Egy apokrif költő - Pilinszky János horoszkópja

Pilinszky János Nyilas Napú és Szűz Ascendensű költőóriásunk (ebben nagyon hasonlit Jane Austenre) és a képlete abszolút azt a költőt mutatja aki az írásaiból él meg. Hogyan látható ez?

Budapest, 1921. november 27.




Szűz Asc, Merkúr a Skorpióban együttáll Vénusszal (9.h.ura) és Holddal a 3.házban.

A Szűz Ascendens az a Föld elemhez tartozik, amely hideg és száraz, rögtön tudhatjuk róla, hogy ő egy kicsit összehúzódós, magába húzódós ember és eléggé strukturált, nem igazán az a rugalmas, képlékeny fajta.
Igaz ezt most összetéveszthetjük azzal, hogy a Szűz az labilis jegy. Igazából a labilis inkább azt jelenti, hogy vacillálós, változós jegy. Egyik állapotból a másikba változik. Ez nem feltétlenül rugalmasság, hanem inkább változásra való hajlam, pontosabban az a hajlam, hogy nem tud megállapodni egy dolognál. Lehet úgy is valaki visszahúzódó, önmagába húzódó, introvertált és kicsit merev, hogy közben vacillálós, vagy bizonytalanabb a labilis jegy miatt, vagy hullámzó a hozzáállása a dolgokhoz.
Ebből már egy csomó dolgot meg is tudtunk ezt a Föld elem is alátámasztja a maga introvertáltságával, praktikusságával és józan objektív hozzáállásával. Ez is a száraz minőségeknek köszönhető, például az objektivitás is amely megjelenik a verseiben.



Ez a Merkúr a Skopióban van ami a hideg minőséget aláhúzza, de belevegyiti a nedveset is ami a képlékenységet jelenti, az érzelmi átélést is hozza. Szerintem ettől van olyan nagy hatása a verseinek, hogy teljes érzelmi átélést hordoznak, miközben teljesen objektiven és abszolút tömören  vannak megfogalmazva.
Ezt aláhúzza képletében a Viz jegyek dominanciája is, illetve, hogy Szűz Ascendense mellett semmilyen más Föld elem nincs a képletében.

Az érzékenységet és a "lélek legmélyének" kitárulkozását jelzi a Merkúrral együttálló Hold (Skorpió Hold!), míg a szintén a stelliumban a résztvevő Vénusz a költői formák esztétikáját és a gyönyörű képeket ("plakátmagányban ázó éjjelek" "Rühes ebek, vérzünk a párnán"). Ehhez hozzásegit még a Neptunusz kvadrát is, amely a 12.ház csúcsáról  a "kimondhatatlan" megcsillanásait idézi fel a költészetében. Ezenfelül a művészet megközelítéséhez és magyarázatához egy saját rendszert alkotott, melyet cikkeiben, interjúiban és műveiben nevezett meg („evangéliumi esztétika”), de összefoglalóan sosem értekezett róla, s egységes rendszert sem alkotnak. Ez is a Neptunusz miszticizmusa és közben kifejezhetetlen homályának hatása.

„Nem az fontos, hogy hányat ver a madár a szárnyaival, hanem, hogy íveljen.”

Az északi és Keleti félteke kiemeltsége az önmagával  való nagyon mély foglalkozást mutatja.
"János úgymond nem csinált semmit. Egész nap ült a fotelben, elszívott napi három doboz Gauloise-t, közben meditált, gondolkozott, és olykor hónapokig nem írt egy sort sem" - mesélte egy interjúban Jutta Scherrer.

Az Asc-IC közti negyed kiemeltsége pedig  az ún."self-made man" jellemzője aki önmagát fejleszti ki . Általában olyanoknál figyeltem ezt meg hangsúlyosan akik kimelekedőt alkottak valamilyen területen, de akiknek a családjában nem volt meg az előzménye ennek, azaz saját magukat kellett kiművelniük.


Mindez a 3.házban abszolút aláhúzza, hogy számára a legfontosabb az írás volt semmi más. Társszerkesztője volt irodalmi és egyéb lapoknak (Újhold, Vigilia, Élet, Ezüstkor, Új Ember), lírát és drámákat írt meg esszéket és esszészerű prózakölteményeket.

Nagyon mély hitét a 9.h.uraként ebben a stelliumba bekapcsolódó Vénusz jelzi, de ahogy ő fogalmazta nem katolikus költő volt hanem katolikus és költő.

A 2-3.h. uralmi recepciója (Vénusz a 2.ház uraként a 3.házban és a Mars mint 3.h.ura a 2.házban) plusz  az 1-3-10.h. kapcsolat (Merkúr az 1-10.h.ura, és a 3.h-ban van) jelzi, hogy egy a hivatásával, és a költészetből él. 

Nyilas Napja adja azt, hogy amint tudott, a 1960-as évek elejétől többször utazott Európába (Lengyelország, Svájc, Belgium, Újvidék, Bécs, London, Róma), főleg Párizsban töltött hosszabb időt, sőt még az USA-ba is eljutott (pedig ez akkor nem volt ám olyan egyszerű a szocializmusban!).




Utoljára pedig szeretnék kitérni arra a tételre, amire Czeizel Endre orvos-genetikus több tanulmányában is arra következtet, hogy a költő látens homoszexuális volt, vallásos meggyőződése nem tette lehetővé számára, hogy megélje énjének ezt a részét. 

Szerencsére ennek eldöntésére nekünk itt van a horoszkópja és nem csak feltételezésekbe bocsátkozunk...

Márpedig Pilinszky képletében semmi nem mutat erre. Én azt vettem észre, hogy általában 5-12.h.kapcsolata, és merkúri és uránuszi vonások azok amik ezt alátámaszthatják. Na most, neki a 12. házának ura a Nap, az 5.házáé a Szaturnusz. Az igaz, hogy van köztük egy szextil  de maga ez a 2 bolygó nem hajlamosit ilyesmire (ezért kell több jelet vizsgálni). Ez a kapcsolat inkább mutat a szenvedélybetegségeire (cigaretta, ital).
"Juttám, már 4-5 cigaretta és egy pohár bor elég, hogy a sétát elhagyjam. Pedig pillanatnyilag a legtöbb, amit értünk tehetek, hogy minden méregtől megtisztulok".

Sem az 5., sem a 12.házának nincs köze Merkúrhoz, Uránuszhoz. De még a 8.házat sem tudjuk ebbe a körbe bekapcsolni, egyáltalán semmi jele.

Viszont az Uránusz ott áll a 7.h. csúcsán, szerintem ezt értették félre, mert Uránusszal a 7.házban az ember nagyon független, önfejű, szabadságvágyó vagy ilyen partnereket vonz be, nem szívesen köti le magát, ha igen nagy a válás veszélye, és ha nem is maga éli meg ezeket az energiákat akkor kivetiti a partnereire akik nem tudnak elköteleződni.
Plusz nem is volt fontos neki a párkapcsolat, a szexualitás (a Merkúr semmilyen recepcióban nem tartja a 7.h.urát, de az 5.h-at sem, így a gyereket sem!), ma talán inkább aszexuálisnak tarthatnánk, ha már... Inkább az írásainak élt és a nővére volt fontos neki (szül.uralkodó a 3.h.-ban), akinek halála után nem is irt több verset.
Ezért lehetett az, hogy életében nem sok nő szerepel, ill. hogy meglehetősen későn kötött házasságot.





Aki többet szeretne tudni e kivételes költőnkről, annak ajánlom Mispál Attila dokumentumfilmjét: Csillaghálóban
További cikk róla:
Pilinszky barátságairól és szerelmeiről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése