A Gyűrűk Ura asztrológiai szempontból - GANDALF / Ian McKellen

Mit szimbolizálnak a karakterek?


Gandalf istár (mágus) volt, eredeti nevén Olórin.  Szürlke Gandalf néven érkezik Középföldére a Harmadkor elején.
Nyugodtan kijelenthető, hogy Gandalf az, akinek a Nyugat győzelme és Szauron harmadkori bukása köszönhető. Kétezer éven keresztül szünet nélkül, szakadatlan hittel munkálkodott azon, hogy célja valósággá váljon és az idők során számos hatalmat felsorakoztatott maga mellé, akik  segítségére siettek a Szauron ellen végső harcban.



Amikor megérkezett négy másik istár társával Középföldére, Círdantól a tünde hajóácstól és Gyűrűhordozótól megkapta az egyik tünde gyűrűt, a Naryát (Tűz), hogy az is segítsen neki felszítani az emberek hitét és lelkesedését.
A Harmadkor során Gandalfnak számos kalandban és megpróbáltatásban volt része, útjainak legtöbbjéről nem is tudunk.
A Fehér Tanács megalakulásakor  Galadriel őt szerette volna a tanács fejéül, de Szarumán elorozta ezt a tisztséget.
2941-ben Gandalf rávette Thorin törpkirályt, hogy foglalja vissza Erebort (a Magányos Hegyet) Szmaugtól a sárkánytól, azért, hogy megerősítse az északi népeket Szauron támadásának idejére. Beajánlotta zsákos Bilbót a törpcsapatba, de arra ő se számított, hogy Bilbó megtalálja az Egy Gyűrűt (l. A hobbit), amely a Másodkor vége óta elveszett. Gandalf gyanította, hogy Bilbó gyűrűje az Egy Gyűrű, ezért a Kószák segítségével állandóan szemmel tartotta a Megyét.



2956-ban találkozuik  Aragornnal és örök barátságot kötnek.
3001-ben rávette Bilbót, hogy végleges elutazása előtt ajándékozza a Gyűrűrt Frodónak. Gandalf az ezt követő években többször meglátogatja Frodót, miközben Aragornnal Gollam után nyomoz. Közben sokat jár Minas Tirithben is, ahol Faramir sokat tanul tőle.
3017-ben Gandalf Minas Tirithben hozzájut Isildur tekercséhez s így bizonyosságot szerez a Gyűrű mibenlétéről.
3018 tavaszán  ismét Frodónál jár és felszólítja az indulásra.
Utána találkozik a Barna Radagasttal, egyik istár társával, ám az tudtán kívül Szarumánnak kémkedik, így Gandalfot Szarumán el tudja fogni.Csak két hónap múlva tud megszökni Vasudvardból a Sasok Ura segítségével.
Edorasba megy, de a Gríma befolyása alatt álló Théoden elzavarja. Ám találkozik Keselyüstökkel, a mearák (táltosok) egyikével és nagy nehezen megszelídíti.
Ezután Frodóék után indul, akik azóta elhagyták a Megyét.  Mikor megtudja ezt, ő is Völgyzugolyba vágtat, hogy ott várja be őket. Elrond tanácsában jelentősen befolyásolja a jelenlevőket, hiszen egyedül ő ismeri a Gyűrű és Szarumán árulásának igaz történetét. Így ő is a Gyűrű Szövetségének tagja lett.



Móriáig ő vezeti a társaságot, ám Khazad-dúm hídjánál lezuhan a balroggal folytatott küzdelemben. A többiek halottnak hiszik. De a felsőbb hatalmak (valák) visszaküldik Középföldére, hogy befejezhesse küldetését.
Újra a Sasok Ura (Gwaihir) menti meg és elviszoi Lóthlórienbe. Addigra azonban a Szövetség már Parth Galennél jár.
3019 március elején Aragornék találkoznak vele a Fangorn  erdőben, újjászületett Fehér Gandalfként. Ő Edorasba vágtat velük és feloldja a varázslat alól Théoden királyt.
A Helm-szurdoki csata után Vasudvardban megfosztja Szarumánt a hatalmától, majd Pippinnel Gondorba  vágtat. Denethor az ottani helytartó nem szívesen fogadja. Ennek ellenére Gandalf a városban marad és szervezi annak védelmét. Szauron csapatai ellen.  A nagy ostrom előtt megmenti  Faramir és emberei életét, akik Osgiliathból vonulnak vissza. A pelennori csatában  Gandalf összeméri az erejét a nazgúlok urával a város kapujában, ezzel  értékes időt szerez, amig megérkeznek a rohírok.  Ám nem tudja legyőzni a nazgúlt. Mert ismét Faramir segítségére kell sietnie, Pippin ugyanis szól neki, hogy Denethor őrültségében elevenen el akarja égetni a kisebbik fiát.
A győztes csata után Gandalf a többiekkel Morannon kapujához vonul a nyugati sereggel, hoyg elvonják Szauron figyelmét Frodóról.
Miután Frodó végül is teljesíti küldetését a Végzet hegyénél, Gandalf megint a Sasok Urával menti meg őt és Samut. 
A Gyűrű Háború győzedelmes végével Gandalf sikeresen  teljesíti küldetését. 3020. május elsején  még megkoronázza Elessár királyt, majd visszaindul a hobbitokkal Völgyzugolyba. Onnan két éve múlva indul végképp Szürkerév felé. A két másik tünde Gyűrűhordozóval: Elronddal és Galadriellel plusz Frodóval és Bilbóval elhajóznak Nyugatfelé, Valinorba. Ezzel véget ér Középföldén a Harmadkor.




Köves Péter szerint (im.) Szürke Gandalf, a titkos tűz szolgája, a varázsló nem sorolható egyik földi elemhez sem kizárólagosan.

Mégis mondhatjuk mindegyik jelen van benne:
KOS = harciassága, élen jár a csatákban és ővé Glamdring az „Ellenség pörölye” nevű tündekard ami még az Első Korban Turgon tünde királyé volt.;
BIKA= a hobbitok kedvtelése, a pipafű élvezete;
IKREK = sok-sok nyelv tudása, sokrétű érdeklődés;
RÁK = gondoskodás a gyengébbekről és Középföldéről;
OROSZLÁN = vezéregyéniség és megkapta Círdantól a Naryát a „Tűz gyűrűjét”;
SZŰZ = alázatosság (szürke vagy zsufazekés Gandalf), szolgálatkészség, tanulás és munka szeretete;
MÉRLEG = társasági élet (l. Bilbó partija), kapcsolatok ápolása egész Középföldén;
SKORPIÓ = talányokban beszél, mágiát ismeri és használja, titkos útjai vannak;
NYILAS = sokat utazik, filozófikus, jovilatiás, Keselyüstök betörése;
BAK = tanító, remete archetípusa, Aragorn és Faramir tanítója;
VÍZÖNTŐ = szabadszelLemű, nem kedveli az intézményeket, sok néven ismerik (vö. Aragorn) – Mithrandír, Szürke Vándor, Tharkún, Icánus, Vészmadár, Láthspell, Szürke Bolond, Fehér Lovas stb.
HALAK = tündebarát és összekapcsolódik a felsőbb hatalmakkal, utána ő is elhajózik a tengeren Valinorba.


Ám rejtezik is. Ezért szürkének, semlegesnek mutatja magát, mint minden igazi mágus.  Cselekedetei viszont elárulják hovatartozását. Mindig ott bukkan fel, ahol szükség van. Később viszont valódi önmagaként megtisztultan fehérben látjuk megjelenni. Ilyen szempontból emberi alakjában legalábbis odasorolhatjuk az egyetlen eddig kimaradt jegyhez, ami nem szerepelt a Szövetségben, a Skorpióhoz. Elvégre ha már  a mágusokat, istárokt valahova sorolni kéne, akkor a mágiával, titkokkal, rejtett dolgokkal kapcsolatos SKORPIÓ jöhet szóba. Ráadásul Gandalf még a meghalás-újjászületés rítusát is átéli, a balroggal folytatott csatája után.

A SKORPIÓ víz eleme elmélyülő érzést és lelkiséget ad, a léleknek szembe kell néznie mindazzal a feladattal, amelynek megértésére és átélésére az előző fokozatok megérlelték.

A Mérleg kifelé irányuló szétterjedő tevékenysége után itt a bEfelé fordulás, koncentráltság következik, de kiütközik az előző jegyben még kompromisszumokkal, elsimításokkal elintézettnek vélt ellentétek egész ereje is.
A SKORPIÓ nem elégszik meg meg a rend és összhAng kedvéért létrehozott kiegyenlítéssel, az ellentétek ideiglenes áthidalásával, sem az előző fokozatban érvényesülő szelíd és átgondolt eszközökkel.

Lehet, hogy a mordori fekete beszéd nem hallik a Nyugat minden zugába, ám ez a Gyűrű akkor is gonosz!” (Gandalf Elrond tanácsában – a filmben)

Látta, hogy Denethor és Gandalf még mindig farkasszemet néznek. Mintha mindkettő a másik gondolatát igyekeznék kiolvasni. De Denethor volt az aki előbb sütötte le a szemét.” (A király visszatér – a könyv)


Az ellentétek itt már a legélesebb és legvégletesebb formában merülnek fel jra és nem maradnak meg a normális élet síkján, hanem a magasabb régiókba emelkednek. Sejti, hogy az ellentétek és ütköző végletek gyökeres megoldása csak egy magasabb létsíkon válhat lehetővé. Mindez nagy válságokat idéz fel.

A SKORPIÓ az a pont, ahol a lenn és a fenn, a testiség és a szellemiség, a véges és a végtelen az alacsony és  a magasrendű, a móhó életszomj és a megtisztult felemelkedés találkoznak.  Feladata megölni önmagában az alacsonyabbrendű testi embert, hogy feltámadhasson benne a magasrendű, tisztult ember Útja azonban nem elméleti, hanem az áthatolás, sőt átgázolás a leküzdendő területen.

"Mória! Félsz bemenni azokba a bányákba. A törpök túl móhón és túl mélyre ástak. Te is tudod, kit zavartak fel Khazad-dúm sötétjéből. Árnyék és lángok..." (Sarumán a filmben)

És ha keresztül tud törni ezen a végső akadályon, akkor rátalál önmagára és a kínzó ellentétek végső kiegyenlítésére: újjászületik, valami meghal benne (Szürke Gandalf) és  feltámad a magasba szárnyaló lélek, amely a régi kötelékei fölé emeli (a sebezhetetlen Fehér Gandalf)




 "Most Szarumán vagyok. Illetve az aki ő kellett volna legyen....Fehér Gandalf vagyok és visszatértem hozzátok." (Gandalf a filmben)

Ezek a hajlamok és adottságok a SKORPIÓT a misztériumok felé hajtják, misztikus és mágikus erőkkel lép kapcsolatba és ezek mind hidat mutatnak neki a véges és végtelen között.

"Aztán elragadott a sötétség és én kiballagtam gondolatból és időből. A csillagok keringtek fölöttem és minden nap oly hosszú volt, mint egy élet a földön. De a vég elkerült. Éreztem, visszatér belém az élet. Visszaküldtek, hogy teljesítsem a feladatom.” (Gandalf a filmben)

Amíg azonban a testiség kötelékei meglazítatlanul fonódnak rá, és a fekete mágia veszedelme környékezi.Tele van mágikus erőkkel és ezek könnyen csapnak át bizonytalan területre.

Frodó: - Muszáj elvenned!
Gandalf: - Nem ajánlhatod fel nekem!
Frodó: - De én neked adom!
Gandalf: - Nem! Ne kísérts, Frodó! Nem merem elvenni, még őrizni se merem. Értsd meg Frodó, én azért használnám a Gyűrűt, hogy jót tehessek vele. De általam oly nagyra nőne a hatalma, hogy még elképzelni is irtózatos.” (A Megyében a filmben)



De mindig él benne a meggyőződés, hogy a legmélyebb bukásból is fel tud emelkedni. Szelleme végletek közt csapong, egyik pillanatról a másikra át tud lendülni a testiségből az elmélyedő misztikus átélésbe vagy megint vissza az előzőbe.

"Gandalf : - Utatok egy szakasza véget ért, most kezdődik egy újabb...Valami olyan készül itt amire az Óidők óta nem került sor.. Az entek felébrednek és rádöbbennek az erejükre.
Gimli:- Erősek? Ez jó hír!
Gandalf :- Elég az évődésből törp uram! Trufa és Pippin meglehetős biztonságban vannak, nagyobb biztonságban, mint ti lesztek!” (A Fangorn erdőben- a filmben)

Itt van az élet és halál határa a nagy átmenet a szellemi újjászületés legnagyobb lehetősége.

Gandalf: -  Nem az út itt nem ér véget. A halál csak egy másik ösvény, melyre mind rálépünk.Amikor a világ szürke esőfüggönye felgördül és minden ezüstös tükörré válik, akkor meglátod....
Pippin:- Mit Gandalf? Mit látok?
Gandalf: - Fehér partokat. Azontúl egy távoli országot mely zöld és napsütötte.
Pippin: - Hát ez nem is rossz...
Gandalf: - Nem bizony!
(Gondor ostroma a filmben)

Itt kínálkozik a legmagasabb a felemelkedésre és a legmélyebb bukásra. Itt kísért a gonosz és itt győzheti le a kísértőt az aki fölébe tud kerekedni.

"S ugyan miért ne lehetne? - súgta . - Miért ne Gandalf? Ott a Gyűrű, az Uralkodó! Ha a mi kezünkben van, akkor miránk száll a hatalom. Az igazság az, hogy ezért csaltalak ide.
-Szarumán - mondtam, s elhúzódtam tőle - az Egyből egyszerre csak egyvalaki húzhat hasznot, ezt jól tudod, kár is tehát mondanod, h. mi. De tőlem nem kapod meg, de nem ám, s még hírt se kapsz felőle, most, hogy kiismertem a gondolkodásodat. Te lennél a Tanács feje, de végre leleplezted magad. A választás tehát az, hogy Szauronnak vagy neked hódoljak be. Kettőtök közül egyiknek sem." (Gandalf a könyvben - A Gyűrű Szövetsége)

A SKORPIÓ óriási energiákat bír latbavetni és mágikus képességeit is magasabbrendű céljainak szolgálatába állíthatja. Nagy átalakítók, új rend hírdetői, misztikusok és bölcsek (mint Gandalf), de az alantas, romlott változatban szörnyű gonosztevők is akadnak a SKORPIÓK közt (l. Szarumán és Szauron).

A varázslat lehet sötét, veszélyes, halálos, de ha megmaradunk a keskeny úton, és tiszta a szívünk, akkor arra is használhatjuk, hogy a világot egy kicsit fényesebbé tegyük.” (Harry Dresden - Dresden akták)

A SKORPIÓ – BIKA tengely másik véglete a BIKAba, az anyagba merülés, l. Radagast,  barna mágus. A Symbolon kártyában a Skorpió-Bika kártya a Marionettbábú címet hordozza. És Radagastot sajnos jóhiszeműsége kihasználásával, Szarumán ugyanúgy dróton rángatja alantas céljai érdekében, mint a kártyán ábrázolt bábút.

A SKORPIÓ – BIKA összeolvadás ideális esete, ha megtanul megfelelően bánni önmagával és ezért másokkal is megfelelő módon tud bánni. Képes arra, hogy kitartóan és következetesen kövesse céljait anélkül, hogy a kelleténél több energiát pazarolna a jobb, tökéletesebb világra irányuló vágyaira és realitásérzéke segít abban, hogy megbirkózzon a csalódásokkal anélkül, hogy elsősorban azt az embert vagy körülményt kárhoztatná aki csalódást okoz neki.

Ha megtalálta önmagát, olyan energiamezőt alakít ki önmaga körül, amely szinte magától vonzza azokat az embereket, lényeket, akikkel összeillik, pl. Aragorn, Frodó, Bilbó, Elrond, Théoden, Éomer, Faramir stb.
A BIKA arra készteti, hogy olyan lényeket keressen, akiknek a körében a saját elképzeléseit követheti és az is teljesül, hogy olyannak fogadják el amilyen.

A SKORPIÓ az egyértelmű döntésnek, a hosszú távú elkötelezettségnek és ezzel együtt a hűségnek is a jelképe. Elsősorban önmagához való hűséget tanulja meg. Határozottan halad előre az útján, ha egyszer úgy döntött, hogy az a helyes út.

Küldetése nem ért véget. Visszatér, mert új feladata vanés tudja, hogy mit kell tennie.”(Ian McKellen)

Senki sem tud többé olyan megbízatásokat adni neki és olyan elvárásokat támasztani vele szemben, amelyeket nem tart értelmesnek és az életéhez illőnek.




-Én sem – bólintott Gandalf – és senki sem örül, ha ilyen időket kellett megérnie. De hát nem mi döntjük el mikor éljünk. Mi csak arról dönthetünk, mihez kzdünka z idővel, amely megadatik.” (Gandalf - a könyvben)

Még ha nem is szűnik meg teljesen a hajlama a bűntudatra, pontosan tudja, hogy ez káros és értelmetlen érzés és ezért nem engedi eluralkodni.

Aragorn: - Frodóról semmi hír?
Gandalf: - Semi. Egy hang se.
Aragorn: - Még van időnk. Frodó minden nappal közelebb kerül Mordorhoz.
Gandalf: - Vajon tényleg így van?
Aragorn: - Hm. Neked mit súg a szíved?
Gandalf: - Hogy Frodó még él. Igen. Életben van.”

Hanem pontosan tudja, hogy hibákat elkövetni teljesen normális dolog és a világ tökéletessége soha nem fogja elérni az ő ideáinak szintjét. Ennek ellenére vagy tán épp ezért mindenkinek joga van arra, hogy másként lássa a dolgokat és mást tegyen mint ő.

Igazi toronyőr vagy Tuk Peregrin!. De most nyomás visza a Toronyba!” (Gandalf  Gondor ostrománál – a filmben)

Törölte szótárából a „kellene...” szót. Ehelyett remek humorérzék alakult ki, amely segít neki, hogy ne vegye mindig olyan halálosan komolyan a dolgokat. A humor játssza talán a legnagyobb szerepet a SKORPIÓ és a BIKA összeolvadásának titkában (l. tüzijáték Bilbó születésnapján Hobbitfalván).

Egy mágus soha siet és nem is késik el soha. Mindig pontosan akkor érkezik, amikor akar, Zsákos Frodó!” (Gandalf Hobbitfalván- a filmben)


Mit tett hozzá a karakterhez az azt játszó színész?



Sir Ian McKellen 


Ian McKellent (61) 1991-ben lovaggá ütötték művészi érdemeinek elismeréseképpen, s több mint 40 db-ból álló gyűjteményéből nem hiányzik az Oscar, a Golden Globe, a Tony és az Emmy- díj sem! (szerepei: III. Richárd, Lear király, Raszputyin, X-Men, Az árnyék....stb.)

Ahogy Peter Jackson rendező kommentálta McKellen felvételét.

Itt van például Ian McKellen. Sokáig Sean Conneryt szerettük volna, de részben anyagiak, részben időhiány miatt nem jött össze. Erre jön ez az angol,a ki amúgy elismert és híres színész és közli, nem kér pénzt Gandalf szerepéért, mert gyerekkora óta szeretne Gandalf lenni. És ahogy játszik, hát az tényleg maga Gandalf! Szeretem Sean Conneryt, de McKellen volt a tökéletes választás. És még gázsit sem kért. Hihetetlen.”

Ian McKellen az Ikrek jegyében született. Az Ikrek szülöttei intellektuális hajlamúak, örökké fürkészik és kutatják az embereket és helyeket, információt keresnek. A közlés, az információ későbbi megosztása  azokkal, akiket szeret, szintén jó mulatság számára, mivel az Ikrek különösen érdekeltek a társas kapcsolatok fejlesztésében.  Az Ikrek imádnak beszélni és a társasági élet ragyogó, gyors észjárású tagjai. Jóllehet racionálisak, a fantáziájuk elég élénk. Az Ikrek jegyűek gyorsan felfedezik a dolgok mindkét oldalát, amely figyelemreméltóan gyakorlatias tulajdonság. A változó jegy emberei rugalmasak, és úsznak az áramlattal, emiatt lehetnek csélcsapok, kedélyállapotuk szeszélyes módon változhat. Hátulütőjük lehet a felületesség a túlságosan szerteágazó érdeklődésük miatt.


Hatalmas, lenyűgöző humorérzéke van és nagyon kedves ember. Tudom elcsépelt közhely valakire azt mondani, hogy kedves. Abban az értelemben használom, hogy nagyon derék ember. Ragyogó színész.” (Christopher Lee)

Hold a Szűzben: Érzelmileg zárkózott.  Boldog ha szolgálhat másokat és büszke aprólékos részletességére.


Hallatlanul segítőkész is volt velem. Bátorított, de mondhatnám állandó segítségem is volt.” (Christopher Lee)

Időnként túl kritikusan szemléli önmagát és kapcsolatait.

Pete [Peter Jackson] rövidnadrágot hord! És csak két pólója van. Mindkettő rózsaszín. Soha nem lehetsz biztos benne, hogy éppen melyik van rajta.” (Ian McKellen)

Korábban alábecsültem Christopher Lee-t a filmjei miatt. De ő ismerné el elöször, hogy nem mindegyik filmje művészi alkotás.” (Ian McKellen)

Merkúr a Bikában: Praktikus és elszánt gondolkodásmód.. Határozott elképzelései vannak a kedvelt és nem kedvelt dolgokról. Intuitiv módon közelíti meg a kapcsolatok gyakorlati oldalát. Szereti a gyönyörű, folyékony nyelvezetet..Meglehetősen makacs tud lenni.

Ian McKellennek érkezése után megmutattam néhány videó interjút Tolkiennel és megkapta a hangfelvételeket is.”(Peter Jackson)

Néztem magam a tükörben Gandalf jelmezében. Igazgattam a ruha vállrészét, érdesítettem a hangom, de próbáltam precízebben képezni a hangokat mint szoktam.”(Ian McKellen)

És tényleg bizonyos értelemben Tolkien szereplője a filmünknek, méghozzá Ian McKellen Gandalf alakítása keresztül.”(Peter Jackson)

Merkúr együttáll. Uránusz: Születésénél fogva géniusz és eredetiség jellemzi. Gondolkodása gyors, mások szinte képtelenek vele lépést tartani. Ösztönös megérzése révén olyan dolgokat is észrevesz, amit mások nem. Ez az inspiráció teszi lehetővé, h. egyedülálló megoldásokat találjon a kérdésekre és problémákra.

Óriási örömömre szolgált a közös munka, mert ő az egyik legnagyvonalúbb művész. Úgy dolgozik mint  ami a a kedvencem, amit együttgondolkodásnak hívok. Más szóval nem fél, hogy tanácsokat adjon és kapjon. Ílymódon közös erővel tudunk kidolgozni egy jelenetet.”(Ian Holm)



Soha nem éri be a kitaposott ösvénnyel, mindent saját magának kell megtapasztalnia.

...amikor a Gyűrű Szövetségének át kellett kelnie egy havas hágón, szűz hóban, melyt még emberi láb még nem érintett.Két helikopter segítségével leraktak minket a hómező közepén, odaadták a jelmezeinket, majd otthagytak. Úgy néztünk ki mint tizenegy Edmund Hillary. ...Ha egyszer hóban kell küzdeni az előrehaladásért, akkor az ember gyorsan elfelejti, hogy valahonnan kamerák figyelik. -egyszerűen úton van. Ott voltunk középföldén, ahol az emberek még épp csak megjelentek, ahol halhatatlan tündék élnek. A film csodálatos, sikerült visszaadnia ezt az érzést.” (Ian McKellen)

Vénusz a Bikában : Fokozott művészi kifejezőkészség. Könnyen vonzza az anyagi javakat. Mélyről fakadó érzelmi kötelékek, élet élvezete.

[Gandalf] boldogan öltött emberalakot...A halhatatlanság helyett inkább a hétköznapi dolgokkal törődhettem.” (Ian McKellen)

Hold trigon Vénusz: Anyagi jólét és szerencse. Biztosan sármos, kifinomult és fizikailag vonzó. Kedveli a maga körül  a szép és kellemes dolgokat. Optimista, szereti a gyerekeket. Harmonikus kapcsolatok.

