[The Witcher] Ríviai Geralt horoszkópja

A nagy sikert aratott The Witcher azaz a Vaják c. filmsorozat kapcsán a főhős Ríviai Geralt asztrológiai analógiáit fogom vizsgálni.

A filmsorozat Sapkowski lengyel író hasonló című könyvsorozatából készült. A sorozat röviden arról szól, hogy Geralt, a vaják, aki egy mutálódott szörnyvadász, a helyét keresi egy olyan világban, ahol az emberek gyakran gonoszabbak a szörnyeknél.
A filmsorozatban Henry Cavill játssza abszolút hitelesen Geralt alakját. (A számítógépes játék alakját most nem annyira vesszük figyelembe, már csak azért sem mert több évtizeddel a könyvek és a film után játszódik.)



A főhős leírását azonban már az első könyv magyar fülszövege ellövi:

"Később azt beszélték, a férfi északról érkezett, a Kötélverők kapuján keresztül. Bár nem volt idős, a haja szinte teljesen fehér volt. Amikor levetette köpenyét, kiderült, hogy a vállán egy szíjon kard függ. Nem volt ebben semmi szokatlan, Vizimában szinte mindenki fegyverrel járt, de azért senki sem hordott pallost a hátán, mint valami íjat vagy tegezt. A fehér hajút a királyi felhívás vezette a városba; a Vizima lakosait gyötrő striga visszaváltozásáért járó háromezer oren jutalom. Ilyen idők jártak. Régen csak a farkasok üvöltöttek az erdőkben, mostanra mindenféle mocsadék elszaporodott – akárhová nézel: lidércek, strigák, ocsmány hódfajzatok, baziliszkuszok, ördegek, mifenék, vilák és vízbefúltak. Ide már nem elég az egyszerű varázslat vagy nyárkaró. Ide hozzáértő kell. És a messzi Ríviából érkezett idegen épp ilyen szakember. Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere, egy mutáns, akit arra teremtettek, hogy megőrizze a világban az erkölcsi és természeti rendet."


Nézzük akkor sorban: vajon milyen jegy jellemzi legjobban Geralt alakját?


Rögtön adódik a válasz, minden kétség nélkül: a Skorpió jegye! Hiszen egyrészt harcos, tehát marsikus jegy való hozzá, másrészt viszont a mágiához is ért némiképp.  "Ő Geralt, a vaják, a mágia és a kard mestere,"

Hiszen a harcosokat kb. a következő típusokba sorolhatjuk: Jupiter (Nyilas)= a kereszteslovag, Nap (Oroszlán) = királyi lovag, Mars (Kos) = harcos lovag.

Viszont Geralt nemcsak harcos (Mars), hanem a mágiához is ért (Skorpió) és mutáns is egyben (Plútó). Igy marad a Skorpió.

Ezt alátámasztja a tipikus skorpiós jelmondat is: "ami nem öl meg az megerősít". Na ez tökéletesen jellemzi a karakter életútját. 

"Igen, Kaer Morhen… Ott estem át a szokott mutációkon. A Füvek Próbáján, aztán az összes többin, amin szokás. Hormonokon, gyógyfüveken, a vírussal való megfertőzésen. Aztán újra. És újra. Míg meg nem lett az eredménye. Valószínűleg bámulatosan jól viseltem az Átváltozást, nagyon rövid ideig betegeskedtem. Úgyhogy úgy ítélték, szokatlanul ellenálló kis szaros vagyok, és kiválasztottak, hogy további, lényegesen összetettebb… kísérletekben vegyek részt. Azok már rosszabbak voltak. Sokkal rosszabbak. De, mint látod, túléltem. Egyedül én azok közül, akiket a kísérletekhez kiválasztottak."



A Skorpió egy vizes jegy: elvileg nincsenek vagy legalábbis nem látszanak az érzelmei mégis vannak, befelé forduló, nem kapcsolatteremtő (ő maga nem nagyon kezdeményez kapcsolatot, úgy "akaszkodnak rá", mint. Kökörcsin, a bárd, vagy a végzet hozza össze velük: Yennefer, Ciri), szörnyeket öl... Emellett a Skorpió szilárd jegy is: Geralt kitartó a munkájában, és nem változtat az életvitelén, sőt nehezen viseli a változásokat, legyen szó párkapcsolatról vagy meglepetés-gyerekről. A befelé fordulás pedig a titokzatosságában jelenik meg.

Emellett a többi elem és bolygó analógia is megjelenik alakjában, mint minden jó archetípuséban.

A tűz elem az aktivitásában érhető tetten, nem bír a fenekén megülni, állandóan a világot járja szörnyek után kutatva, A levegő elem abban, hogy bár nem kezdeményezi a kapcsolatokat mégis sok mindenkivel szót ért útja során. A föld elem pedig a praktikus anyagiasságában (simán tud alkudozni ha kell a munkája áráról) és a szarkasztikus humorában jelenik meg.



"Őr: Ho,ho,ho! A Belépési díjat!
Geralt: Belépési díj? Ez sürgős.
Őr: Nem én hozom a szabályokat. De a pénz minden ajtót megnyit.
*Geralt elővesz egy zsák pénzt, és fejbe vágja vele*
Geralt: És tényleg!"

És akkor nézzük a bolygóanalógiákat Geralt alakjában:


Plútó - mint a Skorpió társura, abszolút jellemzi Geralt titokzatos személyét, a mutánsságot mint attribútumát az alvilági szörnyeket amiket megöl, és mágiát amit használ időnként.

"Az emberek – fordult felé Geralt – szeretnek szörnyeket és szörnyűségeket kitalálni, mert akkor ők maguk kevésbé tűnnek szörnyűnek."

"A rossz csak rossz, Stregobor – közölte a vaják komolyan, miközben felállt. – Kisebb, nagyobb, közepes, teljesen mindegy, a mértéke csak nézőpont kérdése, határai homályosak."

Neptunusz - Geralt, bár tagadni próbálja de hisz a végzetben és a sorsban.

"- Akiket összeköt a végzet, mindig megtalálják egymást."

Uránusz - ez teljesen tetten érhető Geralt, a kívülálló alakjában, miután Kaer Morhant ahol kiképezték, lerombolják, az igazi szüleire és otthonára pedig már nem emlékszik, így teljesen hontalan lesz, kalandor, outlander, aki senkinek sem tartozik elszámolással csakis saját magának és a megbízóinak.

Szaturnusz analógia - a vaják mindig fekete vagy sötét ruhákban/bőrpáncélban jár (ami leginkább a filmben derült ki). Geraltnak elvei vannak (pl.nem öl sárkányt).

Jupiter  - a történetekben fontos szerepet játszik (a magyar fordításban) Keszeg, a lova, akit féltékenyen őriz, illetve belső minőségként is jelen van a személyiségében.


"A kardokon kívül magammal vittem még a meggyőződést, a lelkesedést, az eltökéltséget és… a hitet. A hitet abban, hogy szükséges és hasznos vagyok. Mert úgy tudtam, Iola, hogy a világ tele van szörnyetegekkel és bestiákkal, és az én feladatom megvédeni azokat, akiket ezek a rémek fenyegetnek."



A Mars analógiái - a szintén feltűnő kardjai (főleg a vas kard) és a farkasmedálja (a farkas és a vas is a Marshoz tartozik):


"Míg végül eljött az a nap, amikor elhagytam Kaer Morhent, és útra keltem. Addigra már megvolt a medálom, igen, ez az. A Farkas Iskolájának a jele. És megvolt a két kardom is: az ezüst és a vas."


Vénusz - a szerelem és a harmónia bolygójának analógiái megjelennek abban, hogy bár Geralt kifejezetten marconán magánakvaló kivülállónak néz ki, ám őt is meglegyinti az (életreszóló) szerelem szele, ill. amúgyis kalandjai közepette szívesen tölti szabadidejét hölgyek társaságában.


Merkúr - Geralt vonzerejét támogatja, hogy nem egyszerűen egy izomagyú harcos, hanem okos, ravasz, éleselméjű kalandor, aki nem egy kényes szituból a nyelve ill. az esze segítségével cselekkel vágja ki magát (mint mikor a helyi földesúr fia le akarta párbajban győzni, úgy hogy Geralt nem érhet hozzá, mert akkor kivégzik - mire Geralt a fickó saját kardjával vágja meg a fickót).

Holdi analógiák - egyből adódik az ezüstkardján kivül  az attribútumának számító fehér haj, amely nem a korából adódik, hiszen a könyvekben még fiatal emberként szerepel.

"De, mint látod, túléltem. Egyedül én azok közül, akiket a kísérletekhez kiválasztottak. Azóta fehér a hajam. Minden pigment eltűnt. Hogy is mondják… mellékhatás. Csekélység. Nem igazán zavar."




Nap - először nem is tudtam ezt az analógiát hova tenni, hiszen Geralt nem király, nem uralkodó még csak vezetőként sem lép fel. Ám a Nap alapprincípiuma a férjnek és  apaságnak is, és Geralt akaratán kivül egyfajta pótapja vagy mentora lesz Cirinek a Meglepetés-törvénye alapján (a mesebeli alak egy jótettért cserébe elkéri a hős olyan dolgát amiről még maga sem tud - ez nagyon sokszor nem várt gyerek képében ölt testet). Ezt mutatja a vaják sárga szeme is, amely szintén a Nap analógiájára utal.

Vagyis a vaják alakjában egyesül a hős, a harcos, a mágus, a kalandor, a vadász,  a kivülálló, a mentor, a szerető archetípusa. És ha valakit nem érint meg az alakja, érdemes elgondolkodnia, hogy vajon melyik archetípussal nincs kibékülve, ill. fordítva is, sokat elárul rólunk, az archetípus melyik vetületéhez vonzódunk leginkább Geralt alakjában.

Nos, a filmsorozat alapján nagyjából ennyi derült ki a főhősünkről. Kíváncsi leszek vajon a sorozat további beígért évadai, ill. a könyvsorozat további kötetei mennyiben árnyalják még a jellemét és a benne testet öltött archetípust?




A filmekről: Snitt.hu
A könyvekről: Moly.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése