Ez egy nagy téma, de nem annyira bonyolult, ahogy elsőre hangzik az idegen szó miatt. A szó jelentése befogadás, felvétel, fogadtatás. Ez annyit jelent, mármint a recepció, hogy egymás területén állnak a bolygók.

A méltóságoknál az volt a lényeg, hogy ott ahol áll a bolygó, van-e valamilyen méltósága a táblázatunk szerint. Az Oroszlánban a Nap uralmi méltóságú, a Szaturnusz a Mérlegben egzaltációs méltóságú, a többi kisebb méltóságnál is megnézzük, hogy önmagában van-e valami méltósága.

Na de azért a bolygók nem feltétlenül a saját területükön állnak, hanem átmennek egymáshoz vendégségbe, és tulajdonképpen ez a vendégeskedés a recepció. Azt jelenti, hogy a bolygók egymás területén állnak, ezáltal hatnak egymásra. Ki kit szeret, és ki kit utál a bolygók közül? Mint egy szappanoperában.


Hét különböző recepciót különböztetünk meg, csökkenő sorrendben:

Kedvelés

1. uralmi recepció

2. egzaltációs recepció

3. triplicitás szerinti recepció

4. terminus szerinti recepció

5. arculat szerinti recepció

Amikor nem kedveli:

6. amikor a másik bolygó száműzetésének helyén áll

7. amikor a másik bolygó esésének helyén áll


Nézzük részletesebben a recepciókat. Ugyanúgy, mint a méltóságoknál, vannak egész jegyes recepciók (uralmi, egzaltációs, triplicitás szerinti) és nem egész jegyes recepciók, amik csak bizonyos fokszámon érvényesek (terminus szerinti, arculat szerinti).

Recepció esetei:

A recepciók lehetnek kölcsönösek vagy egyoldalúak, ill. egyenrangúak vagy különböző méltóságúak.

 

Ha kölcsönösek és egyenrangúak pl. uralmi csere = akkor a két fél ugyanazon a hőfokon szereti egymást : pl. Mars a Bikában – Vénusz a Kosban, Mars odavan a Vénuszért, Vénusz a Marsért = tökéletes szerelem :)


 

Ha azonban az érzés (a recepció) nem kölcsönös, akkor az egyik mondjuk odavan a másikért, míg a másik meg nem foglalkozik vele. Közömbös, de ha jól áll, akkor elfogadja a másik hódolatát, érzelmeit. Pl. Vénusz a Kosban és Mars is a Kosban → Vénusz odavan a Marsért, Mars saját magát szereti a Kosban, vagyis nincs oda a Vénuszért (de jó esetben elfogadja annak rajongását).


 

Ha viszont kölcsönös az érdeklődés de nem egyenrangú - akkor nem ugyanazon a hőfokon égnek, akkor az „egyik jobban szeret” szindróma áll elő: az egyik mondjuk szerelmes, míg a másik csak barátságot érez, vagy az egyik barátkozni akar, a másiknak meg elég ha időnként köszönnek egymásnak stb. Pl. Oroszlánban a Vénusz a Napot szereti, de a Nap csak terminusában tartja a Vénuszt = vagyis a Vénusz szerelmes a Napba, de annak épp csak tetszik a Vénusz, semmi több.

"Lány: Szóval, hívjál majd fel!

Fiú: Ja, hogyne, egész biztosan, Kathy!

Lány: Christie!

Fiú: Persze!"

 

És van még az ún. vegyes recepció: mikor az egyik bolygó a másikat elöször méltóságában tartja, aztán ejti. Pl. a Mars a Kosban a Szaturnuszt triplicitásában tartja, aztán esésben.

Ez azt jelenti, hogy egy ideig érdekli (rövidebb távon) a másik bolygó, de később, hosszabb távon ejteni fogja, már nem fogja érdekelni, le fog róla mondani.

Az előbbi példánál maradva: Mars egy fiú, a Szaturnusz pedig az exe (Szaturnusz az exek jelölője is) és mondjuk szakítanak. A Mars a Kosban egy ideig még a Szaturnusszal (mint exszel) barátkozik, de hosszabb távon ejteni fogja, már nem érdekli, vagy bejön a képbe egy új ismeretség.

 


A további részekben nézzük részletesebben a recepciók eseteit.