Egy évig éltem ott. Egy évig éltem az otthonomtól távol és szereztem új barátokat.”(Ian McKellen)




Mars Vízöntőben: Egyedülálló hozzáállása folytán különcnek tarthatják. Önállóan cselekszik céljai elérésének érdekében, melyek általában az emberiség egésze felé irányulnak.

Jupiter a Kosban: Hitbuzgó és meg van győződve az igazáról. Számára minden szenvedélyes és azonnali. Egyéni kezdeményezőképessége által fejlesztheti az életét, megragadva az adott pillanatban felkínálkozó lehetőségeket vagy saját magának megteremtve azokat. Javára válnak az utazások, gyerekek és barátok, a becsület.

Iannal közös lakókocsit használtunk a forgatáson. El tudod képzelni őt és a négy hobbitot egy lakókocsiban?”(Elijah Wood)

Mintha fallal leválasztottak volna engem. Nem tudom, miért? Lehet h.azt gondolták, Gandalf nem fog társalogni a kisebbekkel?” (Ian McKellen)

Szaturnusz a Kosban: A körülmények hatására kénytelen fejleszteni türelmét és kezdeményezőkészségét.

De azért jó is volt egy picit elszeparálódni, mivel Dominic Monagham de főleg  Elijah Wood reggelente hangosan zenéltek, amihez nem mindig fűlt a fogam.” (Ian McKellen)

Impulzivitását csökkentenie kell, különben hanyatlásnak indul. E bolygóállásban óriási erőforrások állnak rendelkezésére, melyet építő jelleggel használva innovatív fejlesztésekre képes. Negatív esetben énközpontú és védekező lehet.

Igen ez néha nehézséget okozott. Néha azt hallottuk, hogy nagyokat nyög a rosszallása jeleként. Igazán nem lehetett kivenni mit mond csak a morgást.” (Elijah Wood)


Uránusz a Bikában: Folyton új ötletek után kutat, hogy megreformálhassa az anyagi világot. Hatalmas elszántsággal és céltudatossággal dolgozik. Azonban végletekbe menő makacssága hátráltathatja fejlődését. Anyagias kötődése korlátozhatja szabadságát és spirituális impulzusait.

Bár a történetben több természetfeletti tulajdonsággal rendelkező szereplő is van, céljuk véghezvitele, a Gyűrű elpusztítása nem sikerülhetne emberi tulajdonságaik – féltékenységük, ambícióik, jó természetük – nélkül. A történet sosem csap át valami varázslatba, hanem végig érzelmek, motivációk dolgoznak.” (Ian McKellen)


Neptun a Szűzben: Képzeletét és lelki kérdéseket gondosan elemzi és a gyakorlati hasznosítás céljából egy tágabb, konkrét egészbe illeszti bele. Ügyelnie kell arra, h. ne analizálja túl a dolgokat.

Peter úgy kezelte a regényt, mint a Bibliát és valóban nagyszerű érzés volt minden nap, a forgatás után elolvasni ugyanazt a részt a könyvben is és összehasonlítani a munkánkkal, hogy sikerült-e elérnünk, amit akartunk és sikerült-e hűnek lennünk Tolkien fantázájához.” (Ian McKellen)

Plútó a Rákban: A megújulás az otthon, a haza és a szülőföld iránti mély érzésekben jelenik meg. E jegyben a Plútó hatására civilizálják az új világokat.

Gandalf nagyjából 7000 éves. Középföldét segít megvédeni az Egy Gyűrűben levő gonosztól.”(Ian McKellen)

Nap szextil Jupiter: „A falu bölcse” nagy ideáljai, fennkölt vágyai vannak és számos lehetőség nyílik életében céljai megvalósítására.

Gandalf figuráját Tolkienről mintázta, Tolkient keltette életre.” (Peter Jackson)

Nap kvadrát Hold: Tudatos gondolkodásmódja harcban áll az érzelmeivel, ösztöneivel céljai megvalósítását illetően.
Vénusz kvadrát Mars: Erős szenvedélye a nem megfelelő emberekhez vonzza. Erővel kell törekednie a mértékletességre és egyensúlyra.

Tehát néha az öreg oroszlánnak csitítania kellett a kölyköket. De nem komolyan, csak amúgy játékosan, mivel annyira nyitott személyiség [ti. Orlando Bloom].Egyébként pedig fiatalos hevülete átragadt mindnyájunkra.„  (Ian McKellen)

Mars kvadrát Szaturnusz: ítélőképessége, akaratereje néha akadályoztatott. Túlértékeli saját képességeit vagy szerencséjét. A „forgandó szerencse fényszöge” (Grant Lewi).érzelmi tartózkodása másoknak ridegségnek tűnhet. Zordnak sőt durvának tartják.

„ Ha ismertem volna néhányat azok közül a filmek közül [Peter Jackson korábbi filmjei] azt hiszem, kevésbé lelkesedtem volna, hogy csatlakozzam a bandához.”
(Ian McKellen)




 Nap trigon Mars: Fizikai vitalitás. Vonzó személyisége és határozottsága szimpatikus. Állóképesség, nagy fizikai erő.

Mint Gandalf, a szürke mágus, volt az a harcom Szarumánnal, a fehér mágussal. Christopher Lee, aki Szarumánt játssza, rámmutat a botjával, én pedig pörgök a padlón a vállamon, lábaim a levegőben. Az én voltam! Azt én csináltam...de éppen csak a kamera látókörén kívül ott volt egy gerincmasszőr, egy csontkovács és egy sima masszőr is!.” (Ian McKellen)

Mars szextil Jupiter: Fizikai erő, izmos test és integritás. Optimizmus és lelkesedés hatja át ambicióját és számos lehetőséget nyújt számára álmai megvalósításához. Ez a fényszög általában kimagasló teljesítményt hoz.

Néha újra meg újra meg kellett mászni ugyanazt a hegyet és nagyon zord időjárásban kellett végigjárni a vidéket és nagyon korán kellett felkelni és ha az ember 61 éves, elgondolkozik azon, hogy tényleg ezt akarja-e csinálni. És tényleg ezt akarja, mert ezért a filmért érdemes.” (Ian McKellen)

Mars oppozició Plútó: Vágyai harcba állnak spirituális énjével. Öntudatos. Személyes vágyainak enged-e vagy a felsőbbrendű utat választja-e?

Ez az egyszerű aranygyűrű magában hordozza a legnagyobb gonoszság vérét. A Gyűrű megront mindenkit, akinek a birtokába kerül. Még Gandalf sem biztos benne, hogy egy olyan emberfeletti, halhatatlan lény, mint ő, képes lenne-e ellenállni a Gyűrű hatalmának.” (Ian McKellen)

Szaturnusz kvadrát Plútó: heves hatalomvágy:
Szarumán és Gandalf annak a két végletét mutatják meg hogy mi történik, ha valaki hatalomhoz jut.”(Ian McKellen)




Kapcsolatban állhat tervekkel, összeesküvésekkel, intrikával és a kémregények világával. Talán szüksége van a drámára.

A történet egyik központi szála a két mágus harca.” (Ian Mckellen)

Jupiter trigon Plútó: Hatalmas akaratereje és finoman hangolt pszichés képessége révén spirituális vezetővé váhat. Lelki meggyőződése szerint cselekszik és képes tömegeket érintő változást előidézni.

Gandalf miért nem becsvágyó és önző ugyanúgy [mint Szarumán]?Ő egyszerűen nem ilyen.. Ő nem azért öltött emberi alakot, hogy nagy vezér váljon belőle vagy császár vagy politikus. Tolkien és Gandalf a kisemberek oldalán áll.” (Ian McKellen)

Uránusz trigon Neptun: Spirituális képességek, humanitárius reformok, misztikus képzelőerő.
Merkúr trigon Neptun: Pszichés képessége egyesül képzeletével és mély spirituális tartomány kapuját nyitja meg előtte. Gyakori ez költők, regényírók , sámánok, misztikusok, zeneszerzők és spirituális szónokok képletében.

Nos, drága barátaim, itt véget ér a Szövetségünk. Menjetek békével. Nem mondom, hogy ne sírjatok, mert nem minden könny keserű.” (Gandalf Szürkerévben – a filmben)

„ A Gyűrűk Ura mítosz, tündérmese, kalandregény. Soha nem esett meg...csak valahol  a szívünk mélyén.”
(Ian McKellen)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése