnál , vagy magad mögött szeretnél hagyni . Ird fel egy papírra , és égesd el Litha tüzében még a tűzugrás előtt . 

MÁGLYAUGRÁS A hagyományok szerint tűzgyújtással és tűzugrással kérjük az anyatermészet áldását. Kitűzünk egy célt erre az évre , és az ugrással pecsételjük meg. A tűzszertartásokkal mindig legyél nagyon óvatos!. 



ZENESZÓ Úgy tartják , a tündérek szeretik a zenét , muzsikával tehát boldoggá tehetjük őket . Litha ünnepén napfelkeltekor és napnyugtakor ütőhang szerekkel szoktunk zenélni , dicsőítve a nap járását . ezen



TŰZKERÉK Ez egy szimbólumgazdag rituálé a napot jelképező kereket beleteszik a tűzbe, majd legurítják a dombról . Ahogyan az égő kerék lefelé robog , a lángok egyre kisebbek lesznek, ami a napok rövidülését szimbolizálja . 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